A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Про строкові договори з педагогічними працівниками, яким виплачується пенсія за віком

Дата: 12.04.2021 18:43
Кількість переглядів: 262

Фото без описуВідповідно до Прикінцевих та перехідних положень ЗУ «Про повну загальну середню освіту», до 1 липня 2020 року з усіма педагогічними працівниками закладів загальної середньої освіти, які досягли пенсійного віку та яким виплачується пенсія за віком, уклали строкові трудові договори терміном на 1 рік. А це означає, що протягом червня дія цих договорів завершиться і директори шкіл мають їх переукласти за взаємною згодою чи припинити співпрацю за ініціативою хоча б однієї сторони.

Щодо самого рішення, то це справа працівника та роботодавця, ми ж зосередимося на порядку та процедурі оформлення таких рішень.

Для продовження строкового договору працівник має написати заяву на продовження співпраці, а директор школи – видати відповідний наказ. Термін нового договору визначає керівник закладу, але він не може бути менший за 1 рік і більший за 3 роки. Термін не обов’язково має обчислюватися цілими числами - 1, 2 чи 3 роки, допускаються варіанти 1 рік 2 місяці, 2 роки 6 місяців тощо.

У випадку непродовження строкового трудового договору з ініціативи директора школи він має видати наказ про звільнення такого педагогічного працівника у зв’язку із завершенням строку договору. Важливо, щоб педагогічний працівник був ознайомлений із наказом попередньо «під підпис». Для цього наказ про звільнення можна видати раніше, до завершення строку дії договору, вказавши в ньому дату, з якої працівника звільняють. Насамперед, це потрібно для того, щоб не наразитися на ситуацію, коли працівник допускається до роботи на другий день після завершення строку договору та вважається таким, що надалі працює за безстроковим трудовим договором. Бо таку ситуацію в будь-якому випадку потрібно буде виправляти, витративши час та зусилля, адже, відповідно до ч. 2 ст. 22 ЗУ «Про повну загальну середню освіту», педагогічні працівники державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, які досягли пенсійного віку та яким виплачується пенсія за віком, працюють на основі строкових трудових договорів.

Директор школи може звільнити педагогічного працівника, у якого збігає термін  строкового трудового договору, навіть у випадку, коли той знаходиться на лікарняному, оскільки ч. 3 ст. 40 «Кодексу законів про працю» забороняє робити це за ініціативи роботодавця, а в даному випадку – це вимога закону.

По відношенню до педагогічних працівників пенсійного віку не може бути застосована норма ч. 2 ст. 39-1 «Кодексу законів про працю», згідно з якою трудові договори, що були переукладені один чи декілька разів, вважаються такими, що укладені на невизначений строк, оскільки вона не діє у випадках, передбачених частиною другою статті 23 цього ж кодексу, тобто, якщо строковий трудовий договір укладається на виконання вимоги закону. В нашому випадку така вимога відображена у ст. 22 ЗУ «Про повну загальну середню освіту». За таких умов строковий трудовий договір може бути як переукладений, так і продовжений без можливості відновлення безстрокових трудових відносин.

Педагогічні працівники, в яких закінчується термін строкового трудового договору, мають право на відпустку і виплату відпускних та оздоровчих коштів, передбачених законодавством, в повному обсязі, до завершення строку дії договору. При цьому, датою звільнення в наказі (якщо планується подальше звільнення) зазначається останній день відпустки. (ст.3 ЗУ «Про відпустки»).

«Децентралізація»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь