A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Запрошуємо до обговорення!

Дата: 17.06.2021 10:05
Кількість переглядів: 454

Відповідно до освітніх потреб населення та соціально-економічних умов Лівинецької територіальної громади розпочався процес оптимізації закладів загальної середньої освіти, результатом якого є створення опорного закладу загальної середньої освіти ( середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів села Лівинці)   та її філій ( Козирянський НВК та Оселівський НВК).

 

Підставою для створення став результат аналізу статистичних даних, моніторингу фінансових спроможностей закладів загальної середньої освіти Лівинецької територіальної громади, наявність належних умов та критеріїв відбору тощо.  В квітні - травні 2021 року неодноразово обговорювались питання плану заходів оптимізації мережі освіти на нараді гуманітарного відділу Лівинецької сільської ради, на нараді  керівників закладів загальної середньої освіти.

      Наступний крок – врахування думки громадськості щодо оптимізації закладів загальної середньої освіти Лівинецької територіальної громади.

      Питання якості освіти – це питання якості нашого завтра. Якість освіти безпосередньо залежить від якості прийняття управлінських рішень на всіх рівнях. Важливо ці рішення приймати своєчасно, виважено й обґрунтовано.     

      Гуманітарний відділ Лівинецької сільської ради пропонує ознайомитися із проєктом створення опорного закладу освіти та його філій у Лівинецькій громаді та підтримати зазначені шляхи оптимізації мережі ЗЗСО, під які будуть першочергово спрямовуватимуться  кошти,  виділені  в рамках фінансової підтримки опорного закладу освіти (обладнання навчальних кабінетів фізики, хімії, біології, ІТ, підвищення кваліфікації вчителів, інвестиція шкільних бібліотек ( буккросинг), позашкільна діяльність ( гуртки, секції), обладнання для здійснення освітнього процесу, спортивне обладнання, майданчики тощо).

        Заклад загальної середньої освіти, що здійснює освітню діяльність на декількох     рівнях загальної середньої освіти, має тип закладу вищого рівня, на якому провадиться освітня діяльність.

    Закон України «Про освіту» (ст. 25) Засновник закладу освіти зобов’язаний:

у разі реорганізації чи ліквідації закладу освіти забезпечити здобувачам освіти можливість продовжити навчання на відповідному рівні освіти».

     Конституція України (ст. 143) Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.

    Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» (ст. 26) Реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради.

   Закон України «Про освіту» набрав чинності 28 вересня 2017 року. Згідно з підпунктом 13 пункту 3 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону переоформлення установчих документів закладів освіти з метою приведення їх у відповідність із Законом здійснюється протягом п'яти років з дня набрання чинності Законом. Відповідно до пункту 5 цього ж розділу Закону засновникам закладів освіти рекомендовано протягом п’яти років привести установчі документи закладів освіти у відповідність із Законом. Таким чином установчі документи, зокрема статути закладів загальної середньої освіти, мають бути переоформлені до 28 вересня 2022 року.

     Станом на сьогодні на території Лівинецької ТГ  функціонують шість ЗЗСО, з них: три  навчально-виховні комплекси: заклади загальної середньої освіти І-ІІ ступенів з дошкільними підрозділами сіл Михайлівка, Козиряни, Оселівка , три загальноосвітні навчальні заклади І-ІІІ ступенів ( сіл Лівинці, Зелена, Подвір’ївка).  Розрахункова наповнюваність класів визначається з урахуванням кількості населення та щільності його проживання і є основною складовою у розрахунку субвенції з державного бюджету, яка передбачена  на заробітну плату педагогічних працівників.  

   Вартість утримання одного учня  в ЗЗСО  становить біля 36 696 грн.: в ЗЗСО - 31 тисяча грн. на рік, - на одного учня 3 058,03 грн; в НВК  – 72 384,34, на рік одного учня  - 6 033,03 грн. Кількість учнів на одного вчителя складає 5 дітей.

Всього здобувають освіту в нашій громаді - 592 здобувачів освіти. Значна видаткова частина бюджету Лівинецької територіальної громади використовується на забезпечення надання освітніх послуг. Школи  з нижчою фактичною наповнюваністю класів у порівнянні з розрахунку є найбільш затратними  (у перерахунку на одного учня). Розпорядник коштів Лівинецька сільська рада, керуючись пунктом 28 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого КМУ від 28.02.2002 №228, встановлює, що витрати повинні бути приведені у відповідність з бюджетними асигнуваннями. Для цього чисельність працівників установ, затверджених за штатним розписом, повинна бути приведена у відповідність з визначеним фондом оплати праці. Відповідно до розрахунку кількість ставок за формулою повинна становити 146,7 по нормативу, а фактична кількість – 189,31. Різниця у ставках складає 42,6, в перерахунку на кошти це 468,710 грн. заробітної плати, що в перспективі могли б стати коштами залишків освітньої субвенції, які можна використати на зміцнення матеріально-технічної бази ЗЗСО, а саме: придбання шкільних автобусів, підручників та посібників, оснащення навчальних кабінетів, заходи, пов’язані з забезпеченням пожежної безпеки,  нові сучасні вбиральні ( для хлопчиків та дівчаток), сучасні, оновлені харчоблоки, спортивне обладнання. Проте надмірні витрати на утримання позбавляють можливостей реінвестувати кошти громади у розвиток шкіл, які забезпечують більш високу якість освітніх послуг, крім того додаткове фінансування в такому випадку буде виділено з коштів Лівинецької сільської ради, що могли б бути спрямовані на розвиток інфраструктури, співфінансування проєктів у розвиток освітньої галузі.

       Створення об'єднаної  територіальної громади надало жителям наших сіл широкі можливості для формування своєї унікальної та ефективної системи управління освітньою сферою, яка в кінцевому рахунку допоможе підвищити якість освітніх послуг і заощадити кошти громади.
       Заходи з оптимізації шкільної мережі планується провести з метою створення єдиного освітнього простору, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб учнів та вихованців. Дія прийнятого рішення поширюватиметься на здобувачів освіти та їх батьків.

 Можливим став вже варіант оптимізації перспективного планування спроможної освітньої мережі на території Лівинецької сільської ради. На 5 сесії  8 скликання ІІ пленарного засідання,  шановні депутати нашої громади прийняли  одне із перших кроків по оптимізації мережі освітніх закладів:  перейменовано Михайлівський навчально-виховний комплекс «загальноосвітній навчальний заклад-дошкільний навчальний заклад» Лівинецької сільської ради Дністровського району Чернівецької області (код ЄДРПОУ 36749766) в Михайлівську початкову школу – заклад дошкільної освіти, як структурний підрозділ середньої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів села Лівинці Лівинецької сільської ради Дністровського району Чернівецької області.

 

     Отож, ЗАПРОШУЄМО ЖИТЕЛІВ ЛІВИНЕЦЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ до широкого громадського обговорення питань щодо оптимізації мережі ЗЗСО та просимо надсилати свої пропозиції та зауваження на електронні адреси: ivanna_vlasova@ukr.net ; livintsi-sr@ukr.net. Або 60125 село Лівинці Дністровського району Чернівецької області Лівинецька сільська рада гуманітарний відділ вул. Головна, 13 у письмовому вигляді до 16 липня 2021 року включно. Просимо висловлювати свою думку аргументовано, чітко, в доступній толерантній формі.

 

ДЛЯ НАС ДУЖЕ ВАЖЛИВА ДУМКА КОЖНОГО З ВАС!

 

         Після завершення терміну подачі пропозицій та зауважень результати будуть оприлюднені та узагальнені на офіційному сайті Лівинецької сільської територіальної громади.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь