A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

25 Закладів Освіти Області Беруть Участь Проєкті «Вивчай Та Розрізняй: Інфо-Медійна Грамотність»

Дата: 16.02.2021 17:13
Кількість переглядів: 336

Фото без описуСьогодні, за участі заступника голови Чернівецької облдержадміністрації Ірини ІСОПЕНКО та директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Людвиги ЦУРКАН, відбулася зустріч керівників органів управлінь освіти Чернівецької області з учасниками загальнонаціонального проєкту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність», який реалізується в області з 2019 року.

Цей проєкт поєднав в цілісне коло однодумців, фахівців з медійної грамотності 3-х ланок освіти краю – середньої, вищої та післядипломної. Такий комплексний підхід значно підвищить рівень критичного сприйняття інформації учнів Буковини, адже в умовах сьогодення значну її частину школярі черпають з засобів масової інформації, зокрема, з Інтернету. Метою проєкту є мотивувати учнів, вчителів, керівників шкіл, шкільних управлінців бачити, що світ навколо разюче змінився, став цифровим, а відтак потрібно розвивати нові медіаосвітні компетентності.

У проєкті беруть участь 25 шкіл області, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича та ІППО Чернівецької області. Станом на сьогодні 121 учитель уже навчають учнів практичним навичкам критичного сприйняття інформації; ЧНУ – готує за цією методикою майбутніх педагогів, а ІППО – зміцнює потенціал інфомедійної грамотності вчителів та викладачів. Крім того, освітяни Чернівецької області, які беруть участь у проекті успішно пройшли безкоштовний онлайн-курс із медіаграмотності для громадян «Very Verified» (verified.ed-era.com/ua), який розробила команда «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність».

Проєкт містить багато корисних інструментів, які можна використовувати для формування позитивного іміджу закладу освіти, у процесі спілкування з медіа та ефективного використання медіаресурсів у освітньому процесі. Колективи шкіл-учасниць, ІППО та ЗВО отримали ексклюзивні методичні матеріали, розроблені нашими експертами. Зокрема, це уроки та вправи, які дозволяють інтегрувати медіаграмотність у 5 навчальних предметів: українська мова та українська література (8 і 9 класи), історія України та всесвітня історія (8, 9 і 10 класи), мистецтво (9 клас). Матеріали з мистецтва та української мови вже отримали грифи Міністерства освіти і науки України.

Як свідчать опитування учнів, навчання за матеріалами проєкту допомогло їм на 38% краще визначати неправдиві новини та вдвічі краще ідентифікувати мову ворожнечі. 95% опитаних учителів зазначили, що проєкт допоміг зробити уроки цікавішими, а 78% учителів стверджують, що учні стали активнішими на уроках.

 

Джерело: ДОН


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь