A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Державна служба у справах дітей - центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом!

Дата: 29.07.2022 10:50
Кількість переглядів: 228

Фото без описуВерховною Радою проголосовано 285 голосами Закон України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування функцій органів державної влади та органів місцевого самоврядування з питань захисту прав дітей у зв’язку з утворенням Державної служби України у справах дітей.

Окрема подяка за боротьбу за закон народним депутатам Павло Сушко, Тетяна Скрипка , Юрій Павленко і великому колективу однодумців.

Крім багатьох інших новацій, закон розширив підтримку дітей, які втратили батьків через війну і встановлює, що до дітей, позбавлених батьківського піклування, тепер належать:

  • діти, батьки яких не виконують свої обов’язки з виховання та утримання дитини з причини перебування батьків на територіях, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні),
  • діти, батьки яких перебувають у розшуку як зниклі безвісти або визнані такими що зникли безвісти за особливих обставин,
  • діти, батьки яких є військовополоненими (перебувають у полоні держави-агресора),
  • діти, батьки яких позбавлені особистої свободи (затримані, взяті у заручники) органами влади держави-агресора ( окупаційних сил чи окупаційних адміністрацій держави - агресора)

Фото без опису

7087 прийнято!

Державна служба у справах дітей - центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом!

1 грудня 2021 року парламент підтримав створення Державної служби України у справах дітей. До цього "дитячими" питаннями опікувалися шість міністерств і соціальна сервісна служба. Наче у семи няньок, питання захисту дітей було у всіх, та не вирішувалось ніде, бо не було єдиного центрального органу виконавчої влади, який відповідає за політику у сфері охорони дитинства.

Це змінилося завдяки ініціативі підкомітету у справах сім'ї та дітей, ТСК з розслідування порушення прав дітей, народним депутатам, які відстоювали ідею на всіх рівнях, завдяки виконаній обіцянці Президента. Для мене, як народної депутатки, створення і функціонування Держдіти стало головним завданням 2021 року. Натомість у 2022 році було необхідно швидко внести зміни до діючих законів задля захисту дітей в умовах війни.

Сьогодні, 28 липня, через пів року після прийняття рішення про створення Держдіти, маємо чітке розмежування функцій органів державної влади та органів місцевого самоврядування з питань захисту прав дітей.

встановлює:

  • орган опіки і піклування щодо захисту прав дітей на місцях - виконавчий комітет; служба у справах дітей - окремий підрозділ місцевих рад, його структуру визначатиме громада.
  • прокуратура братиме активну участь у питаннях захисту прав дітей;
  • строки розгляду судових справ про усиновлення дітей скорочено;
  • діти позбавлені батьківського піклування, це також діти, батьки яких не виконують свої обов'язки з виховання через перебування в зоні бойових дій або в тимчасовій окупації, які є військовополоненими, або зниклими безвісти;

закон має бути введений в дію з 1 січня 2023 року.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь