A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Під час зустрічі з продавцями пального йшлося про недопущення «податкових ризиків»

Дата: 25.11.2021 11:24
Кількість переглядів: 170

Фото без описуУ Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області відбулася зустріч з представниками бізнесу, які здійснюють роздрібну продаж пального на території області. Захід проведено за участі заступниці податкової служби області Чернівчан Наталії та директора Департаменту фінансів Чернівецької ОДА Дякової Анжели.

У своєму виступі Наталія Чернівчан наголошувала, що ринок продажу пального знаходиться під пильною увагою усіх контролюючих органів, але мета сьогоднішньої зустрічі проаналізувати помилки, щоб позбутися усіх «податкових ризиків».

Також звернула увагу присутніх на основних видах податкових порушень, зазначивши, що найпоширенішим порушеннями при продажу пального є неправильне відображення у фіскальних чеках кодів УКТЗЕД.

Посадовиця також наголосила на необхідності проведення звірки КОАТУУ в усіх зареєстрованих РРО, ліцензіях на роздрібну продаж пального та повідомлення про об’єкти оподаткування за формою № 20 -ОПП.

Також, одним із питань, яке розглядалося під час зустрічі, стало аналіз причин зменшення обсягів реалізації пального по окремих територіальних громадах, що відповідно призвело до зменшення частки зарахування до загального фонду місцевих бюджетів територіальних громад акцизного податку. Про це вела розмову директор Департаменту Чернівецької ОДА Дякова Анжела.

Начальник управління контролю за підакцизними товарами Донець Наталія презентувала аналіз результатів діяльності суб’єктів господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю пальним за 10 місяців 2021 року.

Про результати контрольно- перевірочної роботи по платниках,  що здійснюють діяльність у сфері продажу ПМП розповів начальник управління податкового аудиту Мудрицький Володимир.

Під час сьогоднішньої зустрічі представники бізнесу мали змогу озвучити свої нагальні запитання та отримати на них відповіді.

Відео: https://www.facebook.com/tax.chernivtsi/videos/865059194191757

Фото: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/fotogalereya/zustrichi-z-gromadskistyu/9464.html

ДПС Буковини: Єдинники які мають податкові борги зобов’язані їх погасити, або змінити спрощену систему оподаткування на загальну

Заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій Загарюк Микола  звертає увагу боржників які перебувають на спрощеній системі оподаткування, що у разі наявності податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів - в останній день другого із двох послідовних кварталів зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів. Такі вимоги передбачено у ст. 298 ПКУ.

У разі не вчинення вищезазначених дій у строки встановлені ПКУ, податковий орган має право за своїм рішенням виключити з реєстру платників єдиного податку такого боржника.

Повернутися на спрощену систему оподаткування фізична особа – підприємець матиме змогу тільки після погашення богу і тільки після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення податковим органом – наголошує Микола Загарюк.

Загалом на 1 листопада 2021 року в області налічується 3343 боржники – спрощенці, а їх борг по сплаті єдиного податку досяг 13,5 млн грн.

Щоб не позбавитися спрощеної системи оподаткування Микола Васильович закликає платників податків, слідкувати за нарахуванням та сплатою своїх податкових зобов’язань, вчасно звірятися, не нарощувати борги та своєчасно сплачувати нараховані суми.

А також пам’ятати, що єдиний податок сплачується до місцевого бюджету і відповідно такі кошти дають змогу здійснювати видатки на соціальний та економічний розвиток відповідних територіальних громад.

До казни Буковини платники сплатили понад 2,1 млн грн туристичного збору та збору за паркування

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують у січні - жовтні 2021 року до регіональних бюджетів надійшло понад 2,3 млн грн  туристичного збору та збору за місця для паркування транспортних засобів. У порівнянні з минулим роком надходження збільшились на 0,5 млн грн.

Податківці деталізують: завдяки любителям мандрів, які відвідали Буковину казна поповнилась на 0,8 млн грн. Збору за місця для паркування транспортних засобів до бюджету надійшло понад 1,3 млн грн.

Відтак, у податковому відомстві наголошують, дані платежі наповнюють безпосередньо бюджети територіальних громад.

До відома: ставки збору за місця паркування транспортних засобів встановлюються за кожний день провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів у гривнях за 1 кв. метр площі земельної ділянки, відведеної для організації та провадження такої діяльності, у розмірі до 0,075 відсотка мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Туристичний збір сплачують громадяни України, іноземці, особи без громадянства, які прибувають на територію адміністративно-територіальної одиниці, де встановлено збір, і тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі). (пп. 268.2.1 ПКУ).

Запитання від платника:

Чи має право ФОП бути одночасно найманим працівником?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, відповідно до ст. 42 Конституції України (далі – Конституція), кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.

При цьому ст. 43 Конституції визначено, що кожний громадянин України має право на працю, а також на створення державою умов для повного виконання цього права.

Згідно з п. п. 14.1.226 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України самозайнята особа – це платник податку, який є фізичною особою – підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності.

Разом з тим, працівник – це фізична особа, яка безпосередньо власною працею виконує трудову функцію згідно з укладеним з роботодавцем трудовим договором (контрактом) відповідно до закону.

Отже, трудовий договір укладається роботодавцем з фізичною особою, а не з фізичною особою – підприємцем.

Одночасно зауважуємо, що відповідно до п. 1 Положення про Міністерство економіки України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року №459 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 31 травня 2021 року № 547), Міністерство економіки України є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику, зокрема, у сфері праці, трудових відносин.

Таким чином, з питання трудових відносин платник податків – фізична особа – підприємець може звернутися до Міністерства економіки України.

Дії платника, якщо реєстрацію податкової накладної зупинено

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, підтвердженням зупинення реєстрації податкових накладних, є квитанція №1, яка надходить протягом операційного дня в електронній формі одночасно і продавцю, і покупцю із зазначенням критеріїв ризикованості.  

Якщо ж реєстрацію податкової накладної в ЄРПН зупинено з причин ризиковості здійснення операцій, то платнику необхідно подати «Повідомлення про подання пояснень та копій документів щодо податкових накладних/розрахунків коригування, реєстрацію яких зупинено» та додати до нього копії всіх первинних документів, які підтверджують реальність здійснення операцій, а також «Таблицю даних платника податку» за встановленою формою додатком 5 до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригувань в ЄРПН.

За результатами розгляду пояснень, копій документів та Таблиці даних платника податку Комісією регіонального рівня протягом п’яти робочих днів після її отримання приймається Рішення про врахування або неврахування таблиці даних платника податку, яке надсилається платнику.

Якщо ж реєстрацію податкової накладної в ЄРПН зупинено з причин ризиковості платника податку, то першочергово необхідно надати «Повідомлення про подання інформації та копій документів щодо невідповідності критеріям ризиковості» разом з документами на розгляд комісії ДПС регіонального рівня на виключення з переліку ризикових.

Інформацію та копії документів, подані платником ПДВ, комісія регіонального рівня розглядає протягом семи робочих днів, що настають за датою їх надходження, та приймає відповідне рішення, яке надсилається платнику в день прийняття, та доступне для перегляду в приватній частині електронного кабінету.

Наступним кроком для платника буде подання «Повідомлення про подання пояснень та копій документів щодо податкових накладних, розрахунків коригування, реєстрацію яких зупинено». Дії платника будуть аналогічними як і при подачі пакету документів до «Повідомлення про подання інформації та копій документів щодо невідповідності критеріям ризиковості», а також слід додати «Таблицю даних платника податку» за встановленою формою


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь