A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Всеукраїнський день бібліотек. Бібліотека-філіал Подвір'ївка

Дата: 29.09.2021 20:23
Кількість переглядів: 407

Фото без опису#Моя_ бібліотека

#Всеукраїнський_ день_ бібліотек

Премудросте земна, бібліотеко!

Віват тобі, хранителько свята!

До тебе йдуть і зблизька, і здалека,

Щоб почерпнуть від тебе лиш добра.

Вклоняюсь низько до твоїх порогів

Моя відрадо, тут життя моє,

До тебе, рідная, ведуть усі мої дороги,

Я серце залишаю тут своє.

30 вересня святкується День Віри, Надії, Любові, але саме цей день Указом Президента України Леоніда Кучми від 14 травня 1998 року оголошено Всеукраїнським днем бібліотек, метою якого є підвищення ролі книги у суспільному та культурному житті, при¬вертання уваги широкої громадськості до проблем бібліотек, до потреб і соціального статусу бібліотекарів.

На нашій Землі книга, бібліотека користуються віддавна великою шаною і любов'ю. Історія Ук¬раїни невіддільна від історії бібліотек.

Вважається, що вперше аналоги сучасних бібліотек з’явилися близько 2,5 тис. років до нашої ери на Сході. Це були зібрані в одному з давніх вавілонських храмів міста Ніппур глиняні таблички, на яких їх сучасники записали важливу для них інформацію для наступних поколінь. У Київській Русі перші бібліотеки стали відкривати після прийняття християнства. Це були церковні бібліотеки, серед яких у той час найбільшою вважалася заснована в 1037 році князем Ярославом Мудрим бібліотека Софії Київської. У цій бібліотеці зберігалося понад дев’ятсот книг, що були виготовлені тоді виключно вручну.

Для середньовіччя це була грандіозна робота і в подальшому в майстернях при Софійському соборі виготовлялися книги, які увійшли в основу інших бібліотечних зібрань, наприклад, бібліотеки при Печерському монастирі, яка стала найбільшим з кінця ХІ століття центром культурного життя в Київській Русі.

До другої половини ХІХ і на початку ХХ століття в землях Західної України, що була тоді у складі Австро-Угорщини, почала діяти ціла мережа культурно-освітніх осередків під назвою «Просвіта». До 1914 року "Просвіта" налічувала близько 78 філій і 2944 читальних закладів по всьому краю, покриваючи 75% українських населених пунктів Галичини. До 1939 року цей показник виріс до 85%.

За часів радянської влади бібліотечна справа була невід’ємною частиною державної політики.

На сьогоднішній день в Україні функціонують близько 40 тисяч великих і малих бібліотек. Однією з провідних вважається Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського (НБУВ, сленг. Вернадка), Державна історична бібліотека, Державна бібліотека України для дітей, Національна парламентська бібліотека і т. д. Загальна кількість бібліотечних працівників, зайнятих у цій справі, становить близько 53-х тисяч фахівців. Щороку українські книгосховища обслуговують понад 17,5 мільйонів читачів.

Подвір'ївська сільська бібліотека почала працювати у 1949 році в будинку репресованого в 1940 - х роках Чебаника П. С. , а з березня 1951 року бібліотекарем була призначена Людмила Малашенко .

З 15 червня 1952 року бібліотеку прийняла Кордонець ( Чумак ) Клавдія . На той час фонд бібліотеки налічував 5 тисяч примірників , 500 читачів різного віку,були організовані пересувеі бібліотеки .

З січня 1957 року бібліотеку прийняла Гарабажій ( Юзяк ) Лідія Дмитрівна.

У 1964 році бібліотеку перевели до новозбудованого приміщення Будинку культури у дві світлі просторі кімнати .Завідуючою бібліотеки стала Костенюк Знаїда Василівна .

З 1983 по 2001 рік завідуючою бібліотеки була Кормуш Людмила , з березня 2001 року на посаді завідуючої біліотеки - філії № 40 Статник Людмила , білітекарями працювали Житар Іванна , Чумак Альона та Чунтутул Галина .

Фонд бібліотеки нараховує 1325 примірників, поповнюється літературою згідно державної програми .

Читанням охоплено 850 користувачів .

Площа бібліотеки - 140 кв. м.

Наша бібліотека розміщена за адресою :

вулиця Центральна , буд . 7.

Тут книги розумні спокійно жживуть Утихій величній світлиці ,Адвері широкі , відкриті ведуть До знань золотої скарбниці.

Ласкаво просимо до нас !

Бібліотека – море книг,

Бібліотека – храм науки...

Переступайте наш поріг,

Беріть скарби нетлінні в руки!

Зі святом вас, дорогі друзі!



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь