A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Зміни пенсійного законодавства: що варто знати?

Дата: 07.06.2022 20:06
Кількість переглядів: 180

Фото без описуНаприкінці квітня набрав чинності Закон України від 15 лютого 2022 року № 2040-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства» (далі – Закон).

Цей документ має важливе суспільне значення, адже ним вносяться зміни до низки нормативно-правових актів, зокрема, законів України: «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», «Про індексацію грошових доходів населення», «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», «Про зайнятість населення». Які ж новації запроваджує Закон?

Достроковий вихід на пенсію

Що стосується зміни про призначення достроково пенсії за віком за півтора року до досягнення пенсійного віку.  Така зміна передбачена для осіб, трудовий договір з якими розірвано:

  • у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці (у тому числі з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників. За умови реєстрації осіб у державній службі зайнятості та відсутності підходящої для них роботи);
  • зв’язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров’я, але без необхідності реєстрації у державній службі зайнятості. Якщо пенсіонер працюватиме у період до досягнення пенсійного віку, дострокова пенсія не виплачуватиметься.

Обов’язковою умовою призначення такої пенсії є наявність страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі.

Довідково! Починаючи з 2018 року, пенсійним законодавством передбачено підвищення страхового стажу, необхідного для виходу на пенсію у 60 років. Так, на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років мають право особи за наявності страхового стажу:

  • із 1 січня по 31 грудня 2022 року – не менше 29 років;
  • із 1 січня по 31 грудня 2023 року – не менше 30 років;
  • із 1 січня по 31 грудня 2024 року – не менше 31 року;
  • із 1 січня по 31 грудня 2025 року – не менше 32 років;
  • із 1 січня по 31 грудня 2026 року – не менше 33 років;
  • із 1 січня по 31 грудня 2027 року – не менше 34 років;
  • починаючи з 1 січня 2028 року – не менше 35 років.

Починаючи з 1 січня 2018 року, у разі відсутності передбаченого вище страхового стажу, право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 63 роки мають особи за наявності страхового стажу, зокрема:

  • із 1 січня по 31 грудня 2022 року – від 19 до 29 років;
  • із 1 січня по 31 грудня 2023 року – від 20 до 30 років;
  • із 1 січня по 31 грудня 2024 року – від 21 до 31 року;
  • із 1 січня по 31 грудня 2025 року – від 22 до 32 років;
  • із 1 січня по 31 грудня 2026 року – від 23 до 33 років;
  • із 1 січня по 31 грудня 2027 року – від 24 до 34 років;
  • починаючи з 1 січня 2028 року – від 25 до 35 років.

Тобто, маючи не менш, ніж 30 років страхового стажу, жінки зможуть достроково вийти на пенсію за півтора року до досягнення 60 років лише в період з 1 січня по 31 грудня 2023 року, оскільки з 2024 року вони мають право на пенсію у 60 років за наявності не менш ніж 31 року страхового стажу.

Право на дострокову пенсію отримали також матір або батько осіб з інвалідністю з дитинства (діти з інвалідністю до 18 років) та тяжко хворих дітей, яким не встановлено інвалідність, які виховали їх до досягнення 6-річного віку. Додатковою умовою є досягнення жінкою 50 років та її страховий стаж 15 років, а чоловіком – 50 років і страховий стаж 20 років. Яка дитина, котрій не встановлено інвалідність, вважається тяжко хворою, визначено в пункті 101 частини першої статті 1 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Індексація пенсій

Пенсії, призначені за «особливими» пенсійними програмами, були вилучені з об’єктів індексації грошових доходів у 2017 році. Не індексувалися з 2014 року пенсії науковців, держслужбовців, військовослужбовців й інших категорій пенсіонерів. Військовослужбовцям востаннє перерахували пенсії у 2018 році, у зв’язку зі зміною грошового забезпечення. Науковцям же та держслужбовцям не перераховували з 2008 року.

Норма щодо індексації пенсій існувала і раніше. Але законом не було чітко визначено, з якої дати мають перераховуватися пенсії, тільки визначено, що індексація проводиться за рішенням Уряду. Відсутність дати індексації унеможливлювала сталість пенсійного забезпечення різних категорій громадян і видатки на його фінансування. Закон установив дату індексації пенсій, яка тепер відбуватиметься щорічно 1 березня. 

Прийнятим Законом все ж таки не передбачено належного розмежування та чіткого визначення порядку індексування та перерахунку пенсій. Законом продовжено практику «міксування» самих понять індексації пенсій та перерахунку пенсій, що виникла при внесенні змін Законом України від 03 жовтня 2017 року № 2148-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» до статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», відповідно до яких виключено частину першу статті 42, яка передбачала індексацію пенсій згідно із законодавством про індексацію грошових доходів населення.

Ці два різні навіть за своєю суттю поняття мають різні змісти й механізми підвищення пенсій. Слід звернути особливу увагу, що при запровадженні Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» частиною першою статті 42 передбачалося здійснення індексації пенсії, зокрема, застосування механізму підвищення пенсій, що дає можливість частково чи повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг. А вже частина друга цієї ж статті передбачався абсолютно інший механізм – перерахунок пенсій з 1 березня кожного року, пов’язаний зі збільшенням розміру середньої заробітної плати в Україні.

Пенсія для військовослужбовців

Збільшився мінімальний розмір пенсії для військовослужбовців, які отримали інвалідність внаслідок війни. Раніше мінімальний розмір такої пенсії визначався, виходячи з прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, у відсотковому вираженні:

  • для I групи у розмірі 120 відсотків,
  • II групи – 110 відсотків,
  • III групи – 105 відсотків прожиткового мінімуму.

Тепер законодавець визначив розмір у фіксованому числовому виразі:

  • для I групи у розмірі 5025 гривень,
  • II групи – 4610 гривень,
  • III групи – 4396 гривень.

При цьому, як і раніше, передбачено механізм їх індексації.

Як отримати правову допомогу:

Звернутися за допомогою до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою:  м. Чернівці, вул. Університетська, 1, телефон: (0372) 51-36-14. Електронна пошта: chernivtsi1.chernivtsi@legalaid.cv.ua.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).

Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь