A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

92% об’єктів передані у комунальну власність громад, - дані моніторингу Мінрегіону

Дата: 03.02.2021 08:05
Кількість переглядів: 232

Фото без опису

Волинська, Житомирська, Тернопільська, Чернівецька області завершили процес передачі об’єктів спільної власності територіальних громад району до комунальної власності територіальних громад. Про це свідчать дані відповідного щотижневого моніторингу Мінрегіону.Загалом показник по країні станом на 29 січня склав 92%.

Найближчим часом завершать цю роботу у Дніпропетровській, Івано-Франківській, Рівненській, Сумській, Харківській, областях. Тут 99% об’єктів спільної комунальної власності територіальні громади погодилися взяти на баланс.

Дещо нижчі показники у Хмельницькій (98%), Кіровоградській (98%), Херсонській (97%), Одеській (95%), Запорізькій (94 %), Полтавській (94%), Черкаській (94%), Чернігівській (94%), Миколаївській (92%), Київській (90%) областях.

За даними моніторингу, є територіальні громади, які не зуміли організуватися і не всі об’єкти взяли на баланс. Невтішні показники у Закарпатській (86%), Вінницькій (82 %), Донецькій (80%), Львівській (67%), Луганській (65%) областях.

Інформація про процес передачі майна по кожній області є у презентації Мінрегіону (ЗАВАНТАЖИТИ)

«Можливо, не всі ще на місцях встигли зрозуміти свої обов’язки чи те, що районні ради і ради громад також є складовою системи влади, а отже, зобов’язані приймати рішення, які не суперечитимуть законодавству. Саме закон зобов’язує районні ради передати майно, а місцеві ради – прийняти у комунальну власність. То ж, сподіваємося, в найближчі дні повністю цей процес завершиться. Нагадаю, що реформа спрямована на те, щоб наблизити послуги до людей і зробити їх якіснішими. Ближчої до людей влади, як місцеве самоврядування, немає. Всі основні  послуги мають надаватися на рівні громад. Так, не всі громади достатньо спроможні, комусь не вистачатиме знань і досвіду, кадрів, комусь – фінансування. Миттєво вирішити все неможливо. Але ми оцінюємо всі проблемні питання, які виникають в процесі розмежування майна, і оперативно пропонуємо алгоритми їх вирішення», - прокоментував заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Фото без опису

Нагадаємо, Верховна Рада України прийняла Закон України від 15.12.2020 № 1081-ІХ «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», яким визначено, що районні ради здійснюють передачу із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст у власність сільських, селищних, міських територіальних громад установ та закладів, розташованих на їхній території, відповідно до розмежування видатків між бюджетами, визначеного Кодексом (п.39 «Прикінцевих та перехідних положень»). З 1 січня 2021 року видатки на функціонування зазначених установ і закладів здійснюються з бюджетів таких територіальних громад.

 

Раніше експерти Програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) підготували роз’яснення щодо передачі майна зі спільної комунальної власності.

Також експерти Офісу підтримки реформи з децентралізації при Мінрегіоні підготували відповіді на запитання щодо передачі об’єктів цивільних прав зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст району у власність територіальної громади, територія якої затверджена Кабінетом Міністрів України.

Крім того, ТУТ можна завантажити "Практичний посібник з питань реорганізації органів місцевого самоврядування та комунальних підприємств" від Асоціації міст України.

Джерело:https://decentralization.gov.ua/news/13201

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь