A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

ВИДАТНІ ПОСТАТІ СЕЛА

Дата: 25.01.2021 17:16
Кількість переглядів: 897


Велич кожного краю — в людях, які тут живуть. І особливо в тих людях, котрі своїми справами зробили внесок у розвиток науки, культури та спорту не лише України, а й зарубіжних країн. Багато видатних людей, що прославили Чернівецьку область, народилося і виросло в селі Лівинці. Подаємо короткі біографії найвідоміших з них.

Фото без опису

 

Фото без опису

 

Захарчук Олександр Іванович – доктор медичних наук, доцент кафедри медичної біології, генетики та фармацевтичної ботаніки Буковинського державного медичного університету. Народився 8 липня 1962 року в селі Лівинці. В 1977 році закінчив місцеву восьмирічну школу та поступив до Чернівецького медичного училища, де навчався 4 роки. В 1981 році проходив військову службу у Білорусії заповіднику «Біловезька пуща», де працював фельдшером. Вже через рік, у 1982 році, його перевели до лав радянської армії. В 1987-1993 роках навчався і закінчив з відзнакою Чернівецький медичний інститут. З 1993 по 1996 рік працював асистентом, а в 1997 – 2011 роках доцентом на кафедрі медичної біології. У 2012 році захистив кандидатську дисертацію на тему «Клініко-імунологічні та епідемунологічні аспекти токсорозу на Буковині»

 

 

Фото без опису

Громик Олександр Дмитрович - майстер спорту з марафонського бігу, призер та переможець чемпіонатів світу серед ветеранів легкої атлетики. Спортивна кар’єра  Громика О.Д. розпочалася зі звичайної фізичної праці. До спорту прийшов самостійно, без тренера, лише з книгою, яку знайшов в сільській бібліотеці. Після армії хлопець вступив до Кам'янець-Подільського інституту фізкультури, згодом кілька років працював вчителем фізичного виховання на Хмельниччині. В 1971 році виконав норматив майстра спорту СРСР з марафонського бігу, а через рік посів високе 5 місце на Кубку СРСР з марафону. На той час він вже був викладачем кафедри фізвиховання Чернівецького державного (тепер – національний) університету ім. Юрія Федьковича, де пропрацював до 2007 р. Неодноразово вигравав ветеранський Чемпіонату України, 10 разів стартував на Кубку незалежності з напівмарафону в Києві, з яких три рази повертався додому переможцем у своїй віковій групі. Змагався він і на Ветеранських іграх у США. У 2003 р.  Громик О.Д. виборов у своїй номінації 3 місце на дистанції 10 км, а у 2006 р. був другим на дистанції 10 км і першим на 5-кілометрівці.  У 2011 р. Олександр Громик, 70-річний спортсмен,  забіг на найвищу точку України менше, ніж за годину. Час 55 хвилин 20 секунд - занесено до державної книги рекордів України.

 

Фото без опису

 

 

 

Іванський Богдан Васильович – кандидат  фізико – математичних наук Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича.Народився  28 листопада 1982 р. в селі Лівинці. З 1989 по 2000 рік навчався в середній загальноосвітній школі І - ІІІ ступенів села Лівинці. Після закінчення школи вступив на фізико-математичний факультет Чернівецького національного університету, який закінчив у 2005 році. З 2006 по 1996 рік працював асистентом, а в 2012 році захистив кандидатську дисертацію на тему «Освальдівське дозрівання наноструктур в умовах дифузійно-вагнерівського механізму масопереносу».

 

 

 

Фото без описуНатрасенюк Віра Михайлівна - відмінник освіти України та Заслужений працівник культури України. Народилася 13 травня 1947 року на Волині. Віра Михайлівна  у нашім краю проживає з 1 вересня 1967 року. В 1965 р. закінчила 1- місячні географічні курси у Луцьку, а в 1967 р.  поступила до  училища культури і мистецтв у Чернівцях.   З 1 січня 1968 року Віра Михайлівна почала працювати у лівинецькому Будинку культури, де досягла значних успіхів. На даний момент вона працює керівником народної аматорської концертно-театралізованої бригади «Веселка».

 

Натресенюк Валентин Арсенович - відмінник освіти УРСР. Народився 18 січня 1945 р. у селі Лівинці. В 1972 році закінчив місцеву десятирічну школу та поступив у Кам’янець - Подільський педагогічний інститут, де навчався 4 роки. В 1976 році, Валентин Арсенович, працював учителем у лівинецькій школі, де й отримав премію ім. Омеляна Поповича. На даний момент він працює керівником народного аматорського фольклорно-етнографічного колективу «Левенки», який був створений у 1982р.  В даному колективі беруть участь 21 чол.

Фото без опису

 

Гермак Василь Петрович – майстер спорту СРСР, відмінник народної освіти та чемпіон із шахів України. Народився 13 травня 1936 року в селі Лівинці. Ще з дитячих літ його приваблювала математика. В 1951 році закінчив 7 класів Лівинецької школи та поступив до Хотинського педагогічного училища. Закінчив навчання, отримавши диплом з відзнакою. Далі служба в армії. В                1958 році поступив до Чернівецького університету на математичний факультет. В свої студентські роки брав активну участь у змаганнях з шашок. В 1963 році почав працювати в Лівинецькій середній школі вчителем математики. 
       

Лівинці - квітучий наддністрянський край, який гармонійно поєднав у собі різноманітні природні ландшафти: неозорі рівнини і крутосхили, ліси, водойми, - утворивши краєвиди неперевершеної краси. Виплекав, подарував нам стільки яскравих і талановитих особистостей, серед яких учені, спортсмени, професори, лікарі і вчителі, агрономи і зоотехніки, механізатори й економісти, - всіх і не перелічиш. І не переоціниш їхнього внеску в соціально - економічний та національно-культурний розвиток району, регіону і держави в цілому.
 

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь