A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Поради з кібербезпеки для місцевого самоврядування

Дата: 01.03.2022 04:54
Кількість переглядів: 148

Місцеве самоврядування працює з багатьма даними і має безліч сайтів, меседжерів, додатків. Наразі дуже важливо дотримуватися простих правил, щоб захистити власний і муніципальний обліковий запис чи пристрій.

Асоціація міст України опублікувала поради, які стануть в пригоді:

Система двофакторної аутентифікації передбачає наявність кількох рівнів захисту під час входу до свого акаунту. Перший етап безпеки передбачає введення пароля, PIN-коду чи графічного ключа для розблокування екрана. Другий — фізичні токени, підтвердження через електронну пошту та SMS-коди, а третій — біометричні дані, такі як відбитки пальців, сканування сітківки та обличчя. Така багатоетапна система, яку передбачає двофакторна аутентифікація, ускладнює хакерам доступ до ваших даних, навіть за наявності у них пароля.

  • Оновлюйте програмне забезпечення та операційні системи (Windows, MacOS, Android, iOS) – це дуже важливо, щоб убезпечити ваші пристрої від вірусів. Тобто, систему, додатки, браузери. Як на телефонах, так і на комп’ютерах.
  • Якщо ви не знаєте чи у вас ліцензійне програмне забезпечення Windows на комп’ютері, за можливості не використовуйте його. Зробіть резервні копії важливої інформації – на флешці чи зовнішньому диску, щоб ви їх не втратили у вас зашифруються дані через вірус або ви втратите пристрій.
  • Завантажуйте додатки та програми лише з офіційних сайтів. Завжди перевіряйте розробників.
  • Встановіть антивірус: наприклад, Avast. Це додатковий захист від вірусів. У жодному разі не встановлюйте Касперський чи доктор Веб – вони від російських розробників.
  • Перевіряйте посилання, які вам надсилають: вводьте свої пошти, паролі, дані карток лише після ретельної перевірки сайту (чи дійсно це фейсбук, наприклад, що це за сайти взагалі, чи нема там безлічі граматичних помилок і т.д, чи це не російський сайт [.ru]

А також закликаємо усіх дотримуватись інформаційної безпеки:

  • Перевіряйте джерела інформації – хтось сказав, анонімне джерело, кум/сестра/батько і т.д/невідомий телеграм-канал чи група – це не офіційні джерела. Люди завжди можуть щось додумати, переплутати – не свідомо, а через стрес. 
  • Не можна передавати інформацію про пересування українських військових – це може нашкодити. А от інформацією про пересування окупантів ділитися потрібно. 

Пам’ятайте, що це не захист від УСІХ кіберзагроз, але ці поради допоможуть зменшити ймовірність зламу чи зараження від найпоширеніших атак.

Віримо в нашу армію! Підтримуємо їх на інформаційному фронті. Разом переможемо!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь