A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

ВАГ наполягає змінити розрахунок освітньої субвенції

Дата: 27.01.2022 18:45
Кількість переглядів: 256

Фото без описуМіністерством освіти і науки створено Міжвідомчу групу, яка напрацює дорожню карту з вирішення проблеми фінансування закладів загальної середньої освіти. Туди, крім народних депутатів, представників Міносвіти і Мінрегіону, увійшли експертки Всеукраїнської асоціації громад Н. Слюсарчик та О. Базарна. Від імені ВАГ вони будуть відстоювати інтереси громад. 

Про це було домовлено в ході вчорашнього засідання Комітету ВРУ з питань державної влади та місцевого самоврядування, на якому заслуховувалася інформація Міносвіти щодо дорожньої карти з вирішення питання фінансового забезпечення закладів освіти. 

Всеукраїнська асоціація громад вже тривалий час наполягає, що поточна формула розрахунку дискримінує дітей у селах, – зазначає виконавчий директор ВАГ Іван Слободяник:

“На одному з попередніх засідань парламентського комітету ВАГ наголошувала на створенні такої міжвідомчої робочої групи.Оскільки формула наповнюваності класів та прирівняння селищ міського типу до міст дискримінує освітню субвенцію для сільських територій. Тому зрештою ми вітаємо той факт, що представники Всеукраїнської асоціації громад потрапили в робочу групу”.

У ході обговорення згаданої інформації, задаючи запитання заступниці Міністра освіти, експертка ВАГ Н.Слюсарчик наголосила на недофінансуванні шкіл у значній частині громад, а також на тому, що виконавча влада воліє залишатися осторонь проблеми оптимізації освітньої мережі в громадах. 

Наразі при розподілі освітньої субвенції до селищних громад та громад з центрами у малих містах не застосовується критерій відсотка сільського населення. Тобто, селища та малі міста фактично прирівняні до міст обласного значення, внаслідок чого для них збільшено разрахункову наповнюваність класів, а отже зменшується фінансування.  Для цих громад потрібно вводити окремий коефіцієнт. 

Такий висновок фахівці ВАГ зробили після аналізу 400 відповідей сільських, міських та селищних рад на експертний запит - у половині з них йдеться про те, що освітня субвенція не покриває потреби громад, та наведені відповідні цифри, які підтверджують факт недофінансування.  

Формула розподілу освітньої субвенції застосовується, щоб спонукати громади оптимізовувати мережу освіти, тобто закривати малокомплектні школи. Однак тут громади залишаються сам на сам із громадськістю,  вчителями,  батьками. Саме тому друга частина запитання експертки ВАГ стосувалася того, яким чином виконавча влада - департаменти освіти обласних держадміністрацій - допомагає у налагодженні таких комунікацій. 

Дискусія щодо цих та інших питань продовжиться у рамках Міжвідомчої групи, засідання якої відбудеться вже у понеділок, 31 січня. ВАГ буде представлена на засіданні своїми експертами - вони нададуть розширений аналіз ситуації з фінансуванням освіти, заснований на узагальненні листів ОМС.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь