A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Місцеві бюджети від бізнесу Буковини отримали майже 3,3 мільярди гривень

Дата: 09.11.2021 07:56
Кількість переглядів: 197

Фото без описуУ Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області повідомили, що до місцевих бюджетів у січні-жовтні 2021 року від сплати податків і зборів надійшло 3252,5 млн гривень.

До обласного бюджету спрямовано 478,6 млн грн, решту – до бюджетів  територіальних громад.

Найбільшу частку у загальній сумі сплачених податків (66,6 відсотків) складає податок на доходи фізичних осіб, якого надійшло понад 2166,6 млн грн, це на 393,7 млн грн більше ніж в минулому році та на 60,3 млн грн більше ніж заплановано.

Єдиного податку на підприємницьку діяльність надійшло 480,0 млн гривень (14,8 відс. загальної суми). Ці кошти у повному обсязі спрямовуються на рахунки тих територіальних громад, на території яких розміщені об’єкти оподаткування, та за місцем податкової адреси платників єдиного податку.

Від майнових податків забезпечено ще 12,7 відс. доходів місцевих бюджетів, а це 411,8 млн гривень (оподаткування земельних ділянок – 343,3 млн грн, нерухомості – 67,2 млн грн та транспорту преміум-класу – 1,3 млн грн).

Крім того територіальні громади отримали: акцизного податку від реалізації підакцизної продукції та пального – 106,6 млн грн, рентної плати за користування природними ресурсами – 26,2 млн грн податку на прибуток сплачено 27,1 млн грн, плати за ліцензії на продаж підакцизних товарів – 14,7 млн грн, інші надходження (екологічний податок, збір за паркування, туристичний збір та ін.) 19,5 млн грн. 

Працюючи за пріоритетом наповнення дохідної частини бюджетів, фахівці податкової служби завжди готові надати консультаційну підтримку керівникам органів місцевого самоврядування, насамперед територіальним громадам, в питаннях залучення до оподаткування суб’єктів підприємництва – зазначають у податковому відомстві Буковини.

У разі зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН платник має подати таблицю даних платника ПДВ

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області нагадують, що відповідно до п. 12 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 року № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» (далі – Порядок зупинення) платник ПДВ має право подати до ДПС таблицю даних платника ПДВ (далі – Таблиця) за встановленою формою (додаток 5).

У Таблиці зазначаються:

види економічної діяльності відповідно до КВЕД;

коди товарів згідно з УКТЗЕД, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України;

коди послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (далі – ДКПП), що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України (п. 13 Порядку зупинення).

Пунктом 4 Порядку зупинення передбачено, що у разі коли за результатами перевірки податкової накладної/розрахунку коригування (далі – ПН/РК) визначено, що ПН/РК відповідають одній з ознак безумовної реєстрації, визначених у п. 3 Порядку зупинення, зокрема, якщо у ПН/РК відображена операція з товаром за кодом згідно з УКТЗЕД та/або послугою за кодом згідно з ДКПП, які зазначені у Таблиці, врахованій контролюючим органом, реєстрація таких ПН/РК не зупиняється в Єдиному реєстрі податкових накладних.

При цьому Порядком зупинення не визначено заповнення в Таблиці кодів товарів згідно з УКТЗЕД та кодів послуг згідно з ДКПП, що придбаваються (отримуються) платником податку в залежності від статусу постачальника.

Тому, якщо товари/послуги придбаваються (отримуються) у особи, яка не зареєстрована платником ПДВ, їх коди, визначені згідно з УКТЗЕД та ДКПП підлягають заповненню у Таблиці.

Добровільна сплата ЄСВ

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що  дохід, отриманий фізичною особою за межами України, не є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Так, пунктом 1 част.1 ст. 4 Закону України №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі - Закон № 2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування визначено роботодавців - ЮО та ФОП, зокрема тих, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством про працю, чи за цивільно-правовим договором (крім цивільно-правового договору, укладеного з ФОП, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з ЄДР  юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань).

Враховуючи положення частини першої ст. 7 Закону № 2464 роботодавці, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту) чи за цивільно-правовим договором (крім цивільно-правового договору, укладеного з ФОП) сплачують ЄВ за найманих працівників із сум нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та сум винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Звертаємо увагу, що част.1 ст. 10 Закону № 2464 визначено, що громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, мають право на добровільну сплату ЄВ на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Отже, з метою отримання права на майбутнє пенсійне забезпечення, громадяни України, які працюють за її межами, можуть добровільно сплачувати ЄВ,  уклавши договір про добровільну участь на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування у контролюючому органі.

За якою формою в електронному вигляді подається податкова декларація платника ЄП – ФОП

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області нагадують, що на офіційному вебпорталі ДПС у рубриці Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр форм електронних документів розміщені електронні форми Декларації:

за ідентифікатором форми F0103405 (у якого податковий (звітний) період рік);

за ідентифікатором форми F0103307 (у якого податковий (звітний) період квартал).     

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Робота у приватній частині (особистого кабінету) Електронного кабінету здійснюється після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису.

В режимі «Введення звітності» приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету користувач має можливість створювати, редагувати, підписувати та надсилати податкову звітність.

При створенні Декларації користувач самостійно встановлює фільтр за параметрами: «рік», «період», «тип форми» та обирає необхідну форму податкової декларації (F0103405/F0103307) за звітний період, щодо якого здійснюється звітування. В наступному вікні обирає «стан документа» та відповідний територіальний орган ДПС: «регіон», «район».
При цьому в відкритій частині Електронного кабінету у розділі «Допомога» розміщено покрокову допомогу щодо створення електронних документів за допомогою режиму «Введення звітності».

Платники єдиного податку першої та другої груп подають до контролюючого органу податкову декларацію у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, у разі перевищення протягом року обсягу доходу, визначеного у п. 291.4 ст. 291 ПКУ, або самостійного прийняття рішення про перехід на сплату податку за ставками, встановленими для платників єдиного податку другої або третьої (фізичні особи – підприємці) груп, або відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ (абзац перший п.п. 296.5.1 п. 296.5 ст. 296 ПКУ).
 Згідно з абзацом першим п. 296.3 ст. 296 ПКУ платники єдиного податку третьої групи подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду.

Платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи) у складі податкової декларації платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року подають також відомості про суми єдиного внеску, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному законом для даної категорії платників (абзац другий п. 296.3 ст. 296 ПКУ).
Форма податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця затверджена наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 (в редакції наказу Міністерства фінансів України від 09.12.2020 № 752).

Електронні форми документів у форматі за стандартом на основі специфікації eXtensibleMarkupLanguage (XML) оприлюднюються на офіційному вебпорталі ДПС (п. 4 розд. ІІ Порядку).

Одноразове декларування: Чи можуть кошти, які розміщені декларантом (фізичною особою – резидентом) у банку на поточному рахунку із спеціальним режимом використання бути зараховані на поточний рахунок в іноземній валюті, відкритий у банку? 

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що з 01 вересня 2021 року набрала чинності постанова Правління Національного банку України від 12 серпня 2021 року № 86 «Про затвердження Змін до Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті», відповідно до п. 3 якої п. 118 Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затвердженого постанова Правління Національного банку України від 02 січня 2019 року № 5 доповнено новим підпунктом такого змісту:

«27) із зарахування коштів з поточного рахунку із спеціальним режимом використання, який відкритий власнику рахунку за його зверненням до банку відповідно до пункту 9 підрозділу 94 розділу ХХ Податкового кодексу України для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування.»

Отже, з 01 вересня 2021 року за поточними рахунками в іноземній валюті фізичних осіб - резидентів здійснюються операції, що не суперечать вимогам законодавства України, зокрема із зарахування коштів з поточного рахунку із спеціальним режимом використання, який відкритий власнику рахунку за його зверненням до банку відповідно до п. 9 підрозділу 94 розділу ХХ Податкового кодексу України для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь