Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

СИГНАЛІЗАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

Дата: 29.02.2024 10:34
Кількість переглядів: 63

Фото без описуВідділ  захисту рослин, фітосанітарної діагностики та прогнозування управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби  в Чернівецькій області інформує: одним  з обов’язкових елементів системи захисту ярих зернових від хвороб є протруєння насіння.

Протруєння захищає насіння, проростки та рослини від широкого спектру збудників хвороб, які присутні на насінні та в ґрунті,  та  є єдиним способом захисту від сажкових хвороб зернових колосових культур, дозволяє значно знизити ураження посівів фузаріозною і гельмінтоспоріозною кореневими гнилями,  хворобами листя сходів також виявляє   стимулюючу дію на насіння , підвищуючи його схожість та енергію проростання, а отже й врожайність.

 На сьогодні в Україні для захисту зернових зареєстрований широкий спектр протруйників, які здатні контролювати комплекс хвороб, збудники яких передаються насінням, через ґрунт та рослинні рештки. Всі вони належать до системної або контактно-системної дії, містять одну чи декілька діючих речовин. Контактні фунгіциди знищують фітопатогени, які знаходяться на поверхні насінини та у ґрунті, системні – абсорбуються тканинами насіння і знищують внутрішню інфекцію.
  При виборі протруйника, в першу чергу необхідно звертати увагу на спектр його дії, вміст діючих речовин, тривалість захисного ефекту видовий склад збудників хвороб.
  Високий захист від пліснявіння, сажкових хвороб, кореневих гнилей, плямистостей сходів поєднують комбіновані препарати.

Протруйники використовуємо відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні»:
 Ячмінь ярий -Бар-Кот-5, КС 1,5 л/т, Вайбранс Тріо 60 ТН 1,5-2,0 л/т, Вакса, КС 2,5-3,0 л/т, Вінцит Форте, КС, 1,0-1,25 л/т, Грінфорт КТ 170, КС, 2,5-3,0 л/т, Голден супер 500,КС, 1,5 л/т, Гранівіт, ТН 2,5-3,0 л/т, Грінфорт Стар, ТН 1,0-1,5 л/т,  Дивідент Стар 036 FS, ТН 1,5-2,0 л/т, Кінто Дуо, КС, 2,0-2,5 л/т, Максим Стар 025 FS, ТН 1,5-2,0 л/т, Максим Форте 050 FS,ТН 1,5-2,0 л/т, Рестлер тріо, КС 2,0-2,5 л/т, Систіва, ТН 0,75-1,0 л/т, Ультрасил, КС, 0,2-0,25 л/т, Ультрасил Дуо, ТН 2,5-3,0 л/т, Форсаж 500, КС 1,0-1,2 л/т, Цензор XLFS, ТН 1,0-2,6 л/т, та інші.
 Пшениця яра – Гранівіт, ТН 2,5-3,0 л/т, Дивідент стар 036 FS,ТН 1,0 л/т, Іншур Перфом, т.к.с. 0,5 л/т, Кінто Дуо, КС, 2,0-2,5 л/т, Максим Стар 025 FS, ТН 1,0-2,0 л/т, Оплот, КС 0,6 л/т, Оріус 5, ТН 1,25-1,5 л/т, Протектор, КС 1,0-1,8 л/т, Рестлер тріо, КС 2,0-2,5 л/т, Систіва, ТН 0,75-1,5 л/т та інші.

Також для захисту зернових зареєстровано інсекто-фунгіцидні протруйники:

Селест Топ 312,5FS. т. к. с. 1,0-2,0 л/т, Селест Макс 165 FS,ТН 1,5-2,0 л/т ( препарати мають в своєму складі інсектицид та два фунгіциди), таким чином, надійно захищають насіння і сходи від сажкових грибів, кореневих гнилей та пошкоджень шкідниками, що є дуже важливим за посіву по стерньових попередниках;

Юнта Квадро 373,4 FS , т.к.с. (інсекто-фунгіцидний протруйник, що складається з чотирьох діючих речовин), який характеризується високою ефективністю проти збудників кореневих гнилей (фузаріозна, гельмінтоспоріозна), ефективність у обмеженні розвитку грибів роду Пітіум (актуальна проблема на зернових останніми роками). Препарат має високий ефект в нормі 1,4-1,6 л/т,  повністю знімає шкідливу дію на проростки від совки озимої, хлібного туруна та злакових мух.;

Протруювати насіння цілком можливо як за 2-3 тижні до сівби так  і безпосередньо перед сівбою. Таким чином, можна уникнути організаційних ускладнень, пов’язаних зі зберіганням протруєного зерна.

Щоб запобігти заселенню рослин шкідниками на ранніх стадіях розвитку рекомендуємо при передпосівній обробці насіння до фунгіцидів протруйників додавати один із інсектицидів  Грінфорт Конфі, ТН -0,4-0,6 л/т, Круізер 350 FS,т.к.с.-0,5 л/т,    Лорд, в.г.-0,75 кг/т,  Сідопрід 600-0,5 л/т.    

Норма робочого розчину при протруюванні ярих зернових колосових становить 10 л/т зерна. 

Слід зазначити, що застосування регуляторів росту при підготовці насіння до сівби збільшує енергію проростання та польову схожість насіння.      За рахунок передпосівної інкрустації насіння регуляторами росту врожайність зерна зростає на 2-3 ц/га. Для протруювання насіння обладнують спеціальні майданчики на відстані не ближче 200 м від житлових та тваринницьких приміщень, джерел водопостачання, місць зберігання продуктів харчування, фуражу та приймання їжі та води. Люди, які працюють на протруюванні насіння обов’язково повинні пройти медичний огляд, інструктаж з правил техніки безпеки, мати свідоцтво про проходження навчання  та  посвідчення  про право роботи з пестицидами в шкідливих умовах праці, працювати тільки в спецодязі та індивідуальних засобах захисту згідно санітарних вимог.     

При проведенні протруювання насіння слід дотримуватись Санітарних правил щодо протруювання насіннєвого матеріалу, його зберігання, транспортування та висіву.

За всіма необхідними рекомендаціями, консультаціями по застосуванню препаратів звертайтесь до спеціалістів управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в  Чернівецькій області по контактному телефону в смт. Кельменці  0976733358.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь