A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Бліц відповіді на питання під час онлайн зв’язку щодо нових правил застосування РРО

Дата: 26.01.2021 10:31
Кількість переглядів: 279

В Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області відбулась онлайн комунікація з питань застосування РРО: перенесення термінів запровадження, особливості готівкових розрахунків «спрощенцями», застосування штрафних санкцій.
Буковинці впродовж визначеного часу  мали можливість долучитись до даного заходу в мережі Facebook, або за визначеним телефоном.Спікером заходу була заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Чернівчан, яка акцентувала увагу платників, що реєстратор розрахункових операцій не створює жодних проблем для ФОПів, які працюють у легальному полі.

Фото без опису
Пропонуємо ознайомитись з підбіркою найбільш поширених запитань та відповідей на них, щодо новацій визначених Законом України № 1017-ІХ від 01.12.2020 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій»(далі Закон № 1017). 
Хто зобов’язаний використовувати РРО з 1 січня 2021 року ?
Закон № 1017 визначає, що у 2021 році обов’язково застосовують РРО/програмні РРО такі категорії платників єдиного податку: зокрема,
надають платні послуги у сфері охорони здоров’я (медична діагностика та лікування, стоматологічні та ортодонтичні послуги);
здійснюють виробництво, постачання, реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного та напівдорогоцінного каміння.
провадять діяльність у таких сферах як реалізація технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, реалізація лікарських засобів, виробів медичного призначення та пива.
Окрім того, при перевищенні впродовж року граничного річного доходу - 1 млн 320 тис грн, для подальшого провадження діяльності, зобов’язує платника єдиного податку зареєструвати РРО чи ПРРО. 
Чи застосовуються штрафні санкції якщо при перевірці встановлено невідповідність готівкових коштів на місці проведення розрахунків?
Законом № 1017-ІХ скасовано штрафні санкції за невідповідність готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО, та за відсутність попереднього програмування товарів в РРО (ПРРО).
Також подовжено до 1 січня 2022 року застосування понижених розмірів фінансових санкцій за порушення суб'єктами господарювання окремих вимог закону щодо використання РРО/ПРРО під час проведення розрахункових операцій. 
Чи є альтернатива реєстратору розрахункових операцій? 
Суб'єкти господарювання мають вибір купити реєстратор розрахункових операцій чи програмний РРО, який має ряд переваг.
Насамперед, це економія коштів, адже програмне забезпечення надається платнику безкоштовно – потрібно просто завантажити його з сайту ДПС на будь-який зручний для вас гаджет – смартфон, планшет чи комп’ютер. Не потрібно платнику податків дбати й про програмне оновлення ПРРО, адже воно відбувається автоматично. Є можливість видавати електронні чеки та ряд інших переваг. 
Коли відбулось запровадження програмного РРО і як розпочати працювати з програмним РРО?
Запровадження  альтернативного ПРРО відбулося ще 1 серпня 2020 року.
Звертаємо увагу, що для початку роботи з програмним РРО необхідно, перш за все, отримати кваліфікований електронний підпис (КЕП) у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг. Такі ключі необхідні як суб’єкту господарювання так і касиру.
Потім необхідно встановити програмне забезпечення на будь-який зручний пристрій, який є в наявності. Це може бути комп’ютер, смартфон або планшет. Завантажити програмне забезпечення можна за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/.

Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316602), що подається у електронній формі через Електронний кабінет (портальне рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (АРІ)) або засобами телекомунікацій.
Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання. 
Який обсяг граничного доходу зобов’язує підприємця «спрощенця» зареєструвати РРО?
РРО повинні застосовувати підприємці - платники єдиного податку 2-4 груп при перевищенні в календарному році обсягу доходу. Такий обсяг доходу згідно Закону № 1017для підприємців – платників єдиного податку тепер розраховується, виходячи із мінімальної заробітної плати, та встановлений на рівні 220 розмірів мінімальних заробітних плат, і у 2021 році він становить 1 млн 320 тис грн. До порівняння, у 2020 році такий обсяг складав лише 1 млн гривень.

 

https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/449644.html


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь