A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Буковина ДПС: представникам підприємців під час зустрічі розповіли про новації податкового законодавства

Дата: 28.12.2021 20:41
Кількість переглядів: 173

Фото без описуПорядок застосування РРО та ПРРО платниками єдиного податку з 1 січня 2022 року основне питання засідання з фізичними особами – підприємцями, які надають представницькі послуги, бухгалтерські та аудиторські послуги.

Модератором засідання була заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Чернівчан.

Посадовиця у своєму виступі поінформувала присутніх про новації у сфері готівкового обігу для платників єдиного податку ІІ-ІІІ груп, згідно з якими з початку наступного року застосування реєстраторів розрахункових операцій стає обов’язковим для вказаної категорії підприємців та детально розповіла про порядок ведення обліку товарних запасів за місцем продажу, який затверджено Наказом Мінфіну №496.

Також йшлося про переваги застосування касових апаратів та програмних РРО при веденні господарської діяльності, одноразове декларування та інші роз’яснення  податкового законодавства.

Найбільше зацікавило присутніх практичне навчання з питань реєстрації та встановлення програмних РРО, яке презентувала ГДІ управління електронних сервісів Олександра Андрусів.

Крім того, підприємці поінформовані, що на допомогу платникам податків на сайті ДПС України (tax.gov.ua) та на субсайті Головного управління ДПС у Чернівецькій області  створено спеціальний банер «Програмні РРО», в якому розміщено актуальні відеоматеріали та роз’яснення

Детальніше за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/

Фізичні особи – підприємці, які надають доступ до мережі Інтернет можуть здійснювати свою діяльність виключно на третій групі платника єдиного податку

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області звертають увагу фізичних осіб- підприємців, що з 01.01.2022 набирає чинності Закон  України від 30.11.2021 № 1914-ХІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», який зокрема змінює умови застосування спрощеної системи оподаткування (обрання групи платника єдиного податку) фізичними особами – підприємцями, які здійснюють діяльність у сфері послуг з надання доступу до мережі Інтернет провайдерських телекомунікацій послуг.

З урахуванням змін, внесених Законом № 1914 до Податкового кодексу України, ФОП, які надають послуги з надання доступу до мережі Інтернет належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи.

До внесення Законом № 1914 до Кодексу змін ФОП, які надавали послуги з надання доступу до мережі Інтернет,  мали право реєструватися платниками єдиного податку другої групи.

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що з 01.01.2022 ФОП – платники єдиного податку, які здійснюють, зокрема,  послуги з надання доступу до мережі Інтернет (у тому числі провайдерські послуги (КВЕД ДК 009:2010 61.90 «Інша діяльність у сфері електрозв’язку») мають право здійснювати  свою діяльність виключно на  третій групі  платника єдиного податку з урахуванням вимог, визначених п.п. 8 п.п. 291.5 п. 291.5 ст. 291 Кодексу.

ФОП – платники єдиного податку другої групи, які надають послуги з надання доступу до мережі Інтернет, мають можливість подати до 31.12.2021 (включно) до відповідного контролюючого органу заяви про обрання спрощеної системи оподаткування в частині:

зміни ставки та групи платника єдиного податку (обрати третю групу платника єдиного податку)та/або внесення змін до реєстру платників єдиного податку щодо виключення виду господарської діяльності з надання послуги доступу до мережі Інтернет (у тому числі провайдерських послуг КВЕД ДК 009:2010 61.90 «Інша діяльність у сфері електрозв’язку») (можливість залишитись на другій групі платника єдиного податку за умови виключення виду діяльності з надання послуг з надання доступу до мережі Інтернет) та/або відмови з 01.01.2022 від спрощеної системи оподаткування.

У разі неподання таких заяв реєстрація платником єдиного податку може бути анульована за рішенням контролюючого органу. 

В Е-кабінеті платники можуть ознайомитись з станом розрахунків з бюджетом

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, меню «Стан розрахунків з бюджетом» надає користувачу електронного сервісу доступ до своїх особових рахунків із сплати податків, зборів та інших платежів. При зверненні до зазначеного меню відображається зведена інформація станом на момент звернення, що містить наступну інформацію по кожному виду платежу, зокрема: назва ТО ДПС;  код платежу; назва платежу;  не застосована штрафна санкція (передбачена відповідно норм ПКУ); термін сплати.

У колонці «Не застосована штрафна санкція » меню «Стан розрахунків з бюджетом» у Е-кабінеті відображається штрафна санкція, нарахована автоматично, за порушення платником податків терміну сплати узгоджених сум грошових зобов’язань у відповідності до норм ст. 124 ПКУ.

Звертаємо увагу, що обов’язок сплатити штрафну санкцію настає у платника податків від дати вручення йому податкового повідомлення-рішення, яке надсилається (вручається) у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь