A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Борги: бізнес області не заплатив понад 236,3 мільйони гривень єдиного соціального внеску

Дата: 17.12.2021 17:49
Кількість переглядів: 199

Фото без описуЗаступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Микола Загарюк розповідає, що заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на початок листопада 2021 року перевищила 236,3 млн грн.

За словами Миколи Васильовича в області вчасно не сплатили ЄСВ 715 юридичних особі – сума боргу майже 23,8 млн грн та 11620 фізичних - осіб підприємців – сума боргу 212,5 млн грн. До всіх цих платників застосовуються заходи примусового стягнення заборгованості: серед основних, опис майна боржників в податкову заставу та його реалізація, звернення до суду щодо надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок стягнення готівкових (безготівкових) коштів, звернення щодо стягнення на активи фізичних осіб через органи державної виконавчої служби, адміністративний арешт майна.

Сплата ЄСВ - це дохідна частина Пенсійного фонду України – продовжує посадовець, і бізнес має враховувати, що на практиці несплата може призвести до невиплат соціальних гарантій.

Також необхідно вчасно сплачувати ЄСВ, оскільки на суми заборгованості нараховуються фінансові санкції, які відповідно зростають щомісячно.

Крім того, посадовець просить звернути увагу представників бізнесу, розстрочення та відстрочення заборгованості зі сплати ЄСВ у році уже не передбачено. Заборгованість не підлягає списанню.

Строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені з ЄВ не застосовується. Також, за борги зі сплати ЄСВ суд може обмежити право виїзду за кордон.

На примусове стягнення від початку 2021 року до органів Державної виконавчої служби передано 2568 узгоджених вимог про сплату боргу на 49,0 млн грн. Загалом на виконанні у ДВС знаходяться 9325 вимог про стягнення  152,5 млн. грн. боргу з  ЄСВ (від початку року погашено 12,7 млн грн). Посадовець впевнений, що роз’яснювальна робота та заходи примусового стягнення прискорять погашення заборгованості.

Разом з тим, вірю в те, що більшість боржників напередодні новорічних свят погасять борги перед державою, оскільки однією із прикмет є те, що необхідно віддати всі борги, аби не бути боржником весь у наступний рік  - оптимістично підсумовує своє інтерв’ю Микола Загарюк.

На сайті ДПС для інформування платників податків розміщено інформаційний розділ «Фізичним особам»

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням: https://tax.gov.ua/fizichnim-osobam/ розміщено розділ «Фізичним особам», де розміщена інформація, яка буде корисною як для фізичних осіб, так і підприємців, а саме:

Податки, збори, платежі; Реєстрація та облік фізичних осіб - платників податків; Отримання реєстраційного номеру облікової картки платника податків; Подання декларації про майновий стан і доходи фізичної особи; Подання декларації на отримання податкової знижки; Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді; Податковий аудит; Подання відомостей для реєстрації фізичної особи /внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків засобами ІТС «Електронний кабінет»; Внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків.

Який документ надавати покупцям, якщо підприємець не застосовує РРО

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, РРО та розрахункові книжки не застосовуються при продажу товарів (наданні послуг) платниками єдиного податку (фізичними особами – підприємцями), які відповідно до ПКУ відносяться до груп платників єдиного податку, що не застосовують РРО (п. 6 ст. 9 Закону України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»).

Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу:

- зобов’язані надавати в паперовій та/або електронній формі покупцю товарів (послуг) за його вимогою чек, накладну або інший розрахунковий документ, що засвідчує передання права власності на них від продавця до покупця  з метою виконання вимог Закону України від 12.05.1991 № 1023-ХІІ «Про захист прав споживачів» (п. 15 ст. 3 Закону № 265).

Порушення цього правила тягне за собою відповідальність, передбачену Законом № 1023, але не може бути підставою для застосування до порушника адміністративних чи фінансових санкцій, передбачених законодавством з питань оподаткування.

У разі ненадання на вимогу покупця товарів (послуг) відповідного документа підприємці, які сплачують єдиний податок, притягаються до відповідальності, передбаченої Законом № 1023.

Отже, підприємець – платник єдиного податку, який має право не застосовувати РРО та/або ПРРО, зобов’язаний надати в паперовій та/або електронній формі покупцю товарів (послуг) за його вимогою чек, накладну або інший розрахунковий документ, що засвідчує передання права власності на них від продавця до покупця.

Як отримати інформацію про види діяльності (КВЕД) платника податків

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР), є відкритими і загальнодоступними (крім реєстраційних номерів облікових карток платників податків та паспортних даних) та у випадках, передбачених Законом № 755, за їх надання стягується плата (част. перша ст. 11 Закону Закону від 15.05.2003 № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань»).

Відомості, що містяться в ЄДР, зокрема, про види діяльності надаються у вигляді безоплатного доступу через портал електронних сервісів або з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг до відомостей з ЄДР, які актуальні на момент запиту (абз. другий п. 1 част. другої ст. 11 Закону №755).

Розпорядником ЄДР є Міністерство юстиції України, на офіційному вебсайті якого за адресою (https://usr.minjust.gov.ua/content/free-search) здійснюється безкоштовний пошук відомостей у ЄДР (по фізичній особі – підприємцю, юридичній особі, відокремленому підрозділу юридичної особи) та перегляд інформації про види діяльності (КВЕД) платника податків.

Режим «Облікові дані платника» приватної частини Електронного кабінету містить інформацію про облікові та реєстраційні дані платника, у тому числі, щодо кодів видів економічної діяльності (КВЕД) платника.

Доступ до приватної частини Електронного кабінету надається після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, через Інтегровану систему електронної ідентифікації - id.gov.ua (MobileID та BankID) або з використанням мобільного застосунку «ДІЯ».

Розділ «Реєстраційні дані» зазначеного режиму містить інформацію про код та найменування основного виду економічної діяльності, розділ «Види діяльності» – інформацію про всі КВЕД платника, які внесені до ЄДР (код ВЕД, найменування ВЕД, ознака віднесення до основного виду економічної діяльності).

Порядок звітування платниками єдиного податку третьої групи

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, платники єдиного податку 3-ї групи подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду) (абз. перший п. 296.3 ст. 296 ПКУ). 

Податкові декларації, крім випадків, передбачених ПКУ, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (п.п. 49.18.2 ст. 49 ПКУ).

При цьому, якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем (п. 49.20 ст. 49 ПКУ).

Платники єдиного податку третьої групи сплачують єдиний податок протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал (п. 295.3 ст. 295 ПКУ).

Якщо граничний строк сплати податкового зобов’язання припадає на вихідний або святковий день, останнім днем сплати податкового зобов’язання вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем (абз. тринадцятий п. 57.1 ст. 57 ПКУ).

Сплата єдиного податку платниками третьої групи здійснюється за місцем податкової адреси (п. 295.4 ст. 295 ПКУ).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь