A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Цифровізація соціальної сфери - національний проект для покращення якості надання соціальної підтримки громадянам

Дата: 14.04.2021 17:26
Кількість переглядів: 450

Сьогодні Уряд затвердив Положення про Єдину інформаційну систему соціальної сфери, що є важливим кроком на шляху практичної реалізації Стратегії цифрової трансформації соціальної сфери.

Положення про систему окреслює всі аспекти створення та функціонування єдиного інформаційного середовища у соціальній сфері.

Зокрема, визначено структуру, функціонал та джерела наповнення відомостями та даними системи, регламентовано порядок її адміністрування, інформаційної взаємодії з іншими державними інформаційними системами та реєстрами. Врегульовано питання захисту інформації, насамперед, персональних даних, а також питання захисту інтересів держави в процесі створення та функціонування системи.

Таким чином створюється належне правове підґрунтя для забезпечення процесу цифровізації соціальної сфери.

Основними напрямами впровадження Єдиної інформаційної системи соціальної сфери є:

  • створення в Україні Єдиного соціального реєстру, в якому зібрана інформація про всіх отримувачів соціальних виплат, пільг та будь-яких інших видів соціальної підтримки.
  • Завдяки Реєстру практично унеможливлюються будь-які зловживання при наданні громадянам соціального захисту, соціальні видатки держави стають цілком прозорими і контрольованими. Це забезпечать централізовані інформаційні підсистеми „Соціальний бюджет” та „Соціальне казначейство”, які також створюються в рамках системи;
  • повна автоматизація усіх ділових процесів, пов’язаних із наданням будь-яких видів соціальної підтримки. Це означає, що у соціальній сфері не лишається місця помилкам через так званий „людський фактор” та нівелюються корупційні ризики.

Крім того, система дозволить перехід соціальної сфери на електронний документообіг. У цифровий формат будуть переведені усі наявні паперові документи, що використовуються для надання соціального захисту. Для цього в системі створюється спеціальна підсистема ретроконверсії, завдяки якій в електронну форму будуть переведені архіви соціальних інституцій.

І мабуть, найголовніше  значне спрощення і скорочення у часі процесу одержання соціальних виплат та послуг для громадян. При цьому можна буде вирішити усі пов’язані із цим питання, навіть не виходячи з дому.

Для цього передбачено інтеграцію системи із Порталом Дія.

Довідково

Документ розроблено Мінсоцполітики на виконання пункту 5 постанови Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2020 р. № 1278 „Про запровадження експериментального проекту з реалізації функціоналів першої черги Єдиної інформаційної системи соціальної сфери”.

Урядовий портал


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь