A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Тетяна Булавка: про головні правила одноразового добровільного декларування

Дата: 16.08.2021 09:25
Кількість переглядів: 206

Фото без описуЗаступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Тетяна Булавка зустрілася із представниками місцевих ЗМІ, щоб поінформувати їх про основні новації податкової амністії.

Під час виступу Тетяна Миколаївна відзначила, що 15 червня Верховна рада схвалила закон, якими передбачається проведення з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року одноразового добровільного декларування доходів громадян з метою податкової амністії. Це Закон України №1539 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» фізичні особи матимуть право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать.

Посадовиця особливу увагу звернула на те, що декларуванню підлягатимуть активи розміщені як в Україні, так і закордоном. Тобто ті активи які були придбані до 1 січня 2021 року та які в момент їхнього отримання підлягали оподаткуванню в Україні, але з них не були сплачені податки і збори.

Також, відзначила ключові критерії кампанії, серед яких перелік активів, що  підлягають декларуванню, та які не є об’єктами оподаткування, ставки оподаткування, терміни подання декларації.

Також наголосила, що за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya вся інформація для платників розміщена у банері «Одноразове добровільне декларування» на сайті ДПСУ.

Відео за посиланням: https://www.facebook.com/tax.chernivtsi/videos/310980304051764

 Платники Буковини за сім місяців перерахували до місцевих бюджетів понад 2,2 мільярди гривень

Упродовж січня-липня 2021 року за рахунок податків, зборів та інших податкових платежів, до бюджетів місцевих громад надійшло понад 2223,2 млн грн. Місцеві бюджети територіальних громад Буковини у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, стали багатшими на 430,1 млн грн податкових надходжень. Про це повідомив начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак.

У трійці найважливіших бюджетоформуючих платежів місцевих бюджетів залишаються податок на доходи фізичних осіб – 1501,6 млн грн. (67,5 відсотків надходжень), єдиний податок – 323 млн грн. (14,5 відсотків надходжень) та плати за землю – 227,7 млн грн  (10,2 відсотки надходжень).

Порівняно з 2020 роком майже на 306,4 млн грн збільшились надходження з податку на доходи фізичних осіб, на 40,1 млн грн – плата за землю, платежі єдиного податку зросли на 58,5 млн грн.

Крім того, до місцевих бюджетів надійшло податку на нерухоме майно – 42,1 млн грн, 67,0 млн гривень акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів, 18,0 млн гривень рентної плати за використання природних ресурсів, 20,3 млн гривень податку на прибуток, 9,9 млн. гривень плати за лiцензiю на право роздрібної торгівлі тощо.

«Тільки у тісній взаємодії з територіальними громадами, є можливість пошуку резервів та розширення бази оподаткування за для наповнення місцевих бюджетів» – зазначив Віталій Шпак

Про податкові перевірки бізнесу під час карантину говорили за круглим столом

У податковій службі області відбулося засідання за круглим столом під час якого обговорили позитивні та негативні сторони дії мораторію на проведення перевірок.

Захід відбувся за участі заступника начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Чернівчан Наталії та голови Територіального відділення Всеукраїнської громадської організації «Асоціація платників податків України» в Чернівецькій області Ігора Мисевича.

У своєму виступі Наталія Василівна розповіла про те скільки триває мораторій за час локдауну та на які перевірки, які перевірки дозволені та їх результати проведення.

«Ще торік з початком  карантину держава пішла назустріч бізнесу, запровадивши деякі  податкові пільги та мораторій на податкові перевірки. Проте з лютого цього року частково скасовано мораторій на податкові перевірки і більшість податкових перевірок уже проводиться. Мораторій продовжує діяти в частині перевірок фізичних осіб, фізичних осіб-підприємців та ЄСВ-перевірок.  Разом з тим, органи ДПС налаштовані і надалі посилювати контроль за найбільш ризиковими платниками та зосереджувати ресурси на зростання не кількості перевірок, а їх якості. Відповідні заходи будуть спрямовані як на упередження порушень, так і на їх подальше виявлення» – наголосила посадовиця.

Думку членів АППУ з питання дії мораторію на перевірки висловив і Ігор Мисевич.

Зважаючи на різні точки зору - наголосив у своєму виступі– серед членів Асоціації є як прихильники мораторію так і її противники. Це насамперед пов’язано з тим, що юридичні особи за правилами ведення бізнесу перебувають в нерівних умовах з фізичними особами -підприємцями. Для підприємців діє спрощений облік, зросли граничні норми доходів для застосування спрощеної системи оподаткування та перенесено термін обов’язкового застосування РРО. А разом з тим мораторій на перевірки фізичних осіб-підприємців діє.

Серед недоліків мораторію, які обговорювали особливо дискусійними стали ті, які стосувалися впливу на конкуреноздатність тих хто працює по «білому» і тих хто ігнорує закон.

Учасники засідання акцентували, що відсутність податкового контролю збільшує ризики несплати податків та перевищення граничних норм валових доходів. І це при тому , що валові доходи та обсяги обігу готівки у деяких підприємців у рази перевищують аналогічні показники юридичних осіб, у більшості з них наймані не обліковуються та заплата виплачується в конвертах.

Головний недолік податкового мораторію – наявність широких можливостей для несплати податків. Разом з тим для сумлінних платників – це посил про те, що держава розуміє їх важливість та роль як платників податку і відповідно їм довіряє – підкресли виступаючі.

Запитання від платника: Чи має право на податкову знижку ФОП, яка є найманою особою та отримує дохід у формі заробітної плати?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, відповідно до п.п. 14.1.170 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених ПКУ.

Заробітна плата – це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом п.п. 14.1.48 п.14.1 ст.14 ПКУ.

Порядок застосування податкової знижки передбачений ст.166 ПКУ.

Згідно із п.п. 166.4.2 п. 166.4 ст. 166 ПКУ передбачено, що загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ.

Враховуючи викладене, право на податкову знижку має фізична особа-підприємець, яка є найманою особою, виключно до доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати.

 

ДПС Буковини: З 4 серпня діють зміни до порядку блокування ПН/РК

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, Постановою КМУ від 28.07.2021 р. №774 внесено зміни до  п. 3 Порядку №1165 зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН. Стосуються вони формули для визначення загального податкового навантаження (D= S/T, а саме показника T)

Постанову №774 опубліковано в "Урядовому кур'єрі" №149 від 04.08.2021 р. Відповідно зміни до Порядку №1165 діють з цієї дати.

Нагадаємо, що у ньому прописані критерії здійснення автоматизованого моніторингу відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків.  Так, автоматизований моніторинг відбувається, якщо значення показника D, розрахованого згідно з п. 3 Порядку №1165, становить понад 0,05. Показник D розраховується за такою формулою:

D= S/T,

де:

S – загальна сума сплачених за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому складено податкову накладну/розрахунок коригування, сум ЄСВ та податків і зборів, контроль за справлянням яких покладено на ДПС, платником податку та його відокремленими підрозділами;

T – загальна сума постачання товарів/послуг на митній території України, що оподатковуються за ставками 0, 20 і 7 відсотків, зазначеними платником податку в ПН/РК, зареєстрованих у Реєстрі за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому складено податкову накладну/розрахунок коригування. 

 

Головне управління ДПС у Чернівецькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь