A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

За перше півріччя аудиторами податкової служби Буковини було донараховано понад 11 млн грн податкових зобов’язань

Дата: 13.07.2021 11:44
Кількість переглядів: 252

Фото без описуЯк інформує заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Чернівчан в області впродовж першого півріччя цього року завершено 314 документальних перевірок. Серед яких 15 планових, 125 позапланових та 174 фактичних перевірки.

Наталія Василівна, нагадує, що Постановою Кабінету Міністрів України від 03 лютого 2021 р. № 89 «Про скорочення строку дії обмеження в частині дії мораторію на проведення деяких видів перевірок» було знято заборону на проведення контролюючими органами, під час карантину, певних видів документальних перевірок.

Тобто постановою дозволено проведення планових перевірок, а також і позапланові перевірки суб’єктів господарювання реального сектору економіки, які сформували сумнівний податковий кредит з ПДВ.

За наслідками проведених перевірок упродовж січня – червня 2021 року донараховано 11,3 млн грн узгоджених податкових зобов'язань.

Зокрема, за результатами планових перевірок аудиторами податкової служби області нараховано 3,6 млн грн, та 7,7 млн грн за фактичними та позаплановими перевірками.

Також під час проведення перевірок податковими аудиторами на 2,1 млн грн зменшено від'ємне значення різниці між податковими зобов'язаннями та податковим кредитом з ПДВ.

Впродовж першого півріччя 2021 року з урахуванням донарахованих сум за актами перевірок поточного та минулих років, бюджет отримав 23,2 млн грн податків та фінансових санкцій.

Податкова служба області налаштована і надалі посилювати контроль за найбільш ризиковими платниками та  проводити заходи як на упередження порушень, так і на їх подальше виявлення – зазначає Наталія Чернівчан.

     Буковинським роботодавцям: Нюанси оформлення та оподаткування доходів найманого працівника

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, що роботодавець, який наймає працівника на роботу зобов’язаний виконати певні дії для його офіційного працевлаштування.

Зокрема, перш за все необхідно укласти з найманим працівником трудову угоду (контракт, договір) у письмовому вигляді, видати наказ чи розпорядження про прийняття працівника на роботу та повідомити про це територіальний орган Державної податкової служби за місцем обліку платника єдиного внеску.

Крім того, в обов’язковому порядку необхідно передбачити в трудовій угоді форму оплати праці, врахувавши при цьому, що заробітна плата не може бути меншою ніж мінімально встановлений розмір (в 2021 році цей показник становить – 6000 гривень).

При виплаті місячної заробітної плати роботодавець зобов’язаний з нарахованої зарплати утримати та перерахувати до бюджету: 18 відсотків податку на доходи фізичних осіб, 1,5 відсотка військового збору, а також сплатити 22 відсотка єдиного соціального внеску.

Для прикладу:

При нарахуванні працівнику заробітної плати в розмірі 10000 гривень роботодавець має утримати з працівника ПДФО (18%) –1800 грн, військовий збір (1,5%) – 150 гривень та виплатити найманому працівнику – 8050 грн.

Крім того, роботодавець за найманого працівника має сплатити на нараховану заробітну плату єдиний внесок (22%), який становить 2200 гривень.

     Підприємці І та ІІ груп мають право скористатись правом на відпустку та не сплачувати єдиний податок

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку на час відпустки, один раз на рік, протягом одного календарного місяця. Також,  від сплати єдиного податку звільняються підприємці І –ІІ груп і у випадку хвороби,  якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Скористатись правом на відпустку платники можуть  подавши до органу податкової служби за місцем реєстрації заяву у довільній формі з інформацією про період запланованої відпустки чи терміни втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності. Заяву щодо періоду щорічної відпустки подавати до початку відпустки, а заяву щодо терміну втрати працездатності доцільно подавати одразу після закінчення лікарняного.

Нагадаємо, що подати заяву платники можуть і без відвідування органу ДПС за допомогою електронного сервісу «Електронний кабінет платника», скориставшись меню «Листування з ДПС» приватної його частини, де фізичні особи - підприємці мають можливість направити документ до ДПС у форматі pdf. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua.

  З 5 липня – новий перелік товарів на відповідність критеріям ризикованості для моніторингу ПН та РК

У Головному управлінні ДПС інформують, ДПСУ наказом від 05.07.2021 р. №658 виклала у новій редакції Перелік кодів товарів згідно з УКТЗЕД, які застосовуються для визначення відповідності податкових накладних/розрахунків коригування, які подано для реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних, критеріям ризиковості здійснення операції при здійсненні автоматизованого моніторингу.

Це зроблено з метою удосконалення автоматизованого моніторингу щодо перевірки відповідності операцій, відображених у податкових накладних/розрахунках коригування, поданих для реєстрації у ЄРПН, критеріям ризиковості здійснення операцій відповідно до вимог Порядку №1165.

До переліку включено 204 позиції товарів з кодами УКТ ЗЕД (тобто на 31 позицію більше, ніж було у попередній версії).

Перелік кодів товарів згідно з УКТЗЕД (Завантажити) https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/481536.html


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь