A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Лівинецька сільська бібліотека. 8 березня – Міжнародній Жіночій День.

Дата: 08.03.2021 14:46
Кількість переглядів: 298

Фото без опису8 березня – Міжнародній Жіночій День.

Це день гордості за жінок, які для багатьох є орієнтиром і натхненням. Це десятиліття боротьби за рівні права з чоловіками на роботі і однакові з ними можливості влаштовувати своє життя.

8 березня: історія свята.

Це історія як жінки боролися за свої права.

За офіційною версією, свято пов'язане із "маршем порожніх каструль", який відбувся 8 березня 1857 року в Нью-Йорку. Тоді жінки, які працювали на текстильних фабриках, протестували проти поганих умов праці та низьких зарплат. Під час маршу вони били в ці самі каструлі, вимагаючи надати їм 10-годинний робочий день замість 16-годинного, рівну з чоловіками заробітну плату і виборче право.

Відтоді прокотилася хвиля мітингів по всьому світу, особливої популярності вони набрали у Європі як день солідарності жінок у боротьбі за рівні права.

Є ще одна версія, про відому німецьку комуністку – Клару Цеткін. Саме її часто називають жінкою, яка заснувала свято 8 березня. У 1910 році на форумі жінок в Копенгагені Цеткін закликала світ заснувати Міжнародний жіночий день 8 березня. Вона мала на увазі, що в цей день жінки будуть влаштовувати мітинги і демонстрації, і тим самим звертати увагу громадськості на свої проблеми.

Радянська версія.

1917 року 8 березня було ознаменовано страйком петербурзьких жінок-текстильниць, вимогами рівноправності і хліба, а також найбільшим революційним вибухом, який дав поштовх Лютневій революції, внаслідок якої було повалено царизм і встановлено Тимчасовий уряд. І вже 1921 року, за часів СРСР, було ухвалене рішення приурочити свято Міжнародного жіночого дня до лютневих подій 1917 року. 1966 року свято 8 Березня в СРСР було офіційно визнане вихідним днем.

Поступово Міжнародний жіночий день став просто святом всіх жінок, прекрасним весняним днем і відмінним приводом для святкування, вітань і уваги від чоловіків.

Любі жінки!

Прийміть найщиріші вітання зі святом весни та краси- Міжнародним жіночим днем! Саме жінка є джерелом ніжності і любові, мудрість та краса якої надихають чоловіків на нові звершення та мужні вчинки. Жінка дарує життя, надію на світле майбутнє та зігріває світ своєю любов’ю.

Із святом весни, краси і любові!

Лівинецька сільська бібліотека

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь