Чиновники взялися за підприємців

Дата: 21.02.2021 13:28
Кількість переглядів: 305

Фото без описуУряд сподівається вивести ринок праці з тіні, зменшивши можливості працювати нелегально

Уряд не полишає спроб легалізувати ринок праці, вивівши з тіні всіх, кого вийде. На позачерговому засіданні 8 лютого Кабмін схвалив проєкт Закону «Про внесення змін до Кодексу законів про працю…». Чиновники впевнені, що ухвалення закону сприятиме зменшенню незадекларованої праці в Україні, легалізації заробітної плати та посиленню захисту працівників. «Уряд продовжує трудову реформу і активно працює над вдосконаленням законодавства про працю, - цитує пресслужба міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства. - Збільшення кількості офіційно оформлених працівників, легалізувавши трудові відносини, сприятиме забезпеченню їхніх соціальних потреб й економічному зростанню України».

Фото без опису

 

Які ознаки трудових відносин

Схвалений урядом документ передбачає визначення на законодавчому рівні поняття трудових відносин та впровадження принципу презумпції наявності трудових відносин. Зокрема законопроєктом визначено 7 ознак, за якими можна судити про їхню наявність:

  • виконання особою роботи за конкретною кваліфікацією, професією, посадою за дорученням і під контролем особи, в інтересах якої виконують роботи;
  • регулює процес праці, що має постійний характер і не передбачає встановлення особі конкретного певного результату за певний період;
  • виконання роботи на певному або узгодженому з особою, в інтересах якої виконують роботи, робочому місці з дотриманням встановлених ним правил внутрішнього трудового розпорядку;
  • організація умов праці, зокрема надання обладнання, інструментів, матеріалів, робочого місця особою, в інтересах якої виконують роботи;
  • систематична виплата особі, яка виконує роботу, винагороди;
  • встановлення особою, в інтересах якої виконують роботи, тривалості робочого часу і часу відпочинку;
  • відшкодування поїздок та інших фінансових витрат, пов’язаних з виконанням роботи, особою, в інтересах якої виконують роботу. 

У документі зазначено, що наявність хоча б трьох ознак із перелічених означатиме, що роботу виконують у рамках трудових відносин. У цьому разі сторони зобов’язані укласти трудовий договір, а працівник повинен бути забезпечений необхідним соціальним пакетом, зокрема відпустками, лікарняними, наявністю гарантій і компенсацій.

Також пропонують запровадити правонаступництво у трудових відносинах - продовження трудових відносин з працівниками у разі зміни власника підприємства або його реорганізації.

Наступ на ФОПів

Експерти вважають, що такі зміни у КЗпП є черговим наступом на тих, хто ще працює, та з метою мінімізації оподаткування або оформляє працівників як фізосіб-підприємців, або не оформляє їх взагалі.

- Перелік ознак досить повний, і в багатьох випадках роботодавцям і працівникам доведеться переглянути їхні відносини, - зазначив економічний аналітик Петро Драханчук. - Можна прогнозувати, щойно закон набере чинності, кількість штатних працівників у тих самих компаніях може збільшитися.

Завідувачка відділу кадрової агенції Надія Житар погоджується, що ці зміни спрямовані на ФОПів, яких правдами і неправдами хочуть змусити платити податки на загальних підставах. Адже сьогодні ФОПи платять 5%, а компанія за найманих працівників платить понад 40% податків (22% ЄСВ, 18% ПДФО, 1,5% військовий збір). Але коли зміни у КЗпП наберуть чинності, фізособам-підприємцям навряд чи вдасться відбутися 5% податком.

Експерти також кажуть, якщо ФОПів змусять платити податки за повною програмою, наші айтішники нікому не будуть потрібні. Сьогодні вони популярні не в останню чергу й тому, що «живі» ФОПи і у нас вигідніша економічна модель порівняно з Європою і США.

Загалом в експертів ставлення до законопроєкту двояке. З одного боку, ні для кого не секрет, що суворість законів в Україні як і раніше успішно компенсується необов’язковістю їхнього виконання. З іншого – наймані працівники в нашій країні сьогодні настільки безправні, що назріла необхідність ухвалити бодай щось для їхнього захисту. Адже неофіційне працевлаштування означає не тільки несплату податків, а й відсутність соціальних гарантій для найманих працівників. Та й звільнити такого працівника можна будь-коли без пояснення причини.

Степан КРАЙНЯК

Джерело:Pogliad.ua

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь