A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Марина Лазебна: По відношенню до пенсіонерів ми займаємо чітку позицію - не обмежуватися лише пенсійним забезпеченням

Дата: 06.06.2021 17:57
Кількість переглядів: 336

Фото без опису4 червня на «годині запитань до Уряду» Міністр соціальної політики Марина Лазебна доповіла, що виконано у сфері соціального захисту літніх людей та осіб з інвалідністю.

«У цьому році з 1 березня пенсії проіндексовано для 8 млн пенсіонерів на 11 %;. У липні буде проведено індексацію пенсії ще для 1 млн пенсіонерів, яким пенсію призначено в 2018?2020 роках, а також тим, кому пенсії виплачуються в мінімальному розмірі. Таким чином, підвищення в цьому році одержать 10,5 млн пенсіонерів. Сьогодні середній розмір пенсії складає 3 725 гривень, що на 17,5 % більше порівняно з минулим роком», - зазначила Міністр.

За словами Марини Лазебної, в рамках соціального діалогу Мінсоцполітики опрацьовано, Урядом схвалено і внесено на розгляд Верховної Ради України проект Закону № 4668, яким відновлюється індексація пенсій для всіх категорій пенсіонерів та встановлюється дата індексації – 1 березня.

Міністр відзначила, що Уряд по відношенню до пенсіонерів займає чітку позицію ? не обмежуватися лише пенсійним забезпеченням. За дорученням Президента України Уряд започатковував додаткові соціальні програми, зокрема:

-  адресні допомоги для 2 млн 400 тис. пенсіонерів старше 75 років;

-  щомісячні компенсаційні виплати для півмільйона осіб, які мають страховий стаж 30 років у жінки та 35 років у чоловіків;

-  цільові доплати для 1 млн 700 тис. пенсіонерів з низькими розмірами заробітної плати, які вони одержували за період їх трудової діяльності;

Завдяки цим діям близько 5 млн пенсіонерів отримують додаткові щомісячні виплати, а це майже половина усіх пенсіонерів.

Також на виконання ініціатив Президента України:

-  у цьому році продовжена виплата у розмірі 500 грн особам віком 80+ та забезпечено для них мінімальну пенсійну виплату на рівні 2 600 гривень;

-  з 1 жовтня допомогу до пенсії у розмірі 400 гривень отримають пенсіонери віком від 75 до 80 років. Для них мінімальна пенсійна виплата встановлена на рівні 2 500 гривень.

Починаючи з наступного року ці виплати будуть індексуватися, а відтак збільшені.

-  з 1 січня та з 1 грудня цього року підвищується розмір мінімальної пенсії за віком у пенсіонерів старше 65 років. Таких у нас 2,3 млн. Зараз мінімум, який вони отримують, становить 2 400 грн, а з 1 грудня буде-  2 600;

-  з 1 квітня підвищено пенсії для 300 тис. працюючих пенсіонерів;

-  майже у два рази підвищено пенсії сім’ям загиблих учасників бойових дій.

За словами Марини Лазебної, з 1 липня цього року також буде проведено підвищення мінімальних пенсійних виплат для осіб з інвалідністю внаслідок війни

по І групі до 12 051 грн (+ 552,5 грн);

по ІІ групі до 9 733,5 грн (+ 446,25 грн);

по ІІІ групі до 6 674,4 грн (+ 306 грн).

Крім того, з 1 березня на 11 % перераховані страхові виплати (регресів) для майже 200 тисяч потерпілих на виробництві (середній розмір підвищення становив 430 грн).

Марина Лазебна подякувала народним депутатам України за прийняття у першому читанні урядового законопроекту № 4555 щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення чорнобильців.

«Якщо буде прийнято цей законопроект, то з 1 січня 2022 року для понад 30 тисяч осіб з інвалідністю з числа ліквідаторів аварії на ЧАЕС будуть підвищено пенсії в середньому на 40 відсотків. Але, ми з вами маємо спільно напрацювати ще одне рішення на яке чекають 700 тисяч осіб, постраждалих внаслідок ЧАЕС. Я маю на увазі додаткову пенсію за шкоду, заподіяну здоров’ю, яка не переглядалася з 2014 року», - сказала Міністр.

Серед стратегічних питань, вирішення яких є критично важливим, Марина Лазебна відмітила два: це реформа системи прожиткового мінімуму та запровадження обов’язкових пенсійних накопичень.

Міністр поінформувала, що Уряд в лютому цього року подав до Верховної Ради пакет законопроектів, які комплексно змінюють законодавство щодо обрахунку та застосування прожиткового мінімуму.

За словами Марини Лазебної, Уряд активно працює над питанням запровадження обов’язкових пенсійних накопичень.

«Це шлях до гідних пенсій та розвитку економіки. Це передбачено програмою Президента та програмними документами політичних партій, які представлені сьогодні у Парламенті. Зокрема, для нас  важливим є поступовий перехід на накопичувальні принципи фінансування дострокових пенсій працівникам, які працюють в шкідливих та важких умовах. Відповідний законопроект 4408 знаходиться на розгляді в Парламенті» - наголосила Міністр.

 Міністерство соціальної політики України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь