A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Громади Буковини мають змогу укладати угоди про співробітництво. Як це працює

Дата: 13.03.2021 09:38
Кількість переглядів: 546

Збір, утилізація та переробка сміття, забезпечення якісного централізованого водопостачання та водовідведення, ремонт доріг, утримання пожежної охорони – сфери, у яких територіальним громадам буває важко налагодити ефективну роботу. Впоратися з цими викликами легше, якщо співпрацювати – об’єднувати кошти і зусилля з сусідніми громадами.

Співпраця між різними ТГ на договірних засадах насамперед дає змогу покращити якість послуг для жителів. Крім того, вона дозволяє заощадити фінансові ресурси, а також забезпечити соціально-економічний та культурний розвиток територій.

Механізм такої співпраці передбачений Законом України «Про співробітництво територіальних громад».

У Чернівецькій області наразі укладено 7 договорів про співпрацю між територіальними громадами. Три з них стосуються надання адміністративних послуг, два – вивозу та утилізації твердих побутових відходів. Є також домовленість про співробітництво у сфері позашкілля та переробки плодоовочевої продукції. 

Так, Недобоївська, Клішковецька та Хотинська громади об’єдналися у так звану «яблуневу агломерацію». Мешканці цих територій здавна займаються садівництвом та вирощують фрукти – яблука, сливи, груші, абрикоси, персики, вишні. Тож співпраця за цим напрямком дала їм змогу придбати обладнання для переробки врожаю, а також знаходити нові ринки збуту. 

– Якщо говорити про саму ідею співпраці, то сади у нас займають більше 11 тисяч гектарів, а середньорічне виробництво фруктів становить близько 200 тисяч тонн. У Недобоївській ТГ сконцентровано холодильні фруктосховища, сучасна сортувальна лінія, цех із виробництва картонної упаковки. У сам процес виробництва чи вирощування ми не втручаємось. Наша мета – це сприяння створенню виробничих потужностей із переробки плодоовочевої продукції. Окрім, допомоги підприємцям, це також створить й додаткові робочі місця,– наголосив голова Недобоївської територіальної громади Юрій Юзва.

Крім того, маленькі мешканці Вашковецької громади мають змогу займатися у різноманітних гуртках завдяки домовленістю із сусідньою Сокирянською ТГ. 

– Там гарна база для позашкільного розвитку, є і мистецькі гуртки, і спортивні секції. Тому уклали угоду про співпрацю та оплачуємо заняття дітей, – пояснив голова Вашковецької громади Іван Янко. 

Між громадами можливі п’ять форм співпраці, зокрема делегування виконання окремих завдань, реалізація спільних проєктів, сумісне утримання або утворення комунальних підприємств, установ або організацій, або ж заснування спільного органу управління.

Ці форми відкривають широкі можливості для співробітництва територіальних громад. Окрім того, держава може надати органам місцевого самоврядування фінансову підтримку для їх спільних проєктів, оформлених в установленому законом порядку.

Тепер, коли є успішний досвід, механізм співпраці між громадами стає дедалі популярнішим. Зокрема, Сокирянська, Новоселицька та Путильська ТГ планують укласти із сусідніми громадами договори про співробітництво у сфері архітектури та містобудування.

Чернівецька ОДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь