A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Парламент проголосував за європейський підхід управління відходами

Дата: 21.06.2022 10:51
Кількість переглядів: 108

Верховна Рада прийняла у другому читанні законопроект про управління відходами (№2207-1д), який запроваджує сучасний європейський підхід управління відходами та спрямований на розв’язання проблеми з масовим захороненням відходів. Про це повідомив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

«Прийнятий законопроект 2207-1-д закладає базові європейські принципи та стандарти, такі як ієрархія управління відходами, «забруднювач платить», розширена відповідальність виробника. Він встановлює нові вимоги щодо приведення старих сміттєзвалищ у відповідність до екологічних норм або ж їх закриття. Документ також запускає механізми для будівництва сміттєпереробних потужностей в країні. Зокрема, щодо відходів будівництва та знесення, що є надзвичайно актуальним в умовах війни. Відтак Україна отримала інструмент стати чистішою» — наголосив Міністр Чернишов.

Очільник Мінрегіону також зазначив, що після прийняття цього законопроекту Уряд має розробити понад 6 секторальних законопроектів та понад 20 нормативно-правових актів. Наразі Мінрегіон та Офіс підтримки реформ беруть активну участь в опрацюванні законопроектів «Про упаковку та відходи упаковки», «Про батареї та акумулятори», «Про відходи електричного та електронного обладнання» та інших.

Зазначимо, що законопроект №2207-1д покликаний запровадити сучасні європейські підходи до управління відходами, законодавчі та фінансові стимули для збільшення обсягів їх переробки та повторного використання. Також він створює можливість для розширеної відповідальності виробника для певних видів відходів, що дозволить повністю фінансувати їх збирання та переробку за рахунок виробників, посилює контроль за управлінням небезпечними відходами та закладає підгрунтя для створення інформаційної системи управління відходами.

Крім того, документ передбачає запровадження планування управління відходами європейського рівня (національного, регіональних і місцевих планів та програм управління відходами) та європейської ієрархії управління відходами, де пріоритетом є запобігання їх утворенню, повторне використання та переробка.

Нагадаємо, раніше Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов повідомив, що Мінрегіон разом з Міндовкіллям та Конфедерацією будівельників розробляють механізми утилізації та повторного використання будівельних відходів, що утворилися внаслідок руйнувань під час війни.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь