A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

10 запитань та відповідей про пенсійні накопичення. 1. Навіщо Україні пенсійні накопичення, чому взагалі потрібно щось міняти в пенсійній системі ?

Дата: 25.03.2021 17:03
Кількість переглядів: 460

Навіщо Україні пенсійні накопичення, чому взагалі потрібно щось міняти в пенсійній системі ?

Розуміння, що Україні потрібні пенсійні накопичення, з’явилось не зараз, а більше 20 років тому. Вперше – у 1998 році в Указі Президента.

Відповідно до пенсійної реформи 2003 року в Україні мали запрацювати три рівні пенсійної системи.

Але досі, протягом 16 років, другий рівень пенсійної системи – обов’язкові пенсійні накопичення – не запроваджений.

Добровільні пенсійні накопичення мають менше мільйона людей – це близько 9% від кількості застрахованих найманих працівників. Такий невеликий відсоток - наслідок систематичної неуваги держави до розвитку цієї системи попри те, що вона виконує важливу соціальну функцію.

Фактично, для більшості зараз працює лише перший, солідарний рівень пенсійної системи.

Це ті пенсії, до яких ми звикли. За всіх працюючих сплачуються внески до Пенсійного фонду України і одразу за рахунок цих коштів виплачуються пенсії нинішнім пенсіонерам. Тут працює принцип солідарності поколінь – ми, працюючі зараз, дякуємо нашим батькам, дідусям та погоджуємось їх забезпечувати у старості за рахунок частини своїх доходів.

Але лише солідарні пенсії вже ніколи не зможуть забезпечити гідне життя, і ось чому.

 

Для наочності наводимо ілюстрації на базі даних дослідження Інституту Вашингтону, проведеного за підтримки фонду Білла та Мелінди Гейтсів (https://vizhub.healthdata.org/population-forecast/?fbclid=IwAR2ZCACgE_82R37Dg6ETEn4gcbrSp9Y3kf7-jAk0MUA9Fs-uwPX3mrUUD1k ).
Звичайно, як і будь-які довгострокові припущення, це лише версія, одна з вірогідностей майбутнього. Але головні тенденції всіх демографічних прогнозів співпадають.
Ми взяли 2020 та 2050 роки. 2050 – це коли на пенсію вийдуть ті, кому зараз 30. Блакитним відмічені люди старше 60 років, яких потрібно забезпечити пенсіями. Зеленим – люди, які можуть працювати та сплачувати внески.

 

 

 

Подивіться на другий малюнок та уявіть, скільки мають зі своїх заробітків віддати працюючі, щоб пенсіонери з цих коштів отримали гідні пенсії? При цьому, картинка ще оптимістична, адже не всі люди працездатного віку працюють, а з працюючих не всі або не в повному обсязі сплачують внески.

Детінізація зайнятості та зростання кількості робочих місць – абсолютно необхідні, але самі по собі не вирішать питання. Через демографію для забезпечення гідних доходів у поважному віці лише солідарних пенсій недостатньо. Разом з економічним зростанням та детінізацією потрібні пенсійні накопичення, які будуть приватною власністю людини, формуватимуться протягом трудового періоду нею самою та її роботодавцями, і з яких людина потім додатково до солідарної отримуватиме другу, накопичувальну пенсію.

Отже, звичну нам солідарну пенсію ніхто не збирається відміняти. Її необхідно доповнити накопичувальною.

 Міністерство соціальної політики України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь