A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Надходження єдиного внеску за перший квартал перевищили 1 мільярд 65,6 мільйонів гривень

Дата: 08.04.2022 12:30
Кількість переглядів: 181

Фото без описуУ Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, що незважаючи на воєнний стан, під час якого законодавство не передбачає застосування штрафних санкцій за несвоєчасну сплату податків і зборів, звільнення від сплати деяких категорій платників у першому кварталі цього року сплачено понад 1 млрд 65,6 млн грн єдиного соціального внеску, що на 179,2 млн гривень більше ніж за аналогічний період минулого року.

Також податківці області нагадують, що Законом України від 15 березня 2022 №2120-ІХ внесені зміни до Закону України 2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Даними змінами передбачено, що  під час військового стану фізичні особи - підприємці мають право не сплачувати єдиний внесок за себе.

Водночас на період дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення або скасування за несплату єдиного внеску платникам не нараховуються штрафні санкції та пеня.

Особливу увагу податківці області звертають на той факт, що у разі прийняття підприємцем рішення про несплату єдиного внеску, страховий стаж для призначення пенсії йому нараховуватися не буде.

Тому, кожен платник по можливості має сплачувати єдиний внесок та погашати заборгованість, щоб забезпечити собі страховий стаж для майбутньої виплати пенсій та безперебійну виплату пенсій під час воєнного стану.

За порушення законодавства з єдиного внеску у період воєнного стану штрафні санкції не застосовуються

Про це роз’яснюють у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області. Тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану, штрафні санкції, визначені частиною одинадцятою ст. 25 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» не застосовуються.

Крім того, тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану, платникам єдиного внеску не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.

Нагадаємо, зазначені зміни внесені до Закону України № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» Законом України від 15 березня 2022 року № 2120-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану».

Чи може ФОП – платник ЄП другої групи надати в оренду нерухомість ЮО як ФО, якщо такий вид діяльності зазначено у реєстрі платників ЄП?

Головне управління ДПС у Чернівецькій області роз'яснює. Відповідно до п.п. 2 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України до другої групи платників єдиного податку належать фізичні особи – підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб; обсяг доходу не перевищує 834 розміри мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року.

Дія п.п. 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ не поширюється на фізичних осіб – підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), послуги з надання доступу до мережі Інтернет, а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

 Такі фізичні особи – підприємці належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи. Згідно з частиною першою ст. 320 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV зі змінами та доповненнями власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом.

 Тобто, вказане положення також стосується використання майна, яке надається в оренду підприємцем на спрощеній системі оподаткування. Не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп, зокрема фізичні особи – підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 400 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 900 квадратних метрів (п.п. 291.5.3 п. 291.5 ст. 291 ПКУ).

Отже, фізична особа – підприємець – платник єдиного податку другої групи, яка обрала вид господарської діяльності «Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна», що зазначений у реєстрі платників єдиного податку, не має права надавати в оренду нерухомість юридичній особі як фізична особа.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь