A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Відкриття ринку сільськогосподарських земель.

Дата: 14.05.2021 16:18
Кількість переглядів: 282

Фото без описуЗ 1 липня 2021 року набирає чинності Закон України № 552-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення».

Нагадаємо, що до набрання чинності законом, в Україні діє мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, що означає заборону будь–якого відчуження таких земель. Однак, не є забороненим користуватись землею сільськогосподарського призначення на умовах довгострокової оренди, емфітевзису, заповіту, застави, доручення, зміни цільового призначення ділянки, судового відчуження через борги, тощо.

Відкриття ринку землі: суб’єкти, які зможуть набувати право власності на сільськогосподарські земельні ділянки.

Закон передбачає, що набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення зможуть:

• громадяни України;

• юридичні особи України, учасниками (акціонерами, членами) яких є лише громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади;

• територіальні громади;

• держава;

• банк (лише в порядку звернення стягнення на земельні ділянки як на предмет застави. Такі земельні ділянки мають бути відчужені банками на земельних торгах протягом двох років з дня набуття права власності).

Важливо, що законодавцем передбачено умову, за якою якщо до особи переходить право власності на земельну ділянку, яка не може набуватися нею у власність, ця ділянка підлягає відчуженню її власником протягом року з моменту переходу такого права.

Етапи реалізації відкриття ринку землі.

Введення змін буде поступовим і передбачає декілька етапів:

• І етап: 01 липня 2021 року - землі сільськогосподарського призначення зможуть набути тільки фізичні особи, що є громадянами України. Важливо: максимальний розмір земельної ділянки, встановлений законодавством – 100 га на людину. Сільськогосподарські землі громадянином України в розмірі 10 000 га передбачена лише до 1 січня 2024 року.

• ІІ етап: 01 січня 2024 року – крім фізичних осіб, право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення зможуть набувати і юридичні особи. У випадку якщо вони створені і зареєстровані за законодавством України, учасниками яких є лише громадяни України, територіальні громади та держава.

Законом встановлюється мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, а отже набуття таких земель будь-ким видається неможливим.

Процедура набуття права власності на землі сільськогосподарського призначення.

Новим законом не передбачено єдиної процедури щодо відчуження земель сільськогосподарського призначення. Крім того, закон прямо не регулює питання процедури купівлі-продажу землі. Законодавцем лише зазначено, що укладення цивільно-правових угод, що передбачають перехід права власності на земельні ділянки, а також набуття права власності на земельні ділянки за такими угодами здійснюються відповідно до Цивільного кодексу України з урахуванням вимог закону.

Однак, передбачено три основні нововведення після набрання чинності нового закону:

• Покупець буде перевірятися на предмет можливості придбання ним землі в певних розмірах.

• Розрахунки, пов’язані із сплатою ціни земельних ділянок сільськогосподарського призначення за цивільно-правовими угодами, провадяться в безготівковій формі. Для цього покупцеві потрібно відкрити рахунок у банківській установі.

• Повинні бути документально підтверджені джерела походження коштів для купівлі земельної ділянки.

Які документи потрібні?

• Паспорт продавця та покупця, а також їх ідентифікаційний код;

• Звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки;

• Документи, що підтверджують право власності на земельну ділянку (свідоцтво про право власності на земельну ділянку, витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, або державний акт). Важливо, що у випадку, якщо у такому документі відсутній кадастровий номер земельної ділянки, то таке відчуження неможливо. Спочатку необхідно зареєструвати земельну ділянку та присвоїти їй кадастровий номер.

• Витяг з Державного земельного кадастру щодо земельної ділянки.

Податки під час продажу землі.

• Державне мито у розмірі 1 % від оцінки земельної ділянки.

• Військовий збір – 1,5% від оцінки земельної ділянки.

Звертаємо увагу, якщо земельна ділянка знаходиться у вашому володінні менше 3 років, або в цьому році вже укладали договір купівлі-продажу нерухомого майна (іншої земельної ділянки, квартири, будинку тощо), то в такому випадку додатково сплачується податок з доходів фізичних осіб в розмірі 5% від оцінки земельної ділянки.

Як діяти орендарям земельних ділянок?

Орендарям не варто хвилюватись з приводу того, що орендодавець відчужить свою земельну ділянку. Оскільки дія договору оренди не припиняється після продажу земельної ділянки сільськогосподарського призначення. За виключенням випадку, коли в тексті договору оренди прописана така умова. Більше того, переоформлення документів оренди з новим власником не потрібна. Перехід прав та обов’язків буде відбуватись автоматично у державних реєстрах та не потребує додаткових дій зі сторони орендаря.

У орендаря є переважне право на викуп земельної ділянки, яка знаходиться у його користуванні. Земельна ділянка може бути відчужена без відмови орендаря від переважного права лише у двох випадках: дарування особам 1 та 2 ступеня споріднення та звернення стягнення на предмет іпотеки банком.

Крім того, землевласник зобов'язаний письмово повідомити орендаря про намір продати ділянку, вказавши її ціну та умови продажу. Якщо на аукціоні орендар та інший учасник запропонуєте однакову ціну, пріоритет матиме орендар. Землевласник може продати земельну ділянку іншій особі лише у тому випадку, якщо ця особа запропонує більш високу ціну.

Для дотримання пріоритетності викупу земельних ділянок, нотаріуси перевірятимуть, при посвідченні договорів про відчуження землі, дотримання переважного права. Також, зауважимо, що не допускається внесення землі до статутного капіталу без згоди орендаря.

Щоб отримати юридичну консультацію та роз’яснення з правових питань ви можете звернутись до Кельменецького місцевого центру з надання БВПД, що знаходиться за адресою: смт. Кельменці, вул. Довженка, 9 або ж за номером: +380676040710, (03732)-20201; електронна адреса: kelmentsi.chernivtsi@legalaid.cv.ua 0 800 213 103 – цілодобово.

В.о директора Кельменецького

МЦзНБВПД

Ю. Олійник

Дністровська районна державна адміністрація


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь