A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Пробація України — можливості для змін! 8 – ма річниця пробації

Дата: 01.02.2023 12:29
Кількість переглядів: 125

5 лютого 2015 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про пробацію» який наблизив Україну до міжнародних стандартів, визначив організаційно-правові засади для створення пробації України та забезпечив впровадження у державі нової системи заходів кримінально-правового характеру.

Пробація – це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Тобто – це система виконання покарань без позбавлення волі, орієнтована не лише на контроль та нагляд за засудженими, а й на надання соціальної підтримки, консультаційної та психологічної допомоги у напрямі зміни умов життєдіяльності правопорушника, реабілітації та ресоціалізації клієнтів пробації, створення системи реінтеграції правопорушника, щоб людина могла жити у суспільстві, не вчиняючи правопорушень. Пробація – цивілізований шлях роботи із правопорушниками, який довів свою ефективність в Європі з точки зору зорієнтованості на убезпечення суспільства та попередження вчинення повторних злочинів особами, які їх вже вчиняли. Це дає свій позитивний результат, оскільки людина не відірвана від сім’ї та соціуму, тобто вона не втрачає ті соціальні зв’язки, які вона може втратити у неволі.

Головною метою пробації є забезпечення безпеки суспільства (громади) шляхом запобігання вчиненню правопорушень, надання суду інформації, що характеризує обвинувачену особу для прийняття справедливого рішення про міру відповідальності (складення досудової доповіді), організація виконання покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, контроль за особою, яка вчинила правопорушення, а також допомога, спрямована на підтримку такої особи в суспільстві (консультації, мотивування до змін, сприяння у вирішенні проблемних питань та допомога особі, яка готується до звільнення з місць позбавлення волі, в адаптації до життя в суспільстві.

Пробація України — можливості для змін! Це лозунг пробації України, який містить багатогранну філософію таких можливостей — від зміни правосвідомості та життя окремого правопорушника, зміни підходів до реабілітації правопорушників, прав жертв правопорушення та інтересів громади — до зміни суспільства і держави у цілому. Завдяки плідній співпраці з громадськістю, волонтерами пробації, органами державної влади та місцевого самоврядування ми рухаємося в напрямку позитивних змін життя як окремої людини, так і держави в цілому, повноцінно та якісно надаємо різносторонню, індивідуально сплановану допомогу у вирішенні криміногенних потреб, сприяємо в отриманні необхідних соціальних, психологічних, юридичних, медичних та освітніх послуг, сприяємо виправленню та ре соціалізації засуджених, мотивуємо до позитивних змін особистості та поліпшенні соціальних стосунків, проводимо заходи виховного, патріотичного та пізнавально-інформаційного характеру. Пробація надає такі переваги: убезпечення громади від вчинення повторних злочинів; справедливе здійснення правосуддя; зниження злочинності; зниження кількості ув’язнених осіб; має позитивний економічний ефект: утримання правопорушника у місцях позбавлення волі набагато дорожче для держави, ніж перебування на пробації, а також залишаючись у суспільстві особа не втрачає роботу та сплачує внески у держбюджет; дотримання міжнародних стандартів; можливість змінитись та попередити травматичний вплив на особу без перебування у місцях позбавлення волі (ізоляції від суспільства); збереження сімейних стосунків та зв’язків у громаді; збереження роботи та житла; позитивний соціальний ефект: особа не втрачає соціальні зв’язки та має шанс створити сім’ю.

За 8 років дії закону створено нормативну базу з урахуванням культурної і ментальної специфіки українського суспільства, працівник пробації бере участь у судовому провадженні у якості повноправного учасника, створено дієву модель ювенальної пробації, власних інструментів роботи з правопорушниками, зокрема пробаційних програм.

Пробація з кожним роком свого існування активно розвивається, йде в ногу з часом, варто зазначити, що впровадження Єдиного реєстру засуджених та осіб, узятих під варту, є одним із ключових пріоритетів діяльності Центру пробації. Запуск та забезпечення функціонування цієї системи дозволило створити єдину базу даних інформації про засуджених та ув’язнених, забезпечити оперативну комунікацію між органами та установами пенітенціарної системи та пробації, а також забезпечити взаємодію з іншими державними структурами, які працюють з реєстрами.

Із запуском Реєстру вперше в Україні розпочато облік рецидивів злочинів за єдиною методикою. Відтак можна побачити, скільки людей реально повторно потрапляють в систему відбування покарань і порівнювати дані персонально кожної людини, що дозволяє також удосконалювати індивідуальний підхід при роботі із засудженими з метою їх ефективного виправлення та ресоціалізації.

Також новинкою в роботі пробації є те, що під час дії воєнного стану або загрози поширення епідемії, пандемії, надзвичайної ситуації та за наявності об’єктивних обставин, що унеможливлюють прибуття правопорушника до органу пробації суб’єкт зможе скористатися електронним сервісом «Пробація в смартфоні».

Мобільний додаток розробляється спільно з КАНАДСЬКО – УКРАЇНСЬКИМ ПРОЄКТОМ МІЖНАРОДНОЇ ТЕХНІЧНОЇ ДОПОМОГИ «Супровід урядових реформ України» (SURGe, Support to Ukraine’s Reforms for Governance) покликаний спростити співпрацю співробітника пробації та засудженого, а також наддасть можливість суб’єкту пробації виконати покладені судом та законом обов’язки не відвідуючи підрозділ Центру пробації. Мобільний застосунок «Пробація в смартфоні» стане надійним помічником суб’єкта пробації під час відбування покарання.

У решті, решт Ми сьогодні можемо впевнено говорити, що ми створили найбільшу структуру пробації у Європі! Ми маємо потужний колектив і Ми маємо своє обличчя – обличчя пробації України!

Це надає впевненості у тому, що разом Ми подолаємо виклики, які постають перед нами на шляху створення ефективної системи пробації, визнаної Державою і суспільством. 

Маємо надію, що пробація в Україні набуде ознак європейської системи у значній мірі. Це залежить від багатьох факторів, таких як подальша її розбудова, відповідність європейським принципам пробації, від уваги та підтримки цих кроків на політичному рівні, сприяння розумінню та сприйняттю позитивної ролі пробації суспільством.

 

 

Денис АНТОЩУ

Начальник  Дністровського районного сектору №1
філії Державної установи
«Центр пробації» у Чернівецькій області 

 

                                 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь