A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Торік до місцевих бюджетів Буковини надійшло понад 4 мільярди гривень податкових платежів

Дата: 12.01.2022 15:10
Кількість переглядів: 225

Фото без опису

Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак, у 2021 році місцеві бюджети регіону отримали 4046,5 млн грн податків та зборів. Ця сума перевищує відповідний показник 2020 року на 19,8 відсотків,  що у гривневому еквіваленті складає понад 668 млн  грн.

Зокрема, основну питому вагу у розрізі платежів забезпечують надходження зі сплати податку на доходи фізичних осіб та єдиного податку. Впродовж року до місцевих скарбниць надійшло 2729,4 млн грн податку на доходи фізичних осіб,  що на 20,9 відсотків, або 471 млн. грн  більше ніж у 2020 році та на 199,4 млн грн більше планових показників затверджених місцевими радами.

Платники єдиного податку області за звітний рік перерахували понад 588,8 млн грн. Третє місце за показником надходжень посідає плата за землю – землевласники та землекористувачі сплатили 409,8 млн грн.

Також від платників які продають підакцизні товари надійшло до місцевих скарбниць 126,1 млн грн. акцизного податку.

Крім того місцеві бюджети області отримали 73,9 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від землi, рентної плати за користування природними ресурсами – 38,0 млн грн, податку на прибуток сплачено 35,1 млн грн, плати за ліцензії на продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів – 17,8 млн грн, інші надходження (транспортний податок, збір за паркування, туристичний збір та ін.) 27,6 млн грн. 

Деклараційна кампанія - 2022: Продаж рухомого майна фізичною особою - порядок оподаткування

Головне управління ДПС у Чернівецькій області інформує, що порядок оподаткування податком на доходи фізичних осіб операцій з продажу або обміну фізичними особами об’єктів рухомого майна визначений статтею 173 Податкового кодексу України.

Дохід платника податку від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою 5 відсотків.

Поряд з цим, із загального правила є виключення.

Так, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна, у вигляді легкового автомобіля (мотоцикла, мопеда) не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об’єкта рухомого майна, у вигляді легкового автомобіля (мотоцикла, мопеда), підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків.

Крім того, такий дохід оподатковується  військовим збором 1,5 відс. (пп. 1.2 п. 161 Підрозділ 10 Перехідних положень ПКУ) .

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля (мотоцикла, мопеда) або іншого транспортного засобу підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відс. та військовим збором 1,5 відсотки.

З доходу, отриманого від продажу автобуса, вантажівки, трактора, спецтехніки та іншого рухомого майна стягується податок у розмірі 5% від оціночної вартості навіть на першу операцію в році.

Чи необхідно СГ, що здійснює розрахунки через РРО та/або ПРРО, відображати в касовому чеку суму сплаченого туристичного збору?

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, згідно з ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами і доповненнями (далі – Закон № 265) суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зокрема, зобов’язані:

проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні РРО (далі – ПРРО) зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом № 265, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок;

надавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, при отриманні товарів (послуг) в обов’язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі (у тому числі, але не виключно, з відтворюванням на дисплеї РРО чи дисплеї пристрою, на якому встановлений ПРРО QR-коду, який дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію із розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься, та/або надсиланням електронного розрахункового документа на наданий такою особою абонентський номер або адресу електронної пошти);

застосовувати РРО, що включені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій (далі – Реєстр РРО), та/або ПРРО з додержанням встановленого порядку їх застосування.

Пунктом 5 Положення про Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 серпня 2002 року № 1315 із змінами та доповненнями (далі – Положення № 1315), визначено, що введення Реєстру РРО забезпечує Державна податкова служба України.

Реєстр РРО або зміни до нього оприлюднюються у 10-денний строк після їх затвердження Державною податковою службою України на її офіційному сайті та у визначених нею друкованих засобах масової інформації (п. 10 Положення № 1315).

У Реєстрі РРО наявні моделі РРО, що дають змогу за необхідності враховувати товар (послуги) за декількома податковими ставками, в тому числі з туристичного збору.

Враховуючи викладене, при здійсненні розрахунку за надання туристичної послуги слід проводити розрахунок на повну суму вартості послуги, до якої входить і туристичний збір.

 Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (ЗІР): https://zir.tax.gov.ua/.

У річній податковій декларації ФОП на загальній системі оподаткування відображає також інші доходи

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, пунктом 177.5 ст. 177 Податкового кодексу України визначено, що фізичні особи – підприємці (ФОП) подають до контролюючого органу податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року у строки, встановлені ПКУ для річного звітного податкового періоду, в якій також зазначаються авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб.

Згідно з даними, зазначеними в річній податковій декларації, платником самостійно здійснюється остаточний розрахунок податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) за звітний податковий рік, з урахуванням сплаченого ним протягом року ПДФО на підставі документального підтвердження факту його сплати (п.п. 177.5.3 п. 177.5 ст. 177 ПКУ).

У разі якщо ФОП отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку – фізичних осіб (п. 177.6 ст. 177 ПКУ).

ФОП подають річну податкову декларацію у строк, визначений п.п. 49.18.5 п. 49.18 ст. 49 ПКУ, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, а також відомості про суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), нарахованого на доходи від підприємницької діяльності в розмірах, визначених відповідно до закону (п. 177.11 ст. 177 ПКУ).

Підпунктом 49.18.5 п. 49.18 ст. 49 ПКУ визначено, що податкові декларації за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року, платниками податку на доходи фізичних осіб – підприємцями подаються протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого ПКУ для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених ПКУ (п. 57.1 ст. 57 ПКУ).

Враховуючи викладене, у річній податковій декларації ФОП поряд із доходами від підприємницької діяльності відображаються також інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, а також відомості про суми єдиного внеску, нарахованого на доходи від підприємницької діяльності в розмірах, визначених відповідно до закону.

Остаточний розрахунок суми податкових зобов’язань з ПДФО здійснюється із суми загального річного оподатковуваного доходу за звітний податковий рік.

Сума ПДФО, визначена ФОП за підсумками остаточного розрахунку, зазначена ним у річній податковій декларації, підлягає сплаті протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого ПКУ для подання такої податкової декларації.

До уваги суб'єктів господарювання план - графік перевірок на 2022 рік

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують платникам податків, що на виконання ст. 77 Податкового кодексу України та згідно з вимогами наказу Міністерства фінансів України від 02.06.2015 № 524 «Про затвердження Порядку формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків» ДПС сформовано план-графік документальних перевірок на 2022 рік, який 24.12.2021 розміщено на вебпорталі ДПС.

Всі відібрані суб'єкти господарювання, які включено до плану-графіка підприємства мають критерії ризику від провадження платниками податків господарської діяльності.  

Зокрема, для перевірок відібрані підприємства, що мають такі ризики:

- рівень сплати податку нижчий за рівень сплати по відповідній галузі;

- наявність інформації про непідтвердження реального здійснення операції з придбання;

- наявність відносини з контрагентами, що знаходяться в розшуку, ліквідовані, збанкрутували тощо;

- дебіторська заборгованість перевищує кредиторську більше ніж у 2 рази.

Ознайомитися з планом-графіком проведення перевірок на 2022 рік можна на вебпорталі ДПС за посиланням Діяльність/Плани та звіти роботи/План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2022 рік.

«Єдина база податкових знань» - актуальна інформація для платників у вільному доступі

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області наголошують, скористатись Базою знань можливо у вільному доступі через вебпортал ДПС https://tax.gov.ua. (вкладка «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» на головній сторінці) або безпосередньо через пошукову систему в інтернет-мережі на сайті «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» чи за посиланням https://zir.tax.gov.ua.

Податківці деталізують, також на загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі ДПС крім запитань-відповідей можна ознайомитись із:

- ставками податків та зборів;

- податковим календарем;

- актуальними відповідями на запитання з якими інші платники податків звертаються до Контакт-центру ДПС;

- щоденно володіти інформацією про нові запитання-відповіді в нашій Базі знань;

- приєднатися до сервісу отримання інформації про останні зміни в податковому законодавстві

- отримати інформаційно-довідкові послуги від Контакт-центру ДПС, скориставшись переходом у Viber чи Telegram;

- ознайомитись із переліком адміністративних послуг;

- отримати інформацію про Центри обслуговування платників, та багато іншого.

Порядок заповнення платіжних доручень на сплату податків

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, що порядок заповнення реквізиту "Призначення платежу" розрахункових документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, платежів на бюджетні рахунки та/або ЄСВ на небюджетні рахунки, а також на єдиний рахунок прописано в наказі від 31.12.2020 р. № 847 Міністерства фінансів України. Зокрема наказом №847 оновлені норми діючого "Порядку заповнення реквізиту "Призначення платежу" розрахункових документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, платежів на бюджетні рахунки та/або єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на небюджетні рахунки, а також на єдиний рахунок", який був затверджений наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015  № 666.

У податковому відомстві наголошують, що при заповненні полів не допускаються пропуски (пробіли) між цифрами та службовими знаками, між словами та службовими знаками.

В п. 3 Порядку № 666 наводяться приклади заповнення поля "Призначення платежу" в розрахунковому документі під час сплати податків, зборів, платежів до бюджету, в тому числі  заповнення реквізиту "Призначення платежу" у разі сплати коштів у рахунок податкового боргу підприємством.

Передбачено, що сплата податку, збору, платежу, ЄСВ здійснюється платником податку/ЄСВ безпосередньо, а у випадках, передбачених законодавством, - податковим агентом або представником платника.

Окремим розділом в  Порядку №666 зазначено порядок заповнення реквізиту "Призначення платежу" розрахункових документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, платежів, ЄСВ з використанням єдиного рахунку. Реквізит міститиме 14 полів.

Сплату за кожним видом платежу можна оформлювати як окремим документом на переказ, так і одним документом на переказ декілька одержувачам коштів.

У разі визначення декількох одержувачів коштів, суми, зазначені в полі № 1 "Призначення платежу", мають відповідати загальній сумі переказу за розрахунковим документом, а інформація про податковий номер або серію (за наявності) та номер паспорта громадянина в полі № 2 "Призначення платежу" повторюється за кожним таким одержувачем. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь