A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

З продажу підакцизних товарів місцеві бюджети отримали 48,6 мільйони податків

Дата: 20.06.2022 16:27
Кількість переглядів: 128

Про це повідомили у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області. Так, упродовж січня - травня 2022 року до  місцевих бюджетів Чернівецької області сплачено 43,2 млн. грн акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів. Крім того, за ліцензії на право торгівлі підакцизними товарами сплачено 5,4 млн грн.

Станом на 01.06.2022 роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами в області здійснюють 2050 суб‘єктів господарювання,які отримали 4687 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами.

Та 79 суб’єктів господарювання , які отримали 224 ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним.

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області  нагадують, що з внесенням змін до Бюджетного Кодексу України з 01 травня 2022 року набули чинності окремі норми Закону України від 30 листопада 2021 року № 1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» в частині перенесення на виробників та імпортерів обов’язку сплачувати 5 відс. акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах.

Оскільки з 01 травня 2022 року виробники та імпортери є платниками 5 відс. акцизного податку з роздрібної торгівлі тютюновими виробами, тютюну та промислових замінників тютюну, які вироблені з 01 квітня 2022 року та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, які вироблені з 01 січня 2022 року, то, починаючи з 01 травня 2022 року слід дотримуватися наступних рекомендацій.

При поданні декларації акцизного податку в частині акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (розділ Д) до внесення змін до форми декларації акцизного податку та набрання ними чинності слід опрацювати здійснення декларування податкових зобов’язань із урахуванням особливостей, які передбачені для таких платників акцизного податку:

Суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі при складанні додатку 6 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарі» до декларації акцизного податку мають дотримуватися визначення бази оподаткування - лише вартість реалізованих тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, які вироблені до 01 квітня 2022 року.

Нагадуємо, що граничний строк подачі декларації акцизного податку за травень 2022 року – 20 травня 2022 року.

 

Чи існують обмеження щодо кількості видів діяльності, які зазначаються у реєстрі платників ЄП?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, що відповідно до п. 299.1 ст. 299 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI реєстрація суб’єкта господарювання як платника єдиного податку здійснюється шляхом внесення відповідних записів до реєстру платників єдиного податку.

Згідно з п.п. 5 п. 298.3 ст. 298 ПКУ у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування зазначаються обрані суб’єктом господарювання види господарської діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010.

Класифікація видів економічної діяльності (КВЕД ДК 009:2010) затверджена наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 № 457.

До реєстру платників єдиного податку вносяться, зокрема відомості про види господарської діяльності (п. 299.7 ст. 299 ПКУ).

Враховуючи вищевикладене, на підставі поданої фізичною особою - підприємцем заяви про застосування спрощеної системи оподаткування до реєстру платників єдиного податку вносяться відомості про види господарської діяльності, за умови, що ці види діяльності дають право застосовувати спрощену систему оподаткування. При цьому ПКУ не передбачено обмежень для фізичних осіб - підприємців щодо кількості видів діяльності, які можуть бути внесені до реєстру платників єдиного податку.

Покупець може отримати фіскальний чек за оплачені товари (послуги) через програмний РРО

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області нагадують, що Законом України від 20 вересня 2019 року № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» встановлено, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані надавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, в обов'язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту.

Документ повинен бути на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі (у тому числі, але не виключно, з відтворюванням на дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний реєстратор розрахункових операцій QR-коду, який дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію з розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься, та/або надсиланням електронного розрахункового документа на наданий такою особою абонентський номер або адресу електронної пошти).

 

УВАГА! ШАХРАЇ!

Головне управління ДПС у Чернівецькій області звертає увагу громадян та суб’єктів підприємницької діяльності Буковини що шахраї, продовжують вимагати грошові кошти у платників податків змінюючи телефонні номери.

Так, до Головного управління ДПС у Чернівецькій області надійшла інформація від суб’єктів підприємницької діяльності про те, що до них телефонує невстановлена особа з номера +38(050)293-87-88, і представляючись посадовою особою ГУ ДПС у Чернівецькій області вимагає кошти.

 Такі дії є злочинними і кваліфікуються як шахрайство та умисна дискредитація посадових осіб податкових органів.

Для запобігання діяльності шахраїв просимо вас будьте пильними та обачними, уважно перевіряйте інформацію, не піддаватись на провокації та ні за яких обставин не перераховувати кошти.

У разі виявлення фактів шахрайських дій з боку невідомих осіб, слід негайно повідомити органи Національної поліції (102).

Також про такі випадки просимо повідомити Головне управління ДПС у Чернівецькій області у будь-який зручний спосіб, зокрема:

- засобами телефонного зв’язку через працівників сектору з питань запобігання та виявлення корупції: (0372) 54-56-15;

- у письмовому вигляді з використанням засобів поштового зв’язку на адресу: вул. Героїв Майдану, 200-А,  м. Чернівці, 58013.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь