Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Підтримуваний Євросоюзом IT-проєкт автоматизує надання адміністративних послуг

Дата: 09.07.2021 12:17
Кількість переглядів: 313

Фото без описуЗначення сучасних IT-рішень для покращення якості надання якісних адміністративних послуг обговорили на представницькій онлайн-конференції ЦНАП у Вулику: як інформаційні технології допомагають обслуговувати людей швидше та краще представники Міністерства цифрової трансформації України, Представництва ЄС в Україні, Програми U-LEAD з Європою , центрів надання адміністративних послуг (відеозапис конференції).

Йшлося про впровадження інформаційної системи «Вулик», створеної в межах фінансованого Європейським Союзом проєкту EGOV4UKRAINE Програми «U-LEAD з Європою». Станом на початок червня 2021 року до Вулика підключено понад 250 ЦНАП по всій Україні.

 

 

"Зебезпечення легкого, швидкого та вільного від корупції надання адміністративних послуг має вирішальне значення для якості життя громадян України та для розкриття потенціалу нових та уже працюючих підприємств. Я з гордістю почув, що завдяки інформаційній системі «Вулик», розробленій програмою «U-LEAD з Європою», понад 250 центрів адміністративних послуг по всій Україні вже можуть надавати такі високоякісні послуги, - зазначив Ремі Дюфло, заступник голови Представництва ЄС в Україні. - Звичайно, це спільне досягнення: я дуже вдячний українській владі як на центральному, так і на місцевому рівнях за їх тверду участь та внесок у цей успіх. ЄС продовжуватиме підтримувати розгортання систем електронного врядування в Україні через проект EU4DigitalUA з метою досягнення ефективної, прозорої та стійкої державної служби на користь як громадян, так і бізнесу. Ми твердо рухаємося вперед разом!”

”Вулик” автоматизує роботу ЦНАП, зменшує навантаження на адміністраторів та паперовий обіг і збільшує швидкість надання послуг. Перевагою «Вулика» є інтегрованість з системою обміну даними Трембіта, яка забезпечує електронну взаємодію між органами влади. Таким чином підключені до Вулика ЦНАП можуть отримувати дані з електронних реєстрів та інформаційних систем підключених до Трембіти.

“Мінцифра впроваджує нові IT-рішення, щоб повністю автоматизувати отримання державних послуг. Зокрема, завдяки “Вулику” при оформленні адміністративних послуг у ЦНАПі людині тепер не потрібно приносити паперові копії документів, якщо у неї в смартфоні є авторизований мобільний застосунок Дія. Сервіс уможливлює передачу електронних копій документів заявника, які є в його Дії, - сказав перший заступник міністра цифрової трансформації України Олексій Вискуб. - Використання Дії значно прискорює оформлення заяви на отримання адмінпослуги, виключає помилки при заповненні, наближає безпаперовий документообіг. Можливість взаємодії інформаційної системи «Вулик» з мобільним застосунком стала одним з результатів постійного оновлення системи та розширення її функціоналу”

Очікується, що до завершення проєкту EGOV4UKRAINE в інформаційній системі Вулик працюватимуть близько 400 ЦНАП, які отримали підтримку Програми U-LEAD з Європою. Водночас, підключитися до системи й безкоштовно користуватися її перевагами може будь-який центр надання адміністративних послуг.

”Сподіваємося, що інформаційна система Вулик допомагатиме оптимізувати роботу ЦНАП, а також на її подальший розвиток відповідно до урядової стратегії з цифровізації надання послуг. ЦНАП забезпечують надання мешканцям та бізнесу послуг та консультацій у комфортних умовах, і Програма ЄС U-LEAD з Європою створює 1300 таких точок доступу до послуг у громадах”, – зазначила Сусанна Делланс, директор Програми «U-LEAD з Європою» від Sida.

Можливість розширення функціоналу є особливістю системи Вулик. Уже в процесі масового підключення ЦНАП системі було додано функції взаємодії з мобільним застосунком Дія, зчитування ID-карток, проведення онлайн платежів, оформлення кваліфікованого електронного підпису, формування зведеної звітності та інше.

Під час створення та вдосконалення ”Вулика” ми тісно співпрацювали з центрами надання адміністративних послуг та враховували їхні потреби й побажання, – сказала керівниця проєкту EGOV4UKRAINE Марі Педак. – Сподіваємося, що оснащені цією сучасною системою ЦНАП сповна використовуватимуть її можливості для ефективнішої роботи на користь громадян.

Проєкт EGOV4UKRAINE реалізовує естонська Академія електронного управління, що має досвід підтримки електронного врядування у близько 130 країнах світу.

”Ми раді бути причетними до реалізації двох потужних українських реформ – цифрової трансформації та децентралізації, – зауважив виконавчий директор Академії електронного управління Ханнес Асток. – Система обміну даними ”Трембіта” та інформаційна система ”Вулик” утворюють певний місток між цим реформами, забезпечують розвиток електронного врядування на центральному та місцевому рівнях.

Децентралізація

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь