A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Закон 2142 змінив процедуру переходу на єдиний податок за ставкою 2 %

Дата: 15.04.2022 11:28
Кількість переглядів: 266

Фото без описуУ Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, що Форма заяви про застосування спрощеної системи оподаткування затверджена наказом Міністерства фінансів України від 16 липня 2019 року № 308.

Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою 2 відсотки доходу суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву про застосування спрощеної системи оподаткування за вибором у паперовій формі або засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотримання вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Суб’єкт господарювання, у разі не можливості подання заяви до контролюючого органу за місцем податкового обліку, може подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування у паперовій формі до будь-якого найближчого контролюючого органу.

Також суб’єкт господарювання має можливість подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування за ставкою 2 відсотки через Електронний кабінет.

Для новостворених зареєстрованих в установленому законом порядку суб’єктів господарювання термін для подання заяви становить 10 днів з дня державної реєстрації. Такі суб’єкти господарювання вважатимуться платниками єдиного податку третьої групи з дня їх державної реєстрації.

Для діючих суб’єктів господарювання, які скористаються правом перейти на спрощену систему оподаткування за ставкою єдиного податку 2 відсотки доходу, змінено граничні терміни для подання заяви.

Суб’єкт господарювання вважається платником єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відсотки:

- з 1 квітня 2022 року – у разі подання заяви до 1 квітня 2022 року;

- з наступного робочого дня після подання заяви - у разі подання заяви починаючи з 1 квітня 2022 року.

РРО(ПРРО): Покупці та споживачі послуг можуть перевіряти фіскальні чеки на сайті ДПС

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що покупці (споживачі послуг) можуть перевірити дійсність отриманих фіскальних чеків у реєстрі «Пошук фіскального чека». Даний сервіс працює на сайті ДПС у відкритій частині Електронного кабінету, за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/cashregs/check.

Фіскальний чек обов’язковий для більшості розрахункових операцій у роздрібній торгівлі, а також при наданні послуг населенню за готівковий розрахунок або з оплатою особистими платіжними картами.

Далі податківці наголошують, що інформація, яка проходить через РРО(ПРРО), зберігається в його фіскальної пам’яті, передається в органи ДПС через підключення до Інтернет і не може бути змінена або видалена. Тому фіскальний чек приймається як доказ факту продажу / послуги. є запорукою захисту прав громадян як споживачів надання гарантії, обмін або повернення товару, усунення недоліків тощо) та оберігає від купівлі контрабандних чи фальсифікованих товарів. 

Вимоги до змісту фіскального чека жорстко регламентуються законодавством України (Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Інформація про фіскальний чек з’являється на вебпорталі ДПС в Реєстрі «Пошук фіскального чеку» при:

фіскалізації чека у режимі онлайн – після отримання на пристрій підтвердження його фіскалізації на фіскальному сервері ДПС;

фіскалізації чека у режимі офлайн – після отримання від пристрою пакету даних про чеки сформовані в режимі офлайн (після відновлення зв’язку між програмним реєстратором розрахункових операцій та фіскальним сервером ДПС).

Для пошуку та перегляду фіскального касового чеку необхідно ввести: фіскальний номер РРО, дату та час видачі чеку.

Якщо фіскальний чек відсутній за результатами пошуку, то необхідно повторно перевірити введені дані у пошукових реквізитах та повторити пошук.

Відсутність фіскального чеку у базі даних свідчить про те, що дана сума не включена до оподатковуваного доходу. У такому разі покупець може надсилати лист з повідомленням про такий факт до ДПС. До такого повідомлення необхідно додати копію чеку, який не знайдено.

Інформація платникам ПДВ – «єдинникам» за ставкою 2 відсотки

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області підготували відповіді на запитання платників, щодо переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою 2 відсотки.

Якщо не анулюється реєстрація платника ПДВ, то чи потрібно буде нараховувати «умовні» податкові зобов’язання з ПДВ по активах, що були придбані з ПДВ, а реалізовані у період застосування єдиного податку за ставкою 2 %?

Після завершення застосування спрощеної системи оподаткування при відновленні правил нарахування та сплати ПДВ платник ПДВ у податковій звітності за перший звітний період відповідно до пункту 198.5 статті 198 Кодексу повинен нарахувати податкові зобов’язання на вартість товарів, послуг, необоротних активів використаних (поставлених, реалізованих) в не оподатковуваних операціях (реалізованих у період дії воєнного, надзвичайного стану), суми податку по яких були включені до складу податкового кредиту на дату переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою 2 відсотки:

- за товарами/послугами – виходячи з вартості придбання таких товарів, послуг,

- по необоротних активах, які фактично використані (поставлені, реалізовані) у період перебування такого платника на спрощеній системі оподаткування за ставкою 2 % доходу – виходячи з балансової (залишкової) вартості, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції.

Такі операції повинні бути відображені у відповідних рядках рядка 4 «Нараховано податкових зобов’язань відповідно до пункту 198.5 статті 198 та пункту 199.1 статті 199 Податкового кодексу України за операціями, що оподатковуються» податкової декларації з ПДВ.

Відповідно, платник зобов’язаний забезпечити складання не пізніше останнього дня першого звітного періоду після завершення дії воєнного, надзвичайного станів і зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних  зведену податкову накладну за такими товарами/послугами, необоротними активами.

 Чи є якісь особливості нарахування «умовних» податкових зобов’язань з ПДВ по необоротних активах?

При переході на єдиний податок за ставкою 2 % чи звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення (імпорту) товарів?

Питання по експортерах, якщо хтось з них захоче перейти на єдиний податок за ставкою 2%. ПК по придбаним з ПДВ та експортованим товарам збережеться, або також необхідно здійснювати умовний продаж?

ПДВ при імпорті на митниці сплачуємо, але відшкодування не отримуємо при застосуванні спрощеної системи оподаткування за ставкою 2 %.

Вичерпні відповіді на запитання розміщенні на сайті ГУ ДПС у Чернівецькій області за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/579572.html


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь