Буковинців закликають не купувати продукти на стихійних ринках
Буковинців закликають не купувати продукти на стихійних ринках. В Головному управлінні Держпродспоживслужби в Чернівецькій області наголошують – це особливо небезпечно у літній період. М’ясо, молоко, сметана, сир, яйця, домашня консервація – все «засмагає» під відкритим сонцем, з явним порушенням санітарних норм, якість продукції ніхто не перевіряє.
Високі температури прискорюють розмноження мікроорганізмів, продукти швидко псуються. Це загрожує зростанням випадків інфекційних кишкових захворювань. Ботулізм, сальмонельоз, дизентерія, ешерихіоз – до організму такі бактерії-збудники найчастіше потрапляють із зіпсованими та неякісними харчовими продуктами.
Щоб продукти харчування максимально довго не псувалися та лишались свіжими, потрібно дотримуватись необхідних умов зберігання. Для цього існують відповідні температурні норми:
- + 4 … + 10 °С – кондитерські вироби, овочі, фрукти;
- +2 … + 7 °С – молочна продукція, в тому числі сири; м’ясна і рибна гастрономія;
- –1 … + 2 °С – свіже м’ясо і риба (на льоду), морепродукти;
- –2…+2 °С – риба гарячого копчення;
- –2…–5 °С – риба холодного копчення;
- –18 °С – заморожене м’ясо, птиця, риба, пельмені.
Саме така температура гальмує біологічні процеси розкладання продуктів харчування, особливо це стосується м’ясних і рибних виробів.
Важливе значення має і термін зберігання. Наприклад, охолоджене м’ясо і фарш лишаються свіжими при температурі 0…+2°С близько доби. Стільки ж часу слід тримати великі нарізні шматки м’яса за температури від +2°С до +6°С. Буженину, окіст, цілий м’ясний рулет, варену, фаршировану ковбасу, кров’янку, лівер, сардельки, сосиски можна до трьох діб зберігати при температурі від 0 до +8°С, сало – не вище +1°С.
Свіже не пастеризоване молоко лишається дійсно свіжим 1 добу за температури 4°С та 6 діб за температури 8°С. Вершкове масло можна зберігати до десяти діб не вище, ніж +6°С. Яйця курячі при температурі +3 – +6°С не псуватимуться протягом 25 діб.
Саме такі умови зберігання гарантують, що товар є якісним, а головне – він безпечний для здоров’я людини.
У Чернівецькій області діє 30 офіційно зареєстрованих агропродовольчих ринків з облаштованими державними лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи. Цю цифру значно перевищують стихійні базари, де відсутні умови для безпечної реалізації. Якість продуктів тут не контролюється, харчі продаються прямо з асфальту, порушені будь-які санітарно-гігієнічні умови.
На кожному ринку має бути встановлене холодильне обладнання. Всі продукти перед тим, як потрапити до споживача, повинні пройти контроль. Зберігатися свіжа продукція на прилавку має не більше, ніж шість годин.
Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області звертається до мешканців області з проханням утриматись від купівлі-продажу продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі. Це великий ризик. Адже якість та безпечність цих продуктів проконтролювати неможливо.