Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Прем’єр-міністр: Результати реформи децентралізації має відчути кожен громадянин

Дата: 28.02.2021 08:03
Кількість переглядів: 249

Фото без описуУкраїна за дуже короткий час пройшла той шлях, який інші країни проходять десятиліттями, і сьогодні потрібно ще багато зробити, щоб результати реформи адміністративно-територіального устрою відчув кожен громадянин. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Ради розвитку громад та територій, що відбулося за участю Президента України Володимира Зеленського 25 лютого в межах Всеукраїнського форуму «Україна 30».

Президент України під час свого виступу зазначив, що всіх представників влади об’єднує один роботодавець — це громадяни України. І рівень їх життя, безпеки, здоров’я, освіти, комфорту, добробуту та інших важливих речей, за його словами, залежить від рівня взаємодії влади.

«Особливо, коли реформа децентралізації нарешті не імітується, а реально втілюється у життя — активно та успішно. Одним з доказів цього є офіційна резолюція наших європейських партнерів, які закликають вивчати наш досвід та поширювати його в інших країнах», — зауважив Президент України Володимир Зеленський.

Зі свого боку Прем’єр-міністр Денис Шмигаль також підкреслив, що реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні визнана однією з найуспішніших і серед українського суспільства, згідно з дослідженнями соціологічних компаній.

«Ми продовжуємо рухатися в завершенні реалізації цієї реформи. Впевнений, синергія та співпраця між усіма представниками влади буде народжувати правильні механізми й документи, які позитивно сприйматимуть люди», — зазначив очільник Уряду.

Денис Шмигаль наголосив, що потрібно продовжити роботу над покращенням надання громадянам державних послуг, аби вони ставали доступнішими й швидшими. Зокрема, за його словами, Уряд цього року має завершити впровадження ініціативи Президента України paperless government, тобто «управляння без паперів». 

«Крім цього, доступність державних послуг також реалізується через ЦНАП, яких в Україні вже майже 900. Центри мають бути в кожній громаді, тому це завдання ми маємо реалізувати разом, об’єднавши наші зусилля», — підкреслив Прем’єр-міністр.

Як зауважив очільник Уряду, в Україні було сформовано фактично нову територіальну основу. І щоб механізми демократії на місцях почали працювати на повну потужність ще треба зробити низку таких кроків:

—    завершити подальшу децентралізацію повноважень на принципах субсидіарності; 

—    забезпечити ефективний перерозподіл повноважень між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади на різних територіальних рівнях;

—    синхронізувати мережу територіальних органів центральних органів виконавчої влади з новим адміністративно-територіальним устроєм; 

—    осучаснити службу в органах місцевого самоврядування; 

—    врегулювати питання комунальної власності.

«Реформа адміністративного територіального устрою це не лише про додаткові можливості, але й про посилення відповідальності за організацію добробуту громадян на місцях. Надані в результаті реформи фінансові та управлінські можливості дозволили громадам успішно реалізувати місцеві ініціативи, і все більше громад продовжують розкривати власний потенціал. Тепер, в рамках децентралізації, необхідно посилити взаємодію між органами державної влади та місцевим самоврядуванням», — зазначив Прем’єр-міністр.

Урядовий портал


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь