A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Податкові борги буковинського бізнесу перевищили 433,3 млн грн

Дата: 23.08.2022 20:14
Кількість переглядів: 108

Фото без описуЗаступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Загарюк Микола поінформував громадськість, що на початок серпня 2022 року сума податкового боргу до Зведеного бюджету складає понад 433,3 млн грн, що на 15,5 млн грн менше як на початок липня цього року, але на понад 76,0 млн грн більше як на кінець 2021 року.

Понад 36,2 відсотки із загальної суми складає податок на додану вартість, а це 156,8 млн грн. Значну заборгованість допустили з плати за землю та податку на нерухоме майно – відповідно 81,5 млн грн та 31,2 млн грн. Платники єдиного податку не сплатили 36,1 млн грн.

Загальна кількість боржників складає 59854 осіб, в тому числі із сумою боргу до 3060 гривень 52722 особи.

Микола Васильович радить боржникам звернути увагу на вимоги Закону України № 2260 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового контролю та адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану», яким з 02.06.2022р. поновлюються зобов'язання та відповідальність платників податків, щодо дотримання термінів подання податкової звітності, сплати податків та зборів та реєстрації у відповідних реєстрах податкових накладних, розрахунків коригування, а й відновлюється можливість проведення податкових перевірок.

Тобто для уникнення відповідальності за несвоєчасне виконання обов'язків податкові борги тим хто має можливість варто погашати. Оскільки відсутність можливості своєчасно виконувати податкові обов'язки необхідно буде  доводити платником податків згідно пп.112.8.9 п.112.8 ст.112 Податкового кодексу України. Цим пунктом визначено, що платники податків звільняються від фінансової відповідальності за вчинення податкових правопорушень та порушення іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі  органи, у зв'язку із настанням форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), засвідчених Торгово-промисловою палатою України.

І ще найважливіше завдання, для всіх і для кожного звертає увагу посадовець – проявляти Податковий патріотизм не на словах, а на ділі. Ми зобов’язані  боронити Україну – хтось на передовій, а хтось сумлінною сплатою податків – наголошує Микола Загарюк.

Комунікаційна податкова платформа - новий ефективний формат діалогу

 

Фото без опису

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області для спілкування з представниками асоціацій, професійних об’єднань, які захищають інтереси платників податків, а також народних обранців і членів консультативно-дорадчих й інших допоміжних органів, які представляють позицію громад діє Комунікаційна податкова платформа.

Запрошуємо до участі в роботі платформи! Для оперативного зв’язку з учасниками платформи створено окрему електронну скриньку платформи  cv.ikc@tax.gov.ua

Для організацій зустрічей надсилайте звернення з питаннями, які потребують розгляду.

У зверненнях серед обов’язкових реквізитів необхідно вказувати: назву суб’єкта господарювання (код ЄДРПОУ), адресу, контактний номер телефону.

Щоб отримати інформаційну підтримку - долучайтеся!

До сектору інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Чернівецькій області можна телефонувати – 0372(545675).

 

Платникам щодо сплати земельного податку

До якої дати СГ сплачує орендну плату за земельні ділянки державної і комунальної власності у разі припинення або розірвання договору оренди?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз'яснюють, відповідно до абзацу першого п. 288.1 ст. 288 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.

У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою плата за землю сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році (абзац другий п. 287.1 ст. 287 ПКУ).

До особи, якій перейшло право власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій земельній ділянці, також переходить право оренди на цю земельну ділянку. Договором, який передбачає набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, припиняється договір оренди земельної ділянки в частині оренди попереднім орендарем земельної ділянки, на якій розташований такий житловий будинок, будівля або споруда (частина третя ст. 7 Закону України від 06 жовтня 1998 року № 161-XIV «Про оренду землі» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 161)).

Офіційним визнанням і підтвердженням державою факту набуття, зміни або припинення відповідного права, у тому числі припинення права оренди земельної ділянки, є державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (ст. 126 Земельного кодексу України від 25 жовтня 2001 року № 2768-III зі змінами та доповненнями).

Частиною першою ст. 34 Закону № 161 встановлено, що у разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов’язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором. Орендар не має права утримувати земельну ділянку для задоволення своїх вимог до орендодавця.

Таким чином, суб’єкт господарювання (орендар) у разі припинення або розірвання договору оренди земельної ділянки державної і комунальної власності сплачує орендну плату за фактичний період у поточному році перебування землі у користуванні, тобто до вчинення відповідних дій щодо припинення державної реєстрації договору оренди земельної ділянки, якщо інше не передбачено істотними умовами такого договору та повернення земельної ділянки орендодавцю (відповідному органу виконавчої влади чи відповідній сільській, селищній, міській раді) на умовах, визначених договором.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь