A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

До місцевих бюджетів територіальних громад Буковини сплачено майже 96 млн грн акцизного податку

Дата: 25.10.2021 20:04
Кількість переглядів: 175

Фото без описуЗа січень-вересень 2021 року до місцевих бюджетів територіальних громад сплачено акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів на загальну суму майже 96 млн грн. Це на 14 млн грн більше, ніж за відповідний період минулого року.

Зазначений показник забезпечено за рахунок сплати суб’єктами господарювання акцизного податку від продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів до бюджету тієї територіальної громади, на території якої ними здійснюється діяльність з продажу підакцизних товарів. Це суттєво впливає на збільшення надходжень до відповідних місцевих бюджетів.

Крім того, за ліцензії на право здійснювати роздрібну торгівлю підакцизними товарами суб'єкти господарювання сплатили 10,1 млн грн. Станом на 01 жовтня 2021 року в області 2111 таких суб'єктів господарювання, які отримали 4767 ліцензій.

У податковому відомстві Буковини нагадують, що сума акцизного податку, що сплачується до місцевих бюджетів, відображається у фіскальному чеку. Коли ж при продажу підакцизних товарів не видано фіскальний чек, то відповідно не сплачено акцизний податок і як наслідок – бюджет територіальної громади, на території якої здійснюється такий продаж, не отримує відповідні кошти.

Покупці підакцизних товарів можуть впливати на сплату акцизного податку до місцевих бюджетів, вимагаючи розрахунковий документ у продавця, що в свою чергу забезпечить надходження акцизного податку до бюджету відповідної територіальної громади.

У разі втрати (пошкодження) особистого ключа КЕП користувач повинен звернутись до надавача електронних довірчих послуг

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій  області роз’яснюють, що якщо користувач втратив (пошкодив) особистий ключ кваліфікованого електронного підпису чи печатки або забув пароль до нього, то він повинен звернутись до відокремленого пункту реєстрації користувачів Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС, в якому отримував електронну довірчу послугу, подавши при цьому заяву на зміну статусу кваліфікованого сертифіката та новий комплект реєстраційних документів (для отримання нових кваліфікованих сертифікатів відкритого ключа).

Здача в оренду частини нежитлового приміщення (до 900 кв. м)

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій  області роз’яснюють, що   нормами Податкового кодексу України  передбачено, що не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп фізичні особи - підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 400 кв. метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 900 кв. метрів – п.п.291.5.3 п. 291.5 ст. 291 ПКУ.

Частиною 1 ст. 320 Цивільного кодексу України встановлено, що  власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом. Вказане положення також стосується використання майна, яке надається в оренду підприємцем на спрощеній системі оподаткування.

Отже, ФОП -  платник єдиного податку має право здавати частину нежитлового приміщення в оренду до 900 кв. метрів, за умови, що решта нежитлового приміщення не перебуває в оренді.

Дізнатися про рух коштів на єдиному рахунку можна в Е-кабінеті

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій  області роз’яснюють, що відповідно до ст.42 прим.1 Податкового кодексу України електронний кабінет забезпечує можливість реалізації платниками податків прав та обов’язків, визначених ПКУ та  іншими законами, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, та нормативно-правовими актами, прийнятими на підставі та на виконання  ПКУ та  інших  законів, контроль за дотриманням яких покладено на  контролюючі органи, зокрема, шляхом перегляду інформації  по єдиному рахунку, у тому числі з Реєстру платежів з єдиного рахунку в розрізі окремого платника податків (абзац 6 пункту 42 прим.1 2 ст.42 прим.1).

Відтак, інформація про рух коштів на єдиному рахунку для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податків, зборів, інших платежів та єдиного внеску в актуальному стані платники податків мають можливість переглянути в режимі «Єдина картка платника» пункту меню «Єдиний рахунок» Електронного кабінету.

Сплата єдиного внеску пенсіонером за віком, який здійснює підприємницьку діяльність та отримує пенсію згідно законодавства іншої країни

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій  області роз’яснюють, що відповідно до ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами, платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є фізичні особи – підприємці.

При цьому, такі особи звільняються від сплати єдиного внеску за себе, якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» із змінами, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Водночас підприємець, який є пенсіонером і отримує пенсію згідно законодавства іншої країни не звільняється від сплати єдиного внеску та зобов’язаний сплачувати ЄСВ на загальних підставах.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь