A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

За перше півріччя 2022 року територіальні громади Буковини отримали понад 2,3 млрд грн

Дата: 14.07.2022 14:20
Кількість переглядів: 100

За підсумками січня - червня 2022 року платниками податків до місцевих бюджетів Чернівецької області спрямовано 2321,1 млн грн.  Обсяги податкових надходжень зросли до аналогічного періоду  минулого року  на 18,9 відсотків, що становить 369,4 млн грн. «Платники податків продовжують сумлінно перераховувати податки, підтримуючи свої територіальні громади у складний воєнний час» - зазначив начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак.

За його словами, основною фінансовою частиною доходів місцевих скарбниць краю, а це майже 73 відсотки, є податок на доходи фізичних осіб, якого надійшло 1693,1 млн грн.

Наступною складовою наповнення бюджетів територіальних громад став єдиний податок, платники якого додали до місцевого бюджету 310 млн грн. Ще одним вагомим внеском в місцеві бюджети краю є податок на майно, платежі від якого склали 195,2 млн грн. Передусім це плата за землю – 160,8 млн грн. та  податок на нерухоме майно – 34,4 млн грн.

Також, забезпечує фінансову стабільність місцевих громад  акцизний податок з роздрібного продажу, сума надходжень по якому склала 59,8 млн грн.

Крім того бюджети територіальних громад від бізнесменів Буковини отримали податку на прибуток – 24,5 млн грн., плату за ліцензії на право оптової та роздрібної торгівлі підакцизними товарами та зберігання пального в сумі 8,1 млн грн, за користування лісом, надрами й водою – 15,7 млн грн, інші надходження – 14,7 млн грн.

 

Граничний термін сплати ЄВ за себе ФОП – платниками ЄП

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, зокрема, ФОП – платники єдиного податку зобов’язані сплачувати ЄВ, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄВ (абзац третій частини восьмої ст. 9 Закону № 2464).

У разі якщо останній день строків сплати ЄВ припадає на вихідний, святковий або неробочий день, останнім днем таких строків сплати ЄВ вважається перший робочий день, що настає за вихідним, святковим або неробочим днем.

Таким чином, граничний термін сплати ЄВ за себе ФОП – платниками ЄП – 19 число місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄВ.  

Податківці наголошують, 19 липня – граничний день для підприємців зі сплати ЄСВ за ІІ квартал. Сума для сплати – 4290 грн.

У разі якщо останній день строків сплати ЄВ припадає на вихідний, святковий або неробочий день, останнім днем таких строків сплати ЄВ вважається перший робочий день, що настає за вихідним, святковим або неробочим днем. 

 

Відповіді на запитання платників щодо транспортного податку

До уваги платників відповіді на запитання, щодо сплати транспортного податку, на які відповідала заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Тетяна Булавка під час проведення телефонного сеансу «гаряча лінія».

Хто є платником транспортного податку у разі передачі ЮО у фінансовий лізинг легкового автомобіля, зареєстрованого в Україні згідно з чинним законодавством?

Платником транспортного податку є лізингодавець (юридична особа – власник легкового автомобіля), у разі передачі юридичною особою у фінансовий лізинг легкового автомобіля, зареєстрованого в Україні згідно з чинним законодавством

При цьому декларація з транспортного податку подається за місцем реєстрації об’єкта оподаткування протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а сплата податку здійснюється з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

 Як обчислюється та сплачується ФО транспортний податок у разі переходу права власності на об’єкт оподаткування протягом звітного року?

  Згідно з п.п. 267.6.5 п. 267.6 ст. 267 розд. ХІІ Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755 – VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) у разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом звітного року податок обчислюється попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а новим власником – починаючи з місяця, в якому він набув право власності на цей об’єкт.

Контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.

Підпунктом 267.6.6 п. 267.6 ст. 267 ПКУ визначено, що за об’єкти оподаткування, придбані протягом року, податок сплачується пропорційно кількості місяців, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь