Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Податкова інформує: У серпні 2022 зведений бюджет отримав від буковинців 314,6 млн грн податків

Дата: 02.09.2022 11:41
Кількість переглядів: 96

Фото без описуПро це йшлося сьогодні на підсумковій нараді в Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області, що відбулася в режимі Zoom конференції

Очільник податківців області Віталій Шпак подякував платникам та відзначив, що завдяки сумлінності платників податків та професіоналізму податківців надходження податкових платежів у серпні цього року перевищили 314,6 млн грн, це на 62,9 відсотки чи 121,5 млн грн більше як у серпні торік.

За його словами всі податківці добре ознайомлені які потреби має держава ( військові витрати, соціальні), і щоб забезпечувати економічну стабільність необхідно з першого дня місяця працювати на результат як серйозний злагоджений механізм.

Задля цього необхідно провести ретельний погалузевий аналіз сплати податків, визначити ризики їх несплати і відпрацьовувати їх. Також, необхідно продовжити співпрацювати з територіальними громадами, щоб забезпечити погашення боргів зі сплати майнових податків  ( плати за землю та нерухомість).

Окрему увагу звернув Віталій Петрович на  сплату ПДФО та військового податку – і першочерговим визначив продовження роз’яснювальної роботи з працедавцями щодо недопущення ними, з метою мінімізації сплати податків, тіньової виплати доходів Працевлаштування має здійснюватися без порушень – бо кожна гривня військового податку сприяє нашій Перемозі.

Ми прагнемо досягнути прозорості в оподаткування і насамперед у сплаті ПДВ. Щоб обговорювати питання стосовно роботи системи автоматизованого моніторингу відповідності податкових накладних/розрахунків коригування критеріям оцінки ступеня ризиків створено Комунікаційну платформу, і всі звернення платники можуть направляти на електронну скриньку платформи cv.ikc@tax.gov.ua. Це новий дієвий формат співпраці з громадськістю та бізнесом, що пришвидшить вирішення актуальних питань та прийняття відповідних управлінських рішень. 

Податківці маю бути об’єктивні до бізнесу і вимогливі до себе, а всі ЦОПи мають працювати чітко і злагоджено та додержуватися правил надання адміністративних послуг платникам податків – підсумував Віталій Шпак.

 

ФОП не сплачує єдиний внесок під час війни - страховий стаж йому нараховуватися не буде

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області нагадують платникам податків, що 24 лютого 2022 року, відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», в Україні введено режим воєнного стану. 15 березня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» № 2120-IX відповідно до якого з 01 березня 2022 року до припинення воєнного стану, а також протягом дванадцяти місяців після такого припинення фізичні особи – підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, мають право не сплачувати єдиний внесок за себе.

Варто взяти до уваги, що на період мобілізації роботодавці – платники єдиного податку, які обрали спрощену систему оподаткування, фізичні особи – підприємці, які належать до другої та третьої груп платників єдиного податку, а також юридичні особи, які належать до третьої групи платників єдиного податку, мають право за власним рішенням не сплачувати єдиний внесок за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України.

Штрафи та пеня за порушення у зв’язку зі сплатою єдиного внеску не застосовуються протягом дії воєнного стану та трьох місяців після його припинення.

Звертаємо увагу, що надана законодавством можливість не сплачувати єдиний внесок у період дії воєнного стану є лише правом платника, а не звільненням його від нарахування внеску.

Крім того, страховий стаж – період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Це визначено частиною першою статті 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Таким чином, у разі прийняття ФОПом рішення про несплату єдиного внеску, страховий стаж для призначення пенсії йому нараховуватися не буде.

 

Подати заяву на повернення надміру сплачених податків платник може через Е-кабінет

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз'яснюють, умови повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені визначено статтею 43 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями та Порядком інформаційної взаємодії Державної податкової служби України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 11.02.2019 № 60 зі змінами та доповненнями.

Для спрощення процедури повернення помилково та/або надміру сплачених платежів діє сервіс «Е-повернення».

Платники податків мають змогу у режимі 24/7, дистанційно подати заяву на повернення коштів через Електронний кабінет.

У головному меню Електронного кабінету необхідно в розділі «Заяви, запити для отримання інформації» із запропонованого переліку вибрати форму Заяви про повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені (J1302001 – для юридичних осіб або F1302001 – для фізичних осіб).

Після заповнення запропонованих реквізитів Заяви необхідно зберегти її, підписати та відправити територіальному органу ДПС. Повернення помилково та/або надміру сплачених коштів можливо лише протягом 1095 днів від дати їх сплати та за умови відсутності у такого платника податкового боргу.

Під час використання сервісу «Е-повернення» повернення та/або перерахування платникам помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені здійснюється в найкоротші терміни.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь