A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Податківці Буковини задокументували факти порушень при сплаті податків на понад 31,8 млн грн

Дата: 19.01.2022 21:30
Кількість переглядів: 190

Фото без описуЗаступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Чернівчан інформує, що у 2021 році підрозділами аудиту проведено 667 документальних перевірок платників податків з них, 172 позапланові та 446 фактичних перевірок.

За словами Наталії Василівни говорити про податковий тиск на бізнес в області немає підстав оскільки останні два роки були достатньо «тихими» в плані перевірок-  торік податківці перевіряли лише 0,01 відсотки платників. На обліку в податковій службі перебувають понад 61,3 тисячі.

Майже 100 відсотків фактичних перевірок – це перевірки платників що провадять діяльність у сфері продажу підакцизних товарів, якраз та галузь яка має високі ступені ризиків і мораторій на проведення перевірок під час карантину не поширюється– роз’яснює заступниця.

Загалом у січні–грудні 2021 року донараховано понад 31,8 млн грн узгоджених податкових зобов’язань.  Із донарахованих сум за актами перевірок 2021 року та минулих років стягнуто до бюджетів понад 51,2 млн грн податкових платежів та штрафів. Суми стягнень перевищують аналогічні показники 2020 року на 21,8 млн грн.

Також перевірками на 16,0 млн грн зменшено від'ємне значення об'єкта оподаткування податком на прибуток та на 4,1 млн грн зменшено від'ємне значення різниці між податковими зобов'язаннями та податковим кредитом з ПДВ.

Щодо Плану - графіку проведення документальних планових перевірок платників податків на 2022 рік, то відповідно до п.77.1 ПКУ ДПС оприлюднила його  на своєму офіційному веб-сайті.

Детальніше за посиланням: https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/546263.html

Щодо заповнення Форми ведення обліку товарних запасів фізичними особами – підприємцями

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області звертають увагу суб’єктів господарювання, що Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку затверджений наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496 (далі – Порядок № 496) визначає правила ведення обліку товарних запасів та поширюється на фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку (далі – ФОП), які відповідно до п. 12 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», із змінами та доповненнями (далі – Закон № 265), зобов’язані вести облік товарних запасів та здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку, та осіб, які фактично здійснюють продаж товарів (надання послуг) та/або розрахункові операції в місці продажу (господарському об’єкті) такого ФОП.

Детальніше за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/556398.html

З 01.01.2022 розширилось коло суб’єктів господарювання, які повинні застосовувати РРО

Головне управління ДПС у Чернівецькій області вкотре нагадує, що з 01.01.2022 значно розширилось коло суб’єктів господарювання, які повинні застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмні реєстратори розрахункових операцій (далі – ПРРО).

З 01.01.2022 закінчується перехідний період (п.61 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України (далі ПКУ)) і застосування РРО та/або ПРРО фізичними особами – підприємцями (ФОП) – платниками єдиного податку другої – четвертої груп не залежно від обсягу доходу за умови здійснення розрахункових операцій є обов’язковим.

Відповідно до законодавчих вимог РРО або ПРРО не застосовують платники єдиного податку першої групи (п. 296.10 ст. 296 ПКУ), до якої відносяться ФОПи, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року.

З 01 січня 2022 року для платників податків у разі встановлення порушення вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (зі змінами та доповненнями) будуть застосовуватися штрафні санкції у разі проведення розрахункових операцій з використанням РРО, ПРРО або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг); не проведення розрахункових операцій через РРО та/або ПРРО з фіскальним режимом роботи; невидача (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об’єкті такого суб’єкта господарювання у розмірах:

- 100% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;

- 150% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

Податківці нагадують платникам про погашення боргу до місцевих бюджетів

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області, рекомендують усім боржникам терміново провести звірку та погасити заборгованість. 

У відомстві зазначають, що з  метою упередження виникнення податкового боргу та оздоровлення фінансового стану платника, який має тимчасові фінансові труднощі, Податковим кодексом України передбачено надання розстрочень податкових зобов’язань та податкового боргу. Застосування процедури розстрочення надає можливість платнику податків своєчасно виконувати свої зобов’язання перед державою та уникнути накопичення боргів. Шляхом проведення поступових розрахунків з бюджетом, платники отримують можливість вийти із скрутного фінансового становища, залишитися платоспроможними, зберегти робочі місця

Інформацію з даного питання також можна отримати в управлінні по роботі з податковим  боргом Головного управління ДПС у Чернівецькій області за телефоном (0372)54-56-35.

Перелік боржників: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/555986.html

ФОПи-«єдинники» мають подавати єдину звітність з ЄП та ЄСВ за 2021 рік

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, базою нарахування єдиного соціального внеску для фізичних осіб - підприємців на загальній системі оподаткування є сума доходу (прибутку), що підлягає оподаткуванню ПДФО. Для підприємців – платників єдиного податку першої – третьої груп базою нарахування ЄСВ є сума, визначена такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску.

При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць і встановлена у розмірі 22% від мінімальної заробітної плати для всіх платників єдиного внеску (крім пільгових категорій). Ця норма регулюється статтею 8 Закону України № 1774-VІІІ від 6 грудня 2016 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України».

ФОП на загальній системі та платники єдиного податку, звільняються від сплати ЄСВ за себе, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують соціальну допомогу чи пенсію.

ФОП на єдиному податку, на загальній системі та особи, які провадять незалежну професійну діяльність сплачують ЄСВ до 19 числа місяця, що йде за звітним кварталом.

Звітність по ЄСВ за найманих працівників, до контролюючого органу, подається поквартально, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу.

Нараховані за себе суми  ЄСВ фізичні особи - підприємці 1-ї та 2-ї групи відображають в складі «Декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця» за 2021 рік в Додатку 1 (Розрахунок ЄСВ).

Строк подання – до 1 березня 2022 року.

Нараховані за себе суми ЄСВ фізичні особи - підприємці  3-ої групи за ввесь рік відображають  у складі «Декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця» за 2021 рік в Додатку 1 (Розрахунок ЄСВ).

Період створення звіту з Додатком 1 – IV квартал 2021 р., строк подання – до 9 лютого 2022 року.

Додатково: алгоритм заповнення додатку 1 до декларації з ЄП та ЄСВ.

Розділ 9 Додатка 1 заповнюється наступним чином:

у графі 2 «Самостійно визначена сума, на яку нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) з урахуванням максимальної величини» – в рядках у розрізі кожного календарного місяця зазначається самостійно визначена сума доходу, яка не може бути меншою за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, та не більшою максимальної величини бази нарахування єдиного внеску.

Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску – максимальна сума доходу застрахованої особи на місяць, що дорівнює 15 розмірів МЗП, на яку нараховується ЄСВ;

у графі 3 «Розмір єдиного внеску» – зазначається ставка єдиного внеску 22%;

у графі 4 «Сума нарахованого єдиного внеску» – відображається сума єдиного внеску, розрахована шляхом множення суми, зазначеної у графі 2, на розмір єдиного внеску в розрізі кожного місяця, зазначений у графі 3.

Усі графи розд. 9 заповнюються в розрізі календарних місяців.

Показники граф 2 та 4 розд. 9 підсумовуються у рядку «Усього».

У випадках звільнення від нарахування та сплати єдиного внеску графи 2, 3 та 4 не заповнюються.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь