A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Приватний підприємець – єдинник не може здійснювати види діяльності, які не зазначені в облікових даних

Дата: 29.08.2021 10:58
Кількість переглядів: 298

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що пунктом 291.3 ст. 291 Податкового кодексу України визначено, що фізична особа – підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим главою 1 розд. XIV ПКУ, та реєструється платником єдиного податку в порядку, визначеному цією главою.

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності – особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, встановлених п. 297.1 ст. 297 ПКУ, на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених главою 1 розд. ХІV ПКУ, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності (п. 291.2 ст. 291 ПКУ).

У разі якщо фізична особа – підприємець отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку – фізичних осіб (п. 177.6 ст. 177 ПКУ).

Отже, фізична особа – підприємець – платник єдиного податку не має права здійснювати в межах підприємницької діяльності такі види діяльності, які не зазначені в його облікових даних.

Платникам податку на прибуток: З 17 серпня діє оновлена декларація з податку на прибуток

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств Мінфін вніс зміни наказом від 04.06.21 р. № 317. Наказ опубліковано в «Офіційному віснику» від 17.08.21 р. № 63. Відтак, оновлена форма декларації набрала чинності з 17 серпня 2021 року.

Зокрема, платникам слід знати які зміни внесено до декларації з податку на прибуток.

Декларацію доповнено новим рядком 7.1 щодо відображення інформації у разі здійснення діяльності нерезидентом на території України через постійне представництво, з урахуванням прийнятих законами № 466, № 786, № 1117 змін до пп. 133.2.2 та пп. 141.4.7 ПКУ. У зносці, зокрема, уточнено, що у разі здійснення нерезидентом діяльності на території України через постійне представництво зазначається код за ЄДРПОУ такого постійного представництва. Якщо нерезидентом здійснюється діяльність через неакредитований відокремлений підрозділ, зазначається ідентифікатор об'єкта оподаткування згідно з повідомленням про такий об'єкт оподаткування, поданим до контролюючого органу відповідно до вимог п. 63.3 ПКУ.

У додатках до Декларації також вносяться зміни. Детальніше: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/495901.html

Запитання від платника: В який строк до закінчення дії ЕЦП можна On-line сформувати новий?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, платник податків має можливість не пізніше дня, що передує дню закінчення строку чинності кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів, отриманих від Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС (https://acskidd.gov.ua/manage-certificates) повторно (дистанційно) сформувати сертифікати за електронним запитом On-line або за допомогою програмного забезпечення «ІІТ Користувач ЦСК-1».

З метою уникнення помилок при повторному (дистанційному) формуванні сертифікатів за електронним запитом у податковій службі рекомендують здійснювати дане формування за декілька днів до закінчення строку чинності сертифікатів.

У полі зору податківців фінансові операції з відмивання доходів

У відділі боротьби з відмиванням доходів Головного управління ДПС у Чернівецькій області інформують, що впродовж січня – серпня 2021 року до відповідних органів направлено 90 повідомлень про фінансові операції, які можуть бути пов’язані з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму на загальну суму майже 394,4 млн грн.

Крім того складено 18 висновків аналітичних досліджень які передано до податкової міліції для розгляду та прийняття рішень, з них за ознаками злочинів:

за статтею 209 ККУ (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) 9 матеріалів на суму 68,4  млн грн;

решта матеріалів на суму 174,2 млн грн за наступними статтями ККУ - 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем),240 (порушення правил охорони або використання надр), 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), 364 (зловживання владою або службовим становищем), 366 (службове підроблення).

За результатами проведених аналітичних досліджень у січні - серпні 2021 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань, внесені відомості про вчинення 5 кримінальних правопорушень, передбачених статтями Кримінального Кодексу.

Також, два висновки аналітичних досліджень з ознаками кримінальних правопорушень було приєднано до кримінальних проваджень, які були порушені на момент їх складання.

Затверджено форму одноразової (спеціальної) добровільної податкової декларації

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області  інформують, що наказ Міністерства фінансів України від 02 серпня 2021 року № 439 «Про затвердження форми одноразової (спеціальної) добровільної декларації та Порядку її подання», який набуває чинності з 01.09.2021, зареєстровано Міністерством юстиції України 19.08.2021 за № 1090/36712.

Також податківці нагадують, що з 1 вересня 2021 року розпочинається одноразове (спеціальне)добровільне декларування громадянами України активів (розміщених на території України та/або за її межами), які належать їм на правах власності та з яких, відповідно до вимог законодавства та/або міжнародних договорів, не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори.

Детальніше за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/495904.html

Головне управління ДПС
у Чернівецькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь