A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі

Дата: 06.10.2021 11:03
Кількість переглядів: 264

Відповідно до Закону України «Про соціальні послуги» та постанови Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2020 р. № 859, фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, призначається компенсація.

Компенсація призначається фізичній особі, яка надає соціальні послуги з догляду без провадження підприємницької діяльності на непрофесійній основі, особам із числа членів своєї сім’ї, які спільно з нею проживають та пов’язані спільним побутом.

Мають право на отримання соціальних послуг:

  • особи з інвалідністю I групи;
  • діти з інвалідністю;
  • громадяни похилого віку з когнітивними порушеннями;
  • невиліковно хворі, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися;
  • діти, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, діти, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги.

Компенсація не призначається, якщо такі особи отримують соціальні послуги догляду вдома, паліативного догляду, стаціонарного догляду.

Розмір компенсації обчислюються як різниця між прожитковим мінімумом на одну особу в розрахунку на місяць, встановленим законом на 1 січня 2021 року (з 01.01.2021 – 2 189,00 грн.), та середньомісячним сукупним доходом фізичної особи, яка надає соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, за попередні шість місяців, що передують місяцю подання заяви.

Середньомісячний сукупний дохід фізичної особи обчислюється шляхом ділення середньомісячного сукупного доходу її сім’ї на кількість членів сім’ї які включаються до її складу, згідно з Методикою обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї, затвердженою наказом Мінсоцполітики від 16 червня 2020 № 419.

До складу сім’ї фізичної особи включаються: чоловік, дружина, діти віком до 18 років, а також діти, які навчаються за денною формою і здобувають освіту в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти до досягнення 23-річного віку та не мають власних сімей незалежно від місця проживання чи місця перебування. Разом з тим, не включаються до складу сім’ї особи, які перебувають на повному державному утриманні та непрацездатні особи.

 

Для призначення компенсації фізична особа подає наступні документи:

  • заяву про згоду надавати соціальні послуги на непрофесійній основі (Заява на згоду надавати соцпослуги)
  • заяву про згоду отримувати соціальні послуги від фізичної особи, яка надає соціальні послуги (особою/законним представником особи, яка потребує надання соціальних послуг) (Заява на згоду отримувати соцпослуги)
  • копію паспорта громадянина України або іншого документа, що посвідчує особу (подається фізичною особою , яка надає соціальні послуги, та членами її сім’ї, та особою, якій надаються соціальні послуги);
  • копію документа, що посвідчує реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків (подається фізичною особою , яка надає соціальні послуги, та членами її сім’ї, та особою, якій надаються соціальні послуги);
  • копію свідоцтва про народження дитини;
  • декларацію про доходи та майновий стан (заповнену на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї за попередні 6 місяців) за формою, затвердженою Мінсоцполітики (Нова декларація на соцпослугу 2021)
  • копію довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією;
  • висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді громадян похилого віку внаслідок когнітивних порушень за формою, затвердженою МОЗ;
  • висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді невиліковно хворих осіб, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватись, за формою, затвердженою МОЗ;
  • копію медичного висновку на дитину з інвалідністю до 18 років, за формою, затвердженою МОЗ;
  • довідку про захворювання дитини, якій не встановлено інвалідність, видану лікарсько – консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу у порядку та за формою, затвердженими МОЗ;
  • копію рішення суду про обмеження цивільної дієздатності або визнання недієздатною особи, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі;
  • копію рішення суду або органу опіки та піклування про призначення опікуна або піклувальника особі, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі.

Компенсація призначається на 12 місяців і виплачується щомісячно. Фізична особа, яка надає соціальні послуги, отримує тільки одну компенсацію незалежно від кількості осіб, за якими вона доглядає.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь