A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Бліц-відповіді на питання про сплату податку на нерухоме майно – 2021 Як громадяни сплачують податок?

Дата: 10.06.2021 22:16
Кількість переглядів: 216

Обчислення суми податку з об'єктів житлової нерухомості здійснюється податковим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника нерухомості.

Податкові  повідомлення-рішення, у яких зазначена сума нарахованого податку та відповідні платіжні реквізити, на які слід сплатити податок,  надсилаються платнику до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом.

Сплатити суму зазначеного в них податку потрібно протягом 60 днів після  отримання.

Якщо є кілька власників квартири, хто сплачує податок на нерухомість?

Податок на нерухоме майно сплачують фізичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової та нежитлової нерухомості.  

Якщо об'єкт нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох фізичних осіб, то податок сплачує кожна з цих осіб за належну їй частку.

Як податковий орган отримує інформацію про належні громадянам об’єкти нерухомості?

Податкові органи надсилають податкові повідомлення-рішення в тому випадку, якщо об’єкт нерухомості зареєстровано в Реєстрі об’єктів нерухомого майна.

У разі подання платником податку податковому органу правовстановлюючих документів на нерухоме майно, відомості про яке відсутні у базі даних інформаційних систем, сплата податку здійснюється на підставі цих відомостей до отримання інформації від органів державної реєстрації прав на нерухоме майно.

 

Публічна інформація: Буковинські податківці розглянули 141 запит

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, у січні - травні 2021 року до регіонального податкового відомства  від платників надійшло 141 запит на публічну інформацію.

У податковому відомстві зазначають, більшість запитувачів, а це 116 громадян, які направили до податкової служби області запити - фізичні особи, від юридичних осіб надійшло 19 запитів. Від представників засобів масової інформації – 1 запит та 5 запитів переадресовано від інших органів виконавчої влади як розпоряднику інформації.

Запитувачі, зокрема зверталися з проханням надати інформацію щодо: копій рішень про списання боргу; наявності або відсутності податкового боргу по єдиному податку та ЄСВ; переплати по єдиному податку; зняття з обліку як платника податків; кількість проведених фактичних перевірок та у 2020 році та сум донарахувань; реквізитів рахунків; надання копії рішень про встановлення ставок земельного податку з фізичних осіб.

Відтак, за результатами розгляду задоволено 130 запитів на отримання публічної інформації, 3 запита направлено іншим розпорядникам інформації, у володінні яких вона знаходиться. Крім того, відповідно до ч.1 ст. 22 Закону відмовлено в задоволенні по 5-ти запитах. Наразі ще 3 запита знаходяться на опрацюванні.

До відома: отримати публічну інформацію, розпорядником якої є Головне управління ДПС у Чернівецькій області, може кожен бажаючий. Більш детально щодо порядку складання та форми подання запиту можна ознайомитись на офіційному порталі «Територіальні органи ДПС у Чернівецькій області» >Головна>ДПС у регіоні>Публічна інформація за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/dfs-u-regioni/golov-upr/dostup-do-publichnoi-info/  

Форма для подання запиту на отримання публічної інформації: Головна>ДПС у регіоні>Головне управління>Публічна інформація: https://cv.tax.gov.ua/dfs-u-regioni/golov-upr/dostup-do-publichnoi-info/forma-podannya-zapitu/

 

Запитання від платника: які пільги щодо сплати земельного податку встановлені для громадян?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, від сплати земельного податку звільняються:

особи з інвалідністю першої і другої групи;

фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

пенсіонери (за віком);

ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб, зазначених вище, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм:

для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари;

для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара;

для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;

для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;

для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

Від сплати податку звільняються на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь