A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Що робити у випадку заборони бабусі і дідуся спілкуватися з онуками, правнуками?

Дата: 23.06.2021 15:57
Кількість переглядів: 1479

Фото без описуРодинні відносини – завжди непроста справа, особливо коли батьки розійшлися і дитина, наприклад, залишається з матір’ю. І тоді трапляється так, що бабуся та дідусь з боку колишнього чоловіка хочуть бачитись, спілкуватись  зі своїми онуками і брати участь у їх вихованні, але батьки роблять «заручниками» своїх нащадків і після розлучення забороняють їм спілкування. Що ж робити у такому випадку?

   Згідно норм Сімейного кодексу передбачено, що баба, дід, прабаба, прадід  мають право спілкуватися зі своїми внуками, правнуками, брати участь у їх вихованні.

   Але чи мають право батьки першкоджати у спілкуванні та вихованні внуків, правнуків?

Батьки чи інші особи, з якими проживає дитина, не мають права перешкоджати у здійсненні бабою, дідом, прабабою, прадідом своїх прав щодо виховання внуків, правнуків. Але, при цьому слід пам’ятати що батьки дитини не мають права самостійно встановлювати, чи відповідає спілкування з онуком нормам сімейного права, це має право робити лише суд за допомогою сімейного адвоката (ст. 263 СКУ). Тому якщо бабусям та дідусям не дають спілкуватися з онуками та проводити виховні роботи, вони мають повне право звернутися з позовом до суду.

   В даному випадку потрібно звертатися із заявою про усунення перешкод спілкування з онуком/правнуком.

     Суд визначає способи участі дідіся, бабусі на спілкування і виховання онука (онуків) (періодичне чи систематичне побачення, можливість спільного відпочинку, відвідування дитиною місця їх проживання, черговість між бабою, дідом, прабабою, прадідом, братами, сестрами, мачухою, вітчимом на спілкування з дитиною в присутності кого, якщо це необхідно в інтересах дитини тощо).

      У разі ухилення від виконання рішення суду особою, з якою проживає дитина, то у такому разі нуобхідно звертатися до державної виконавчої служби.

 Якщо у Вас виникли питання правового характеру і Ви потребуєте  юридичної допомоги звертайтеся до Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: смт.Кельменці, вул. Довженка, 9 або ж за телефоном +380676040710, 0800213103 (цілодобово).

Юлія Олійник – в.о директора          Кельменецького місцевого центру з надання БВПД


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь