A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Міненергетики: Тариф на електроенергію для населення залишається на рівні 1,68 грн за КВт.год

Дата: 24.03.2021 16:58
Кількість переглядів: 309

За ініціативою Міністерства енергетики Уряд продовжив дію механізму покладення спеціальних обов'язків (ПСО) для побутових споживачів на ринку електроенергії на один місяць. Відповідну постанову сьогодні прийнято на засіданні Кабінету Міністрів. Відтак, тариф на електроенергію для населення залишається на рівні 1,68 грн за КВт.год.

Найближчим часом Міністерство та інші державні інституції, що мають пряме чи опосередковане відношення до процесу споживання електроенергії населенням, продовжать працювати над  діджиталізованою системою, яка допоможе державі захищати вразливих споживачів,  зокрема, на ринку електроенергії, що в свою чергу має дозволити проаналізувати різні варіанти подальшого ціноутворення.

Нагадаємо, зараз для населення діє єдиний фіксований тариф – 1,68 грн/КВт.год. Він був запроваджений Урядом з 1 січня 2021 року у зв‘язку із тим, що Регулятор (НКРЕКП) підвищив тарифи на розподіл та передачу електроенергії.

Зауважимо, що більше 90% цього кінцевого тарифу для населення – це тарифи на передачу, розподіл і постачання. Відповідно, тільки 15 копійок з 1,68 грн йде на оплату виробленої НАЕК «Енергоатом» електроенергії, яку отримують побутові споживачі. Це значно нижче за ціну, яку  сплачують комерційні споживачі. До речі, іноді помилково порівнюють ціни на електроенергію для комерційних споживачів, які публікуються за результатами торгів, не з ціною безпосередньо електроенергії для побутових споживачів (15 коп), а з загальним тарифом. 

Оскільки загальний тариф для потреб населення на 90% складається з тарифів на передачу, розподіл на постачання електроенергії, які були підвищені рішеннями Регулятора у 2020 році, то пільги, які надавалися побутовим споживачам, фактично призводили до того, що для  «Енергоатому» залишалась від’ємна сума за вироблену електроенергію для потреб населення.

Відповідно, Уряд у грудні минулого року був змушений скасувати пільговий тариф на електроенергію в 90 коп/КВт.год для населення на перші 100 кВт.год, скасувати низку інших пільг і монетизувати пільгу на електроопалення, фактично встановивши  єдиний фіксований тариф для побутових споживачів.

Також прийнята постанова уточнює порядок застосування єдиної фіксованої ціни на електроенергію для населення. По-перше, документ чітко визначає категорії споживачів та цілі споживання електроенергії, для яких діє фіксована ціна. По-друге, постанова встановлює коефіцієнти розрахунку ціни за наявності дво- або тризонного лічильника. Раніше ці питання регламентувалися постановою НКРЕКП №220 від 26 лютого 2015 року “Про встановлення тарифів на електроенергію, що відпускається населенню”.

Цими кроками фактично усувається правова прогалина між Законом України «Про ринок електричної енергії» та підзаконними актами, яка виникла після скасування НКРЕКП відповідної постанови. Про звуження категорій споживачів не йдеться: навпаки, до колективних побутових споживачів із пільговою ціною та можливістю встановлення диференційованого тарифу додаються мешканці гуртожитків.

Крім того, постанова скасовує вимогу про граничну ціну покриття собівартості електроенергії для ДП «НАЕК «Енергоатом» та ПрАТ “Укргідроенерго”. Це дасть змогу вказаним підприємствам забезпечити протягом дії ПСО продаж електроенергії Гарантованому покупцю в обсягах, необхідних для покриття потреб побутових споживачів.

Зазначені зміни затверджено постановою Кабінету Міністрів України “Про внесення змін до Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії”.

 

Довідково

ПСО – спеціальні обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії. Відповідно, державні компанії, зокрема НАЕК «Енергоатом», мають продавати частину виробленої електроенергії (близько 50%) для потреб населення за фіксованою, нижчою за ринкову, ціною (на сьогодні – 15 коп /кВт.год без ПДВ).

Урядовий портал


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь