A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Обрання, повноваження і безпека: круглий стіл «Староста: виклики та перспективи»

Дата: 03.09.2021 16:34
Кількість переглядів: 243

Фото без описуУтворення старостинських округів та робота і повноваження старости обговорювалися під час круглого столу “Староста: виклики та перспективи”, організованого “Всеукраїнським об’єднання старост”.

Питання балансу повноважень сільських старост і голів громад залишається невирішеним, зазначив виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад Іван Слободяник:

“Якщо раніше сільський голова - староста разом з сільрадою мали різні можливості, а відповідно і повноваження, то голова села мав хоча б  психологічні інструменти впливу на мешканців.  Зараз цей баланс зміщений, але його треба шукати: тому що і вирізання лісопосадок, і несплата податків, і безпека на селі та багато чого іншого лягає, крім голови громади, ще й на плечі старости. ”. 

Зі свого боку Міністерство громад і територій розробило цілий розділ для допомоги старостам і постійно тримає зв’язок з представниками місцевого самоврядування, - повідомив Сергій Шаршов, директор Директорату з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Міністерства розвитку громад та територій 

“В Україні біля 7 тис старост. Інституція старост - нова, потребує внесення змін до підзаконних актів. Мінрозвитку громад вивчає успішний досвід і є відкритим для органів місцевого самоврядування. В допомогу старостам на сайті є цілий розділ, де можна знайти відповіді на всі питання”.

Представники  Парламенту теж готові долучитися до комунікації і роз’яснення того, що дасть нове законодавство старостам і громадам, - заявляє народний депутат Віталій Безгін:

“Та законодавча модель модель, яка є, вона - збалансована. Розумію, що не всі люблять читати законодавство, розумію, що на місцях є люди, які можуть дурити громадян. Але такі зустрічі - це можливість поговорити, відверто зафіксувати де, є, на ваш погляд прогалини в законодавстві. А з нашого боку відповідати максимально відверто”.

Такий круглий стіл - лише один з цілої низки заходів для підтримки інституту старост в Україні, - наголосив Іван Слободяник.

“Йдеться про співпрацю і про те, щоб старости використовували ті можливості, які пропонує Всеукраїнська асоціація громад. Також  плануємо найближчим часом створити підрозділ в Асоціації, який опікуватиметься старостами, адже фокусом ВАГ залишаються сільські, селищні та міські з сільським населенням громади

Всеукраїнська асоціація громад


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь