Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Уряд схвалив законопроект Мінрегіону щодо комунальної власності

Дата: 24.12.2021 15:59
Кількість переглядів: 186

Фото без описуУряд схвалив проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо комунальної власності». Про це повідомили в Міністерстві розвитку громад та територій України.

Законопроєкт визначає:

  • правовий режим спільної сумісної та спільної часткової власності територіальних громад;
  • поняття «управління об’єктами прав територіальної громади», у тому числі тими, що перебувають у їхній спільній власності;
  • правовий режим майна комунальних підприємств, установ та організацій.

та встановлює чіткі правила:

  • управління майном спільної власності територіальних громад;
  • взаємодії територіальних громад та районних і обласних рад з питань управління майном спільної власності району чи області.

В Міністерстві пояснили, що чинне законодавство чітко не регламентує, як виникає спільна власність територіальних громад, як вона ділиться, як це майно відчужується, які повноваження мають органи місцевого самоврядування різних рівнів: ради громад, районів, областей.

«Одне із основних завдань реформи з децентралізації - розбудова спроможних громад з розвиненою інфраструктурою, до якої відносяться, зокрема, об'єкти права комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, у тому числі - на землю, доходи місцевих бюджетів, природні ресурси, підприємства, установи та організації, інші об’єкти цивільних прав. Тому важливо, щоб органи місцевого самоврядування в своїй діяльності опиралися на відповідне законодавство, яке чітко регулює питання права комунальної власності, визначення права спільної часткової власності територіальних громад та їх спільної сумісної власності в межах району, області. Пропонуємо внести відповідні зміни і заповнити прогалини в законодавстві», - пояснив  заступник Міністра розвитку громад і територій В’ячеслав Негода.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь