A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

За використання природних ресурсів буковинські платники сплатили до казни 54,3 млн грн

Дата: 24.09.2021 14:22
Кількість переглядів: 195

Фото без описуУ Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області розповідають, за січень - серпень 2021 року платники податків за використання природних запасів Буковини: лісів, водних ресурсів та надр, перерахували до бюджетів всіх рівнів понад 54,3 млн грн.

З них, найбільшу суму сплачених ресурсних платежів до зведеного бюджету складає рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів - 31,1 млн грн. Також, вагомі надходження склала рентна плата за користування надрами – 11,4 млн грн. Крім того, за використання води платники регіону сплатили 11,8 млн грн. рентної плати.

У податковому відомстві роз’яснюють, до державного бюджету спрямовано маже 28,8 млн грн рентних платежів. В свою чергу, згідно з розподілом коштів у розпорядженні місцевих громад регіону залишилось  більше 25,5 млн грн надходжень від користувачів природних ресурсів.

Інформація яка відображається в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації

У Головному упралінні ДПС у Чернівецькій області зазначають, що згідно до п. 6.1 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації відображається така інформація (дані):

відомості про декларанта, достатні для його ідентифікації (прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або у визначених цим Кодексом випадках - серія (за наявності) та номер паспорта громадянина України);

відомості про об’єкти декларування, визначені підпунктом "а" пункту 4 цього підрозділу, в обсязі, достатньому для ідентифікації кожного з них, зокрема дані про вид, розмір та валюту активу, класифікацію банківських металів. Для грошових активів фізичної особи, розміщених на рахунках у банках або внесених до кредитних спілок та інших небанківських фінансових установ, в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації зазначається найменування та інші відомості про банківську або небанківську фінансову установу (код за Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України; якщо така установа є іноземною юридичною особою - зазначається код, присвоєний органом реєстрації юридичних осіб відповідної держави), в якій відкриті відповідні рахунки, на яких зберігаються валютні цінності, або до якої зроблені відповідні внески, та відповідно до законодавства засвідчений документ, що підтверджує наявність задекларованих грошових активів фізичної особи на відповідному рахунку.

Для прав грошової вимоги (у тому числі грошових коштів, позичених декларантом третім особам за договором позики) в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації зазначається найменування та інші відомості про юридичну особу - боржника (код за Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України; якщо така установа є іноземною юридичною особою - зазначається код, присвоєний органом реєстрації юридичних осіб відповідної держави, або прізвище, ім’я, по батькові та реєстраційний номер облікової картки платника податків (або у визначених цим Кодексом випадках - серія (за наявності) та номер паспорта громадянина України чи відповідний документ, що посвідчує особу іноземця або особу без громадянства) фізичної особи - боржника, номер та дата документа, що підтверджує право грошової вимоги;

відомості про об’єкти декларування, визначені підпунктами "б"-"е" пункту 4 цього підрозділу, із зазначенням інформації, що дає змогу їх ідентифікувати, зокрема про їх місцезнаходження або місце зберігання (крім предметів мистецтва та антикваріату, дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, ювелірних виробів, банківських металів, які не розміщені на рахунках, пам’ятних банкнот та монет тощо), вид, назву, рік виробництва (випуску) тощо;

самостійно визначена декларантом у національній валюті база для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування. До одноразової (спеціальної) добровільної декларації декларант зобов’язаний додати копії документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування, у разі місцезнаходження (реєстрації) активу фізичної особи за межами України та/або у разі декларування валютних цінностей, розміщених на рахунках у банках в Україні, та прав грошової вимоги, визначених підпунктом "а" пункту 4 цього підрозділу. У разі місцезнаходження (реєстрації) інших активів фізичної особи в Україні декларант може додати копії документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування;

ставка та сума збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

В одноразовій (спеціальній) добровільній декларації не зазначається інформація про джерела одержання (набуття) декларантом об’єктів декларування. Контролюючому органу забороняється вимагати додаткові документи, крім передбачених цим пунктом.

Інформація, що міститься в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації, є податковою інформацією.

У період проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування декларант має право уточнити інформацію

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області наголошують, що відповідно до п. 6.3 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України у період проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування  декларант має право уточнити інформацію, зазначену у попередньо поданій одноразовій (спеціальній) добровільній декларації, виключно шляхом подання нової одноразової (спеціальної) добровільної декларації у порядку, визначеному цим підрозділом. При цьому попередньо подана одноразова (спеціальна) добровільна декларація, інформація з якої уточнюється, вважається анульованою. Після завершення періоду проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування платник податків має право подати уточнюючий розрахунок до раніше поданої одноразової (спеціальної) добровільної декларації виключно у випадках, передбачених цим підрозділом.

У разі збільшення бази для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування у новій одноразовій (спеціальній) добровільній декларації здійснюється доплата різниці між визначеною у новій одноразовій (спеціальній) добровільній декларації сумою збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування і сумою збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, сплаченою відповідно до попередньо поданої одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

ПДФО: як оподатковується відшкодування моральної та матеріальної шкоди

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, відшкодування матеріальної або немайнової (моральної) шкоди включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, крім, зокрема:

- сум, що за рішенням суду спрямовуються на відшкодування збитків, завданих платнику податку внаслідок заподіяння йому матеріальної шкоди, а також шкоди життю та здоров’ю, а також відшкодувань моральної шкоди в розмірі, визначеному рішенням суду, але не вище чотирикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, або в розмірі, визначеному законом (п.п. 164.2.14 ст. 164 ПКУ).

Дія п.п. 164.2.14 ст. 164 ПКУ не поширюється на оподаткування сум страхових виплат, страхових відшкодувань і викупних сум за договорами страхування.

Буковинські платники сплатили до бюджету майже 2,3 млрд грн ПДФО

В Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, що у січні - серпні 2021 року буковинські платники сплатили до бюджету понад 2,3 млрд грн податку на доходи фізичних осіб. Відтак, сплачений податок цьогоріч на 449 млн грн більший ніж в минулому році.  

У податковому відомстві Буковини деталізують:  із загальної суми надходжень ПДФО, до державного бюджету платниками перераховано 581,3 млн грн податку (в тому числі, податкові агенти перерахували до казни 12,5 млн грн з відсотків за депозитами вкладників банків та фінустанов області). Територіальні бюджети Буковини отримали в своє розпорядження левову частку надходжень цього податку - 1,7 млрд грн.

Нагадуємо платникам, податок на доходи фізичних осіб сплачується (перераховується) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом.

Дізнатися про реквізити рахунків для сплати податків, зборів, платежів можна:

на сайті Головного управління ДПС у Чернівецькій області в розділі >Головна>Бюджетні рахунки: https://cv.tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/.

У податковій службі наголошують, що лише офіційні робочі місця гарантують громадам Буковини стабільні надходження податку на доходи фізичних осіб, який є основним бюджетоутворюючим податком на місцях. Наразі надходження з ПДФО складають 66,2 відсотки від загальних надходжень до місцевих скарбниць Буковини.

Право застосування цьогорічної податкової знижки в наступні податкові роки

Податкова знижка: Чи переноситься право на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року на наступні податкові роки?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, відповідно до п.п. 166.4.3 п. 166.4 ст. 166 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь