Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Віталій Шпак: платникам Буковини повернули з держбюджету майже 246,3 мільйонів гривень ПДВ

Дата: 09.11.2021 15:43
Кількість переглядів: 218

Фото без описуЗа інформацією начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталія Шпака  впродовж січня – жовтня 2021 року  заяви на отримання бюджетного відшкодування подали 117 платників на суму 253,5 млн грн.

За цей період без порушення термінів відшкодовано платникам з бюджету 246,3 млн грн податку на додану вартість, а це на 93,5 млн грн більше ніж за аналогічний період минулого року.

Серед платників, які заявили бюджетне відшкодування податку на додану вартість грошовими коштами на рахунки: експортери - 84 платники, на суму 203,2 млн грн. Суб'єкти господарювання, які здійснюють міжнародні перевезення, таких 20, заявили до відшкодування 27,4 млн грн.

Також заявили до відшкодування підприємства, засновані організаціями інвалідів, таких заявників в області 5 на 2,5 млн грн  відповідно.

8 підприємства які працюють на внутрішньому ринку України заявили до відшкодування 20,3 млн грн.

Разом з тим очільник податкової служби області звертає увагу громадськості на результати проведених перевірок які  засвідчують, що заявлені платниками до відшкодування суми ПДВ не завжди знаходять підтвердження.

Так, з початку року проведеними податківцями камеральними та документальними перевірками упереджено відшкодування ПДВ у 25 суб’єктів господарювання на суму майже 4,9 млн грн.

Варто зазначити, що в області надходження ПДВ один із топ – податків серед усіх надходжень до державного бюджету – 40,6 відсотків. Загалом впродовж січня – жовтня  2021 року сплачено 808,7 млн грн податку на додану вартість, що на 53,2 млн грн більше ніж за аналогічний період минулого року.

Податківці запрошують на Zoom-семінар

11 листопада 2021 року о 11 год 00 хв Головне управління ДПС у Чернівецькій області  проводить онлайн-семінар в режимі ZOOM під якого розглянуть питання оподаткування доходів, отриманих від надання в оренду (суборенду) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю.

Усі бажаючі мають можливість підключитися до заходу в режимі ZOOM, за посиланням:

https://zoom.us/j/91672294155?pwd=WGRPYzI5Y2tYaTl3NGlFNWhLQkNVQT09

Ідентифікатор онлайн-семінару: 916 7229 4155

Код доступу: nDtr37

Модератор заходу: заступник начальника Головного правління ДПС у Чернівецькій області Булавка Тетяна Миколаївна.

Запитання та обговорення в коментарях до цієї публікації у мережі Фейсбук https://www.facebook.com/tax.chernivtsi/  або за телефоном 0372 (54-55-76).

Якщо сплатили не на той рахунок податок - заяву можна подати через Е-кабінет

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, помилково або надміру сплачені суми грошового зобов’язання підлягають поверненню платнику, що передбачено ст. 43 Податкового кодексу України, крім випадків наявності у такого платника податкового боргу.

Повернення помилково або надміру сплаченої суми грошового зобов’язання платнику податків, за яким числиться податковий борг, відбувається шляхом зарахування їх на поточний рахунок платника чи на єдиний рахунок, або шляхом повернення готівковими коштами за чеком, у разі відсутності у платника податків рахунку в банку, лише після повного погашення такої заборгованості платником податків.

Обов’язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов’язання та пені є подання платником податків заяви про таке повернення (крім повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку з доходів фізичних осіб, які повертаються контролюючим органом на підставі поданої платником податків податкової декларації за звітний календарний рік за результатами проведення перерахунку його загального річного оподатковуваного доходу) протягом 1095 днів. В заяві необхідно вказати напрямок повернення коштів:

на поточний рахунок платника податків в установі банку; на єдиний рахунок (у разі його використання); на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету; повернення у готівковій формі коштів за чеком у разі відсутності у платника податків рахунка в банку.

Додатково до заяви платник може подати копію платіжного документа, на виконання якого помилково або надміру сплачений платіж перераховано до бюджету.

У разі повернення надміру сплачених податкових зобов’язань з податку на додану вартість, зарахованих до бюджету з рахунка платника податку в системі електронного адміністрування ПДВ у порядку, такі кошти підлягають поверненню виключно на рахунок платника в системі електронного адміністрування податку на додану вартість, а у разі його відсутності на момент звернення платника податків із заявою на повернення надміру сплачених податкових зобов’язань з податку на додану вартість чи на момент фактичного повернення коштів – шляхом перерахування на поточний рахунок платника податків в установі банку.

Одночасно платник податків має можливість подати заяву на повернення помилково або надміру сплачених коштів в електронній формі через приватну частину Електронного кабінету платника податків за ідентифікатором форми J/F 1302001. Здійснити це можна й через меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету. Це зекономить час платника та захистить від зайвих контактів на час карантинних обмежень.

В податковій службі нагадують, що робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Підстави для розстрочення/відстрочення податкового боргу платника податків

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що платник податків має право звернутися до контролюючого органу із заявою про розстрочення та відстрочення грошових зобов’язань або податкового боргу.

Підставою для розстрочення грошових зобов’язань або податкового боргу платника податків є надання ним достатніх доказів існування обставин, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України, що свідчать про наявність загрози виникнення або накопичення податкового боргу такого платника податків, а також економічного обґрунтування, яке свідчить про можливість погашення грошових зобов’язань та податкового боргу та/або збільшення податкових надходжень до відповідного бюджету внаслідок застосування режиму розстрочення, протягом якого відбудуться зміни політики управління виробництвом чи збутом такого платника податків (п. 100.4 ст. 100 ПКУ).

Підставою для відстрочення грошових зобов’язань або податкового боргу платника податків є надання ним доказів, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України, що свідчать про наявність дії обставин непереборної сили, що призвели до загрози виникнення або накопичення податкового боргу такого платника податків, а також економічного обґрунтування, яке свідчить про можливість погашення грошових зобов’язань або податкового боргу та/або збільшення податкових надходжень до відповідного бюджету внаслідок застосування режиму відстрочення, протягом якого відбудуться зміни політики управління виробництвом чи збутом такого платника податків (п. 100.5 ст. 100 ПКУ).
Розстрочення (відстрочення) податкового боргу) вважається наданим, якщо на підставі заяви платника податків прийнято відповідне рішення контролюючого органу та укладено договір про розстрочення (відстрочення).

Визначення сум грошових зобов’язань (податкового боргу), що підлягають розстроченню (відстроченню), здійснюється за даними інформаційної системи, що ведеться контролюючими органами.

Строк дії розстрочення (відстрочення) податкового боргу починається з дати прийняття контролюючим органом рішення про розстрочення (відстрочення) грошового зобов’язання (податкового боргу) та закінчується датою, зазначеною у договорі про розстрочення (відстрочення) грошового зобов’язання (податкового боргу), за винятком випадків дострокового погашення такого податкового боргу.

 

Одноразове декларування: В якому випадку декларант зобов’язаний додавати до одноразової (спеціальної) добровільної декларації документи або належним чином засвідчені їх копії, що підтверджують вартість об’єктів декларування?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області зазначають, що відповідно до абзацу шостого п.п. 6.1 п. 6 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України до одноразової (спеціальної) добровільної декларації декларант зобов’язаний додати копії документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування, у разі місцезнаходження (реєстрації) активу фізичної особи за межами України та/або у разі декларування валютних цінностей, розміщених на рахунках у банках в Україні, та прав грошової вимоги, визначених п.п. «а» п. 4 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ. У разі місцезнаходження (реєстрації) інших активів фізичної особи в Україні декларант може додати копії документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування.

Згідно з п.п. «а» п. 4 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ об’єктами одноразового (спеціального) добровільного декларування можуть бути визначені підпунктами 14.1.280 і 14.1.281 п. 14.1 ст. 14 ПКУ активи фізичної особи, що належать декларанту на праві власності (в тому числі на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності) і знаходяться (зареєстровані, перебувають в обігу, є на обліку тощо) на території України та/або за її межами станом на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації, у тому числі валютні цінності (банківські метали, крім тих, що не розміщені на рахунках, національна валюта (гривня) та іноземна валюта, крім коштів у готівковій формі, та права грошової вимоги (у тому числі депозит (вклад), кошти, позичені третім особам за договором позики), оформлені у письмовій формі з юридичною особою або нотаріально посвідчені у разі виникнення права вимоги декларанта до іншої фізичної особи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь