Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Про порядок реєстрації ПРРО та актуальність застосування РРО розповідали податківці Буковини під час «гарячої лінії»

Дата: 24.01.2022 19:03
Кількість переглядів: 170

Фото без описуВ рамках проведення інформаційної Кампанії щодо застосування платниками РРО, фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області щоденно проводять роз’яснення стосовно застосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних реєстраторів фізичними особами.

Відтак, днями заступник начальника Наталія Чернівчан провела телефонний сеанс «гаряча лінія» для представників бізнесу щодо застосування РРО та/або ПРРО з 01 січня 2022 року.

Пропонуємо ознайомитися з найактуальнішими питаннями:

Хто із платників єдиного податку зобов’язаний застосовувати РРО/ПРРО у 2022 році?

З 1 січня 2022 року є обов'язковим застосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку другої-четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки (незалежно від отриманого доходу за попередній рік).

Відповідно до вимог п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України реєстратори розрахункових операцій або ПРРО не мають застосовувати платники єдиного податку першої групи.

Який алгоритм реєстрації РРО/ПРРО?

Для реєстрації РРО суб’єкт господарювання або представник суб’єкта господарювання подає до контролюючого органу заяву про реєстрацію реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-РРО (далі – реєстраційна заява за формою № 1-РРО).

У разі відсутності підстав для відмови в реєстрації РРО посадова особа контролюючого органу не пізніше двох робочих днів з дня надходження реєстраційної заяви за формою № 1-РРО приймає рішення про можливість реєстрації РРО, формує та резервує фіскальний номер РРО в інформаційній системі ДПС та надсилає до центру сервісного обслуговування (далі – ЦСО) інформацію у вигляді довідки про резервування фіскального номера реєстратора розрахункових операцій за формою № 2-РРО засобами телекомунікацій в електронній формі.

Після закінчення робіт із введення РРО в експлуатацію ЦСО надсилає до контролюючого органу, де проводиться реєстрація РРО, примірники довідки про опломбування РРО та акта введення в експлуатацію РРО засобами телекомунікацій в електронній формі з дотриманням вимог законів у сфері електронного документообігу та використання електронних документів, із зазначенням обов’язкових реквізитів електронних документів. Роботи з введення РРО в експлуатацію виконуються ЦСО відповідно до вимог експлуатаційних документів у строк, що не перевищує трьох діб з дати його інформування ДПС про резервування фіскального номера реєстратора.

Протягом трьох робочих днів з дати надсилання до ЦСО довідки про резервування фіскального номера суб’єкт господарювання повинен забезпечити переведення РРО у фіскальний режим роботи (внесення фіскального номера до фіскальної пам’яті РРО, персоналізація та опломбування РРО в ЦСО).

Після отримання належним чином оформлених документів посадова особа контролюючого органу не пізніше наступного робочого дня проводить реєстрацію РРО шляхом внесення даних до інформаційно-телекомунікаційної системи ДПС, розміщує в Електронному кабінеті в електронній формі та/або надає (надсилає) суб’єкту господарювання реєстраційне посвідчення РРО за формою № 3-РРО (додаток 3 до Порядку) (далі – реєстраційне посвідчення за формою № 3-РРО), що засвідчує реєстрацію РРО в контролюючому органі. 

Як здійснюється програмування найменування товарів (послуг) в ПРРО?

Програмування товарів/послуг в ПРРО здійснюється суб’єктом господарювання/оператором (касиром) самостійно шляхом додавання товарів/послуг або шляхом імпорту даних переліку (файлу у форматі CSV), який формується згідно з інструкцією користувача ПРРО.

Всі відповіді за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/559105.html

ДПС підготувало відеоінструкцію щодо подання декларації за 2021 рік для ФОП- спрощенців 3 групи

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, Державна податкова служба України розробила відеоінструкцію, як подати декларацію за 2021 рік фізичними особами підприємцями, які обрали 3 групу спрощеної системи оподаткування.

Нагадуємо, що 9 лютого останній день подачі декларацій за 2021 рік фізичними особами підприємцями, які обрали 3 групу спрощеної системи оподаткування.

Відеоінструкція "Як подати декларацію за 2021 рік фізичними особами підприємцями, які обрали 3 групу спрощеної системи оподаткування" https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/8500.html

Податківці розглянули 255 запитів на публічну інформацію, які надійшли від буковинців у минулому році

В Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області повідомляють, впродовж січня – грудня 2021 року правом на отримання інформації, якою володіє податкова служба області скористались 255 буковинців. За результатами розгляду надано 253 відповіді електронною поштою або поштою відповідно до вимог чинного законодавства України та  2 запити залишились на розгляді.

Відтак, до податкової служби області запити на публічну інформацію направили: 220 фізичних осіб-підприємців (уповноважених осіб), 24 суб’єктів господарювання-юридичних осіб, 3 представники засобів масової інформації. Крім того, 8 запитів переадресовано від інших органів виконавчої влади як розпоряднику інформації.

Запитувана інформація різноманітна та стосувалась: сум задекларованого доходу по ФОП; наявності або відсутності заборгованості по єдиному податку та ЄСВ; сплачених сум єдиного податку; реквізити бюджетних рахунків; виконання рішення суду; кількості проведених фактичних перевірок у 2020 році та сум донарахування; надання копії рішення про встановлення ставок земельного податку з фізичних осіб; зняття з обліку як платника податків;

копій рішень про списання боргу; загальної площі орендованих земельних ділянок (ріллі); відповідність/невідповідність платника ПДВ критеріям ризиковості платника податку; сплачених податків ФОП за 2020-2021 рр.

Відповіді на запитувану інформацію направлені запитувачам у встановлені чинним законодавством терміни.

Довідково:

Відповідно до ст. 19 Закону України «Про доступ до публічної інформації» від 13 січня 2011 року № 2939-VI із змінами і доповненнями запит на інформацію – це прохання особи до розпорядника інформації надати публічну інформацію, що знаходиться у його володінні. Запитувач має право звернутися до розпорядника інформації із запитом на інформацію незалежно від того, стосується ця інформація його особисто чи ні, без пояснення причини подання запиту.

Запит на інформацію може бути індивідуальним або колективним. Запити можуть подаватися в усній, письмовій чи іншій формі (поштою, факсом, телефоном, електронною поштою) на вибір запитувача. Письмовий запит подається в довільній формі.

Заявникам слід знати, запит на інформацію має містити:

 ім’я (найменування) запитувача, поштову адресу або адресу електронної пошти, а також номер засобу зв’язку, якщо такий є; загальний опис інформації або вид, назву, реквізити чи зміст документа, щодо якого зроблено запит, якщо запитувачу це відомо; підпис і дату за умови подання запиту в письмовій формі.

З метою спрощення процедури оформлення письмових запитів на інформацію особа може подавати запит шляхом заповнення відповідних форм запитів на інформацію, які можна отримати в розпорядника інформації та на офіційному вебпорталі ДПС >Головна>Публічна інформація>Форми подання запиту https://cv.tax.gov.ua/dfs-u-regioni/golov-upr/dostup-do-publichnoi-info/forma-podannya-zapitu/).

Як можна повідомити про порушення антикорупційного законодавства

У ДПС забезпечено роботу відповідних каналів надходження інформації про факти порушення антикорупційного законодавства працівниками ДПС.

Сектор з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління ДПС у Чернівецькій області, реалізуючи механізми запобігання і протидії корупції відповідно до Закону України від 14 жовтня 2014 року № 1700-XII «Про запобігання корупції» здійснює розгляд повідомлень про корупцію, внесених викривачами.

Повідомлення про корупцію – повідомлення особи, що містить фактичні дані, що підтверджують можливе вчинення працівником органів ДПС, іншими суб’єктами (особами), на яких поширюється дія вимог Закону України «Про запобігання корупції», корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції», які можуть бути перевірені.

  Зокрема, повідомити про відомі факти корупції з боку працівників ГУ ДПС у Чернівецькій області можна такими способами:

 з використанням засобів поштового зв’язку на адресу: вул. Героїв Майдану, 200-А,  м. Чернівці, 58013;

на електронну адресу сектору з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС у Чернівецькій області  - (сv.v25@tax.gov.ua);

на електронну адресу завідувача сектору з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС у Чернівецькій області  - (сv.corup@tax.gov.ua);

засобами телефонного зв’язку безпосередньо працівникам сектору з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС у Чернівецькій області: (0372) 54-56-14(0372) 54-56-15;

під час особистого прийому громадян керівництвом та посадовими особами ГУ ДПС у Чернівецькій області. 

Анонімне повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції» підлягає розгляду, якщо наведена у ньому інформація стосується конкретної особи, містить фактичні дані, які можуть бути перевірені.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь