A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Вишиванка-поема життя-закодована пісня в узорах . Бібліотека с.Подвір'ївка

Дата: 20.05.2021 19:30
Кількість переглядів: 719

Україно! Вишита колиско
Різнобарв'ям теплих кольорів.
Я вклоняюсь тобі низько-низько
Краю мій, що навесні розцвів.
Зеленіють верби і лісочки,
Як мережки вишиті, поля.
В білому рясні сади й гайочки -
Розквітає чарівна земля.

Сьогодні Всесвітній день вишиванки! А чи знаєте ви, що ще якихось 15 років тому такого свята просто не існувало? А започаткувала його тодішня студентка Чернівецького національного університету Леся Воронюк. Вона організувала кілька десятків студентів та викладачів, щоб прийти в університет у вишиванках та зробити гарні фотографії. Згодом до чернівецьких студентів долучилися студенти та викладачі з інших міст. Цю хвилю підхопили й інші українці, які у цей травневий день вдягають вишиваний одяг на роботу та в навчальні заклади. А завдяки представникам української діаспори свято розлетілося світом.

Метою свята є збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді та населення загалом. Свято не передбачає обов’язкових заходів, окрім одягання вишиванки. Хоча протягом усієї історії заходу з ініціативи студентів, школярів, громадських та культурних діячів проводяться концерти, хода, конкурси, вечорниці, ярмарки. Саме ж свято запрошує кожного свідомого громадянина до абсолютно простого вчинку — одягнути вишиванку і в ній піти на роботу чи на навчання. Разом із тим, така дія має глибокий контекст, адже йдеться про вираження своєї національної та громадянської позиції, культурну освіченість та духовну свідомість. Як показує досвід, люди в День вишиванки завжди піднесені та усміхнені, адже в стародавньому одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів.

У нашій бібліотеці представлено постійно діючий куток з вишивками ручних робіт ,та виставка літератури де можна дізнатись багато інформації про культуру та звичаї вишиванки. Сьгодні відбулася зустріч з родиною вишивальниць Бабинчуків.

Рїса Василівна її невістка Софія та внучка Анастасія вишивають і нитками, і бісером ,хрестиком і гладдю, та володіють алмазною вишивкою. У колекції творчої династії нараховується понад 50 видів робіт: рушники, сорочки,картини,ікони,одяг для наречених. Вони з радістю діляться з іншими своїми знаннями,досвідом. радять всім дівчатам займатися вишиванням . Аби "собі шити на -задоволення, а людям на радість".Ми щиро дякуємо нашим гостям зате, що знайшли час і завітали на гостину до біюліотеки.Бажаємо їм здоров'я, творчих успіхів ,миру, злагоди і благополуччя. Хай Господь оберігає вашу сім'ю від усіх негараздів, дарує щастя, радість і добро.Із Днем Вишиванки!

Бібліотека-філіал Подвір'ївка



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь